Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Problem z odszranianiem Carrier Xarios 400

21 Odpowiedzi, 29657 Wyświetleń

Robert81r

2010-05-17, 15:38:08
Zaawansowany użytkownik
Witam
Mam problem z odszranianiem w ww urzadzeniu. Problem objawia sie nastepujaco: przy niskich temperaturach np -8stC zalacza sie proces odszraniania i i nie moze sie zakonczyc. Odszrania 45minut i wyskakuje blad A14 - czyli prawidlowa reakcja. Urzadzenie to nie ma zaworu zamykajacego skraplacz - jest tylko zawor odszraniania.
Zostal wymieniony czujnik konca odszraniania w parowniku, ale to nie jest przyczyna (stary czujnik sprawdzony pod obciazeniem i rowniez pracuje bez zarzutu +9st i przerywa obwod). Wyglada na to jakby to odszranianie bylo zbyt slabe - za niska temperatura goracego gazu, ktora nie moze podgrzac dostatecznie parownika.
Wystarczy urzadzenie recznie wylaczyc, pozniej wlaczyc i znowu chlodzi dopoki nie uruchomi sie odszranianie.
Czynnika (R404A) jest prawidlowa ilosc w ukladzie. Zawor startowy sprezarki ustawiony prawidlowo - na odszranianiu 2,3bar.
Moze ktos z forumowiczow spotkal sie z podobnym problemem i podpowie mi na co powienienem zwrocic uwage Rolleyes
Acha i mam jeszcze jedna sprawe - w obudowie skraplacza jest ten zawor odszraniania oznaczony jako HGS1, oraz jest jeszcze zlacze HGS2 (wyglada jakby byla sama cewka z zaworu zamykajacego skraplacz i jestto zaizolowane tasma). Czy to jest tak fabrycznie zrobione, czy tez ktos po prostu zlikwidowal zawor zamykajacy skraplacz ? Gdzies czytalem ze w tym modelu Xariosa (400) zawor zamykajacy skraplacz to opcja, tylko nie wiem jak wyglada fabrycznie rozwiazanie jezeli chodzi o instalacje ? Czy tam powinny byc te przewody do HGS2 z jakas kostka, czytez nie ?
Z gory dzieki za kazda odpowiedz.
  • Odpowiedz

Robert81r

2010-05-17, 18:15:58
Zaawansowany użytkownik
Tak sie jeszcze zastanawiam nad tym zaworem odszraniania Rolleyes
Czy moze wystepowac usterka tego zaworu polegajaca na zbyt slabym otwieraniu go ?
Bo goracy gaz jest puszczany na instalacje odszraniania - slychac to i czuc - rurka robi sie ciepla.
Pewnie jakby byl zawor zamykajacy skraplacz to proces ten bylby duzo wydajniejszy w bardzo niskich temperaturach, no ale konfiguracje bez tego zaworu tez sobie jakos musza radzic ?
Nadmienie tylko ze samochod ten wozi mrozonki i nastawa jest zrobiona na -20stC.
Uklad generalnie bardzo szybko zbija temperature, tylko gorzej z odszranianiem :/
  • Odpowiedz

radekklimat

2010-05-17, 20:22:27
Moderator
Zawor HGS2 jest stosowany do agregaów z grzaniem i wykorzystywana jest do tego linia odszraniania.
Czy na parowniku z tyłu jest zamontowany zawor zwrotny na linii cieczowej?
  • Odpowiedz

Robert81r

2010-05-17, 20:54:39
Zaawansowany użytkownik
Ten ktory zapobiega pompowaniu czynnika w zbiornik cieczy np przy grzaniu ? To jest mysl Rolleyes
Nie zwrocilem na to uwagi ... Pojazd ten ma dwa urzadzenia chlodnicze tego Xariosa i Vatne (wlasciwie to drugie bylo naprawiane, a ten Xarios to na koniec zwrocil moja uwage, ze cos nie tak z nim jest i nie bylo zbytnio czasu ).
Narazie urzadzenie jest niedostepne - jak tylko bedzie to oczywiscie sprawdze to. DZIEKI WIELKIE za jakis trop. Czy ten zawor wystepuje tez jako opcja ?
Mam jeszcze jedno pytanie odnosnie tego urzadzenia - cos mi sie nie podoba ciagla praca wentylatora skraplacza - jakby nieprawidlowo pracowal presostat zalaczajacy ten wentylator (dla 404 powinno byc 17/22bar i zdaje sie ze minimum 3 minuty pracy). Przy odszranianiu wentylator tez caly czas chodzi na obrotach.
Czy to takze moze miec znaczacy wplyw na odszranianie ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-05-17, 21:10:43 przez Robert81r.)
  • Odpowiedz

szk6

2010-05-17, 21:12:25
Użytkownik
jeżeli czynnik przy odszranianiu jest tłoczony również na skraplacz tzn nie ma zaworu który zamknie dopływ to ma to duże znaczenie i może własnie dlatego słago sie odszrania parownik
  • Odpowiedz

Robert81r

2010-05-17, 21:23:29
Zaawansowany użytkownik
No wlasnie dlatego tez sobie tak po cichu mysle... czyli mam do zweryfikowania te dwie sprawy.
  • Odpowiedz

radekklimat

2010-05-18, 04:59:26
Moderator
Sprawdz jeszcze czy we wzierniku podczas chłodzenia czy gaz nie babelkuje.

Operacje sprawdzania na chłodzeniu sprawdzaj przy 1500 rpm/min a na grzaniu przy 2400rpm/min, podepnij manometry, odczytaj wartosci i dopiero opisz to na forum
  • Odpowiedz

Robert81r

2010-05-18, 08:11:55
Zaawansowany użytkownik
Z tymi obrotami to wiem - oczywiscie chodzi o obroty sprezarki drogowej , a nie silnika Smile
Z tym wziernikiem to bedzie problem bo na poczatek nalezaloby go wymienic na nowy - strasznie zapaskudzony i nic w nim nie widac.
OK. To czekam na to urzadzenie. Jak sie pojawi to dam znac dokladnie co sie dzieje.
Narazie to Bardzo Dziekuje Wam za pomoc.
  • Odpowiedz

Robert81r

2010-05-22, 16:07:29
Zaawansowany użytkownik
Nawiazujac jeszcze do tego zaworka jednokierunkowego na lini cieczy przez zaworem rozpreznym to powinien on raczej wystepowac wtedy gdy mamy zawor zamykajacy skraplacz (przy zamknieciu skraplacza przez zawor HGS2 zaworek jednokierunkowy blokuje przeplyw czynnika do zbiornika cieczy gdy przed zaworem rozpreznym jest nizsze cisnienie).
Gdy nie mamy zaworu zamykajacego skraplacz wtedy raczej tego zaworka jednokierunkowego nie bedzie w ukladzie ?
A moze zle mysle ?
Czy zastosowanie dodatkowo tego zaworu jednokierunkowego w ukladzie, gdzie mamy tylko zawor odszraniania rzeczywiscie moze duzo zmienic ? Radekklimat moze eksperymentowales juz w ten sposob ?
  • Odpowiedz

radekklimat

2010-05-22, 17:48:52
Moderator
Nie musialem eksperymentowac bo kazdy Xarios go ma seryjnie
Moze w twoim ktos grzebał
W pierwszej kolejnosci wymien wziernik na nowy i napełnij układ na wage prawidłowa iloscia czynnika
Mysle ze po tej operacji powinno byc dobrze
A i oczywiscie nie zapomnij o nowym filterku
  • Odpowiedz

R-40

2010-05-22, 18:18:29
Zaawansowany użytkownik
Nieekspermetujmy z Carierem.Wątku by niebyło gdyby bylo doświadczenie i brak eksperymentów przed opisaniem problemu.A grzebała napewno pogrzebał.Usunął skutek a nie przyczynę, a temat powrócił.
  • Odpowiedz

Robert81r

2010-05-23, 06:55:20
Zaawansowany użytkownik
OK. Rozumiem.
Opcja z napelnieniem ukladu do wlasciwego poziomu raczej odpada, bo to zostalo zrobione. Nabite 2,8kg R404A (przy odzysku bylo 2,2kg wiec uzupelniono do stanu). Takie bylo polecenie wlasciciela.
Podobno w grudniu Xarios ten byl na jakims przegladzie gdzie wymieniono osuszacz, czynnik oraz olej. Dziwi mnie tylko dlaczego nie wymienili tego wziernika skoro nic w nim nie widac.
Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz (nie wiem czy slusznie ?) - dlaczego olej w sprezarce elektrycznej jak i olej ktory pojawil sie przy odzysku czynnika ma zielonkawy kolor ? Olej ten byl ponoc wymieniany. Oryginalnie jest przezroczysty Rolleyes
Podczas tego przegladu chyba cos juz szukali na temat tego odszraniania bo przy kliksonie nie bylo jednej srubki mocujacej.
  • Odpowiedz

barbie

2010-05-23, 14:41:41
Top użytkownik
olej jest zielony bo fachowcy szukali dziury zielonym preparatem i zaszlamowali cały układ chłodniczy .
  • Odpowiedz

Robert81r

2010-05-23, 18:00:41
Zaawansowany użytkownik
To by sie moglo zgadzac, bo we wzierniku jest wlasnie taka maź / bagno.
  • Odpowiedz

radekklimat

2010-05-24, 13:40:45
Moderator
Ciekawi mnie fakt wymiany oleju bo w agregatach samochodowych mozna to zrobic ale pozostaje w odolejaczu, zbiorniku cieczy, parowniku i skraplaczu
Jezeli chcemy to zrobic dokładnie to nalezaloby wyplukac caly uklad i dopiero napelnic sprezarke elektryczna i te na silniku
  • Odpowiedz

Robert81r

2010-05-24, 21:08:11
Zaawansowany użytkownik
Niby tak powinno byc to zrobione idealnie, ale czesto spotyka sie rowniez zalecenia ze wystarczy zrobic grzanie przed wymiana.
Kiedys w agregacie naczepowym wymienialem dlawice na sprezarce to nie dosc ze oleju bylo tyle co kot naplakal to jeszcze zrobil sie brazowy. Urzadzenie nie bylo jakies stare, ale nakrecone bylo pod 20kMTH.
  • Odpowiedz

bodzio

2010-05-24, 21:09:20
Zaawansowany użytkownik
Może wymienili tyle co im zeszło przy odzyskaniu, bo sądzę żeby płukali układ a tym bardziej tak rozbudowany.
  • Odpowiedz

Robert81r

2010-07-28, 16:03:17
Zaawansowany użytkownik
dzisiaj znowu ten Xarios do mnie przyjechal. Presostat sterujacy wentylatorem skraplacza byl uszkodzony tzn caly czas zwarty. Wentylator pracowal bez przerwy. Po wymianie presostatu na nowy praca 17/22 bar oczywiscie z 3 minutowym opoznieniem wylaczenia.
Odszranianie wczesniej trwalo 45 minut i nie moglo sie zakonczyc. Teraz przy temperaturze wewnatrz nawet
-20stC 10 minut i koniec odszraniania. Wentylator podczas odszraniania w ogole sie nie zalacza - HP okolo 15 bar. Chyba tu byl pies pogrzebany.
Od strony czynnika nic nie dotykalem.
  • Odpowiedz

wenon

2010-07-30, 18:13:46
Moderator
podaj nr seryjny tego xariosa typu 8001556 jest na tabliczce znamionowej to powiem ci z jaka opcja wyszedł z fabryki
"I DON'T MIND IF I DON'T HAVE A MIND." (Kurt Cobain)
  • Odpowiedz

Robert81r

2010-08-02, 20:17:35
Zaawansowany użytkownik
OK, sprawdzilem juz ten egzemplarz i fabrycznie jest bez opcji.
  • Odpowiedz

Robert81r

2010-08-10, 19:28:13
Zaawansowany użytkownik
Podobno jest problem w tym urzadzeniu takiej natury - zaslyszana opowiesc:
Urzadzenie generalnie chodzi sobie na nastawie -18 stC - nie ma problemu ze zbijaniem temp bo robi to bardzo szybko. Podobno czasami podczas pracy na sprezarce drogowej na komorze obslugiwanej przez te urzadzenie robi sie temperatura +12st C mimo ze urzadzenie chodzi na nastwaie -18st C Rolleyes I podobno rzeczywiscie w komorze jest +12 st C tzn nie jest to kwwestia przeklamywania czujnika temperatury. No ale pozniej jak przyjezdza znowu na baze jest temperatura -18st C Rolleyes
Nie ma tego problemu na zasilaniu elektrycznym.
Tak niby twierdzi kierowca, ale bezposredniego kontaktu z nim niestety nie mialem. Sprawa jak dla mnie jest bardzo dziwna. Nie wiem czy jest to faktycznie czy ktos sobie zarty robi ?
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa