Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Mam problem z Carrier Transicold

17 Odpowiedzi, 24382 Wyświetleń

victor1991

2011-01-18, 14:01:23
Nowy użytkownik
Agregat działa gdy ruszam z domu w trasę po kilkunastu km się wyłącza w sterowniku jest błąd A01 oczywiście miga czerwona dioda proszę o pomoc!!! Ps. próbowałem pod 230v nic to nie zmienia
  • Odpowiedz

radekklimat

2011-01-18, 15:42:22
Moderator
A 01 blad czujnika niskiego cisnienia gazu.
Brak lub niedobor czynnika, nieszczelnosc w układzie chlodniczym.
Nalezy wykonac probe cisnieniowa azotem i ustalic ewentualne miejsce wycieku.
  • Odpowiedz

barbie

2011-01-18, 22:39:59
Top użytkownik
kolego Mentor nie czytasz dokumentacji--wszystkie firmy stosują ten system opisu błędów ,czepiasz się aby wykazać swój geniusz,zresztą u Mentorów to jest normalne .
  • Odpowiedz

Robert81r

2011-01-18, 22:46:17
Zaawansowany użytkownik
Cytat:Nielepiej wymienić czujnik skoro alarm dotyczy błędu czujnika.Niski poziom czynnika niepowoduje uszkodzenia czujnika.A może by tam poszukać.
http://www.thermoplex.pl/pl/wykaz-kodow-...supra.html

Tylko ze to napewno nie jest SUPRA - zainteresowany ma cos z rodzaju Zephyr, Xarios,... - to raz.
A dwa to tak jak juz Radek wspomnial - istnieje bardzo duze prawodpodobienstwo zbyt niskiego stanu czynnika w ukladzie (bardzo ladnie widac to teraz po klientach cos sie dzieje jak mrozik odpuscil) - alarm wyskakuje po kilkunastu km, jak sprezarka dostanie swoje obroty. Przy zupelnym braku czynnika w ogole by to nie startowalo.

I to niby "lapanie" za slowka - nie wiem czy niezamierzone czy tez w celu zrobienia zametu w kolejnym temacie - prawdopodobnie to drugie ... Czy Radek napisal ze blad oznacza uszkodzenie czujnika ? Nie. Blad wygenerowany zostal z czujnika LP.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-01-18, 23:43:24 przez Robert81r.)
  • Odpowiedz

Robert81r

2011-01-18, 22:52:00
Zaawansowany użytkownik
Barbie, chyba kazdy juz zauwazyl ze nasz Mentor ZAWSZE musi sie do czegos doczepic, dorobic do tego swoja filozofie i sterowac tematem w zupelnie innym kierunku ...
  • Odpowiedz

barbie

2011-01-18, 22:53:37
Top użytkownik
kolega Mentor przyznał się do nadużywania wódeczki--dziwne wpisy bywają pod wpływem procentów,casami słychać jakieś głosy.
  • Odpowiedz

mentor

2011-01-18, 23:02:09
Zaawansowany użytkownik
Casami jest to powód do zbanowania.Czasami? Big Grin
Człowiek w stadzie staje się baranem.Dlatego jestem indywidualistą.Omijając grono zaprzyjażnionych forumowiczów.
  • Odpowiedz

barbie

2011-01-18, 23:05:34
Top użytkownik
idź spać to może jeszcze kilka dni się uchowasz na forum .
  • Odpowiedz

mentor

2011-01-19, 20:43:48
Zaawansowany użytkownik
Dziękuję za dobrą radę.
Człowiek w stadzie staje się baranem.Dlatego jestem indywidualistą.Omijając grono zaprzyjażnionych forumowiczów.
  • Odpowiedz

Robert81r

2011-01-19, 23:20:55
Zaawansowany użytkownik
Cytat:Może niedrożny filtr lub uszkodzony zawór rozprężny powodują podobne objawy?

Masz calkowita racje.

Dzisiaj mialem wlasnie taki numer z zablkowowanym zaworem rozpreznym + niedobor czynnika.
Poczatkowo zasugerowalem sie niskim stanem czynnika - sciagnelem z ukladu 0.5kg (nominalnie 3kg). Oczwiscie sprawdzanie azotem, prozniowanie, ... Wszystko pieknie ladnie nabijam czynnikiem 1kg - cisnienie na tloczeniu OK, na ssaniu cos niskie, dorzucam +1kg na tloczeniu rosnie dosc mocno mimo pracy wentylatora skraplacza i niezbyt wysokiej temperatury otoczenia a na ssaniu dalej lipa. Przy grzaniu parametry wzorowe. No i od nowa zabawa ze sciaganiem czynnika - tutaj trzeba bylo uwazac bo przy kroccach HP i LP sprazarki czynnik sciagniety do zera (okolo 0,7kg), a pozostala czesc uwieziona miedzy zbiornikiem cieczy a zaworem rozpreznym - trzeba bylo podpiac sie pod zbiornik cieczy i sciagnac reszte.
Najdziwniejsze w tym wszystkim ze dysza zaworu rozpreznego wygladala normalnie, sitko czyste, brak oznak wilgoci. Dla pewnosci wyplukalem to. Zawor zwrotny przy parowniku takze OK. Poskladalem wszytko do kupy z mysla ze raczej zawor rozprezny do wymiany (jakos sie uszkodzil i zablokowal).Po zaladowaniu nominalnej wartosci czynnika uklad smiga prawidlowo zarowno na grzaniu jak i chlodzeniu ? Rolleyes

I tez byl TYLKO blad A01 Smile
  • Odpowiedz

radekklimat

2011-01-20, 06:48:03
Moderator
Co do przyczyn ktore opisał Robert to owszem ale zakładam ze agregat chodził do dnia pisania postu i ze nie był wczesniej kombinowany ale tego nie wiemy, narazie.
  • Odpowiedz

Robert81r

2011-01-20, 09:41:10
Zaawansowany użytkownik
Radek, agragat nie byl kombinowany. Na pewno nie chodzil do konca bo jak to w Polsce bywa zima jezdzi sie za darmo Smile
  • Odpowiedz

victor1991

2011-01-20, 11:19:03
Nowy użytkownik
Samochód był sprowadzony i była tylko jedna naprawa agregatu bo nie chodził na 230v podłączyłem coś jebło i "fachowiec " mi go zrobił "trochę" skasował i agregat nie chodził po naprawie dość długi czas więc nie zdążyłem go sprawdzić czy śmiga na 230v ,ale wracając do tematu wcześniej też mi się wyłączył ale odstał trochę i przy następnym razie śmigał normalnie aż do teraz :/
  • Odpowiedz

radekklimat

2011-01-20, 17:01:52
Moderator
Robert mi chodziło o wypowiedz Victor1991

Co do tego agregatu to najlepiej bedzie jak podłaczy sie manometry, uruchomi agregat i odczyta cisnienia na wolnych obrotach i przy 1500. Oczywiscie podaj jaki czynnik jest w agregacie i co za model tego Carriera.
  • Odpowiedz

mentor

2011-01-20, 22:20:37
Zaawansowany użytkownik
Robert81r napisał(a):Barbie, chyba kazdy juz zauwazyl ze nasz Mentor ZAWSZE musi sie do czegos doczepic, dorobic do tego swoja filozofie i sterowac tematem w zupelnie innym kierunku ...

Czasami zmiany kierunku doprowadzają do celu.Co było by gdyby wszyscy jeżdzili w tym samym kierunku?Przypuszczam ,że jeżeli w prawym to często wymieniali byśmy żarówkę od prawego kierunku.Robili byśmy okręgi w określonym promieniu jeżdząc w kółko.Zawsze jadąc do celu od czasu do czasu zmieniam kierunek aby do tego celu dojechać.
  • Odpowiedz

barbie

2011-01-20, 22:45:09
Top użytkownik
kolego nadal nie czytasz ze zrozumieniem technicznego slangu .
  • Odpowiedz

mentor

2011-01-21, 16:31:34
Zaawansowany użytkownik
Barbie ale ja niejestem w gangu aby używać slangów.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa