Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Jakie urządzenie do chłodzenia?

6 Odpowiedzi, 5793 Wyświetleń

SG

2007-08-03, 08:42:30
Nowy użytkownik
Witam
Proszę o pomoc w następującej sprawie
Pomieszczenie handlowe jest podłączone do układu wody lodowej, niestety administrator budynku jest w stanie zapewnić moc chłodniczą 80 W/m2, najemca potrzebuje ok 120 W/m2. Nie ma możliwości zastosowania standardowych splitów na freonie.
Czy są takie urządzenia, a może znacie ich producenta, które mogą być zabudowywane w suficie podwieszanym (np tak jak klimakonwektory) i mają w sobie pompę ciepła chłodzoną wodą w tym przypadku wodą lodową 8/12 stC. A może jakieś inne rozwiązanie?
z podziękowaniami
SG
  • Odpowiedz

senior

2007-08-04, 07:35:27
Zaawansowany użytkownik
Carrier robi coś takiego
  • Odpowiedz

radekklimat

2007-08-04, 17:30:25
Moderator
i amerykanski Bristol i Copeland
  • Odpowiedz

Tollo

2007-08-05, 11:57:25
Nowy użytkownik
Pompy ciepła ze zrzutem ciepła/poborem do/z wody maja w ofercie Trane, McQuay, Carrier i może Daikin ?inni. Wydajności zaczynają sie od ok. 10kW. Ale, skoro masz wodę 8/12°C, to nie można zwykłych wodnych fan-coili ?
  • Odpowiedz

SG

2007-08-06, 07:30:25
Nowy użytkownik
Bardzo dobre pytanie?
No właśnie jeżeli jest już odpowiednia temperatura wody to czy jest sens dawać pompy ciepła?
Teraz zderzyły mi sie dwie kuleczki :-) i chyba to co wcześniej napisałem w moim przypadku nie ma sensu. Bo jeżeli pompa ma przetransportować ciepło z jednego poziomu do drugiego to w moim przypadku gdy mam już odpowiednią temperaturę wody lodowej to do jakiego poziomu chcę ja przetransportować???
- z wody lodowej i tak więcej nie wycisnę niż to co wynika z przepływu i różnicy temperatur.
Jak myślicie czy mój tok rozumowania jest właściwy ?
SG
  • Odpowiedz

Tollo

2007-08-06, 11:33:40
Nowy użytkownik
Jeśli masz wodę lodową -i tylko to-wtedy stosowanie innych rozwiązań niż fan-coile czy po prostu chłodnice, nie ma sensu. Nie będziesz mógł zwrócic cieplejszej wody (niż 12°C), a wydajność (moc) limituje przepływ. (czyli - ile da ci właścicel systemu). Pompa ciepła przenosi ciepło, ale także dodaje swoje 3 grosze czyli ok.35 procent przenoszonego ciepła.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa