Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Skraplacz zwrotny - pompa ciepla

2 Odpowiedzi, 4258 Wyświetleń

Arti

2006-02-09, 20:29:15
Nowy użytkownik
Witam. Mam prosbe do wszystkich ze wzgledu na to, ze szukam informacji na ten temat do pracy przejsciowej. Czy ktos moglby mi pomoc w zaprojektowaniu takiego urzadzenia ? Do czego ono ma byc to mam sam wybrac ale mam wiekszy problem - nigdzie nie moge znalezc informacji co to jest dokladnie "skraplacz zwrotny". W ksiazkach nie znalazem nic specjalnego, a chcialbym miec jakies podstawy aby wiedziec jak to urzadzenie dziala i na jakiej zasadzie.
Dziekuje z gory za wszelka pomoc, nawet jakes nazwy ksiazek gdzie moge znalezc informacje o tym.
Pozdrawiam.
Artur
KWwTCh - Komputerowe Wspomaganie w Technice Chłodniczej
  • Odpowiedz

leszek

2007-06-22, 07:32:21
Nowy użytkownik
Pewnie chodzi o odwracanie roli skraplacza na parownik i odwrotnie; parownika na skraplacza. Są to pompy ciepła powietrze- powietrze. Przy odpowiednim połączeniu rurowym i zastosowaniu zaworów elektromagnetycznych można zmieniać obieg. Normalnie pompa grzeje opmieszczenie skraplaczem. Latem zas możemy zmienić obieg i skraplacz będze parownikiem a parownik skraplaczem i wówczas mamy klimatyzator. Masz kłopoty ze znalezieniem nazwy bo być może jest to jeszcze neologizm. Wszystko wchodzi do nas. Projekt instalacji robisz tak jak klasycznej chłodni jedynie mądrze wstaw zawory elektromagnetyczne. Uwaga jeden z wymienników ze względu na zamianę ról musi być nieco przewymiarowany. Wymiennik na zewnątrz wyposarz w grzałki do "oddtajki" w zimę przy minusach.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa