Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

wentylacja archiwum

3 Odpowiedzi, 6892 Wyświetleń

jacek 64

2010-06-07, 19:51:49
Zaawansowany użytkownik
Witam kolegów.
Mam wykonać w obiekcie biurowym - wentylację wraz z rekuperacją. około 13 pomieszczeń. Oprócz tego mam wykonać wentylację i rekuperację do archiwum 175 m2 , 3 m wysokości . Wyczytałem że w archiwum powinna być wigotność od 50 do 65 %.Rozumiem ,że powinna być zastosowana rekuperacja z chłodnicą- która wytrąci wilgoć z nawiewanego powietrza. Czy ktoś z Was miał doświadczenie w tym temacie ????
  • Odpowiedz

JB220765

2010-06-07, 21:26:55
Użytkownik
Witam
Jak inwestor ma przeznaczone odpowiednie środki to tzw. klimatyzacja precyzyjna z rozprowadzeniem kanałowym ( osuszanie , nawilżanie , utrzymanie temperatury w jednym + domieszka powietrza zewnętrznego w ilości minimalnej albo to nie ma być archiwum tylko pom. biurowe z półkami na papier ). Najlepiej jakby szafa stała na podniesionej podłodze ale nie jest to wymagane na duś . Problemem może być załadowanie szafy do pomieszczenia ponieważ sprężarka jest najczęściej wbudowana w te szafę ale za to masz skraplacz leciutki . Doprowadzasz wodę , rury miedziane między jednostkami itd...ale... . Sprawa nr 2 : jak archiwum to praca pracowników prawdopodobnie jest tzw nieciągła w tym pomieszczeniu . Zastosowanie rekuperatora rozjedzie ci bezwładność układu ( lato wilgoć , zima susza + okresy przejściowe ) a ilość powietrza zewnętrznego w takich warunkach może być poniżej normy ( należy ustalić ) . 3: normalny papier leżący w archiwum powinien leżeć w jak najbardziej stałych warunkach ( 15% różnicy wilgotności to trochę za dużo ) . Większości dowiesz się u jakiegoś tam dystrybutora . Druga możliwość ( tańsza ) : klimatyzator kanałowy , nagrzewnica , nawilżacz parowy + szybkie termostaty i higrometr do sterowania (tylko dla opcji powyżej 50% wilgotności ) Mam kilka rozwiązań ale każda inna a automatyka z półki potrafi kosztować majątek . Ostatnio zastosowałem swoją bo inwestor już prawie nie żył i na razie działa ( drugi dzień) Różnica kosztów na 600m2 wyniosła 34000 pln .
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

JB220765

2010-06-07, 21:30:05
Użytkownik
Witam
Oczywiście rysunki odręczne i dobór urządzeń ( wersja tańsza ) mogę udostępnić .
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa