Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

szczelność/ trwałość zaworów od zestawu manometrów ?

9 Odpowiedzi, 14469 Wyświetleń

wit

2011-02-07, 18:42:15
Top użytkownik
Witam.
Buduję maszynę -dość zaawansowaną stację odzysku.
W urządzenie będzie wbudowane sporo zaworów -budowę uprościłoby zastosowanie gotowego bloku 4-ro zaworowego od zestawu manometrów...
tylko jak jest ze szczelnością tych zaworów przy długotrwałym (kilkunastogodzinnym) pozostawaniu pod ciśnieniem?

Mało istotna jest całkowita szczelność zamknięcia zaworów. Natomiast bardzo ważna szczelność względem otoczenia -uszczelnienie wrzecion zaworów.

Mogę zastosować bądź nowy blok zaworowy refco -uszczelnienie wrzecion na oringach
-bądź stary blok producent nieznany (CPS ?) z zaworami membranowymi -po wymianie membran. Jakie rozwiązanie lepsze ?

Jak z trwałością takich zaworów -ze szczelnością do otoczenia? urządzenie będzie pracować po kilkanaście godzin -teoretycznie pod obserwacją osoby obsługującej... jednak... pewnie miło byłoby się móc zdrzemnąć w samochodzie i mieć pewność, że czynnik nie będzie uciekać przez padające zaworki...
  • Odpowiedz

barbie

2011-02-07, 21:55:22
Top użytkownik
lepsze jest CPS pod warunkiem nie zakręcania zaworów na siłę ,tam nie ma możliwości ucieczki gazu .
  • Odpowiedz

wit

2011-02-07, 22:21:34
Top użytkownik
barbie napisał(a):lepsze jest CPS pod warunkiem nie zakręcania zaworów na siłę ,tam nie ma możliwości ucieczki gazu .
Dzieki.
co do zasady na pewno tak.
tylko jak z wytrzymałością tych membran? Nie pękają?

manometrów CPS nigdy nie używałem... trafił się uszkodzony zestaw u zaprzyjaźnionego "złomiarza -importera" to wziąłem -dokupiłem komplet naprawczy i mogę użyć w maszynie...
choć zdążyłem już kupić nowe refco... i teraz mam dylemat które użyć w maszynie...

Refco -od lat używam... Teoretycznie mogą puścić po oringach...
z reguły ładnie trzymały -choć nigdy nie zostawiałem podpiętych dłużnej niż kilka godzin.
Ostatnio -po około roku średnio intensywnego używania blok refco zaczął mi nagle przeciekać... czyli zdarza się. Niby wystarczy zmienić oring... -w trakcie prac serwisowych -szczegół -zauważy się i zareaguje.

gorzej, jak podepnie się dużą maszynę do wielogodzinnego odzysku -i pójdzie spać do samochodu -a ta nagle zacznie gubić czynnik...
  • Odpowiedz

barbie

2011-02-07, 22:26:20
Top użytkownik
używam oprawy 4 -zaworowej 12 lat.Problemy były tylko wtedy gdy oprawa była w innych rękach .
  • Odpowiedz

wit

2011-02-07, 22:45:26
Top użytkownik
barbie napisał(a):używam oprawy 4 -zaworowej 12 lat.Problemy były tylko wtedy gdy oprawa była w innych rękach .

Barbi -jakiej firmy?

Ja i kilku kolegów w pracy używaliśmy 4szt refco -przez 4 lata był jeden przeciek -na wyraźnie zaniedbanej i źle traktowanej oprawie... niby nieźle...
tylko, ze moja prywatna wychuchana wożona w pudełeczku owinięta we flanelkę oprawa... po roku zaczęła cieknąć na zaworze niskiego ciśnienia... chyba zaszkodziła jej niska temperatura -nocne leżakowanie w samochodzie przy -15stu i kilkugodzinna praca -serwis na mrozie... guma oringów zesztywniała...

nie mogę wykluczyć pracy mojej maszyny też na mrozie... i wolałbym, żeby nic nie zaczęło nagle cieknąć... ani nie chciałbym cały czas się w maszynę gapić... podpiąć, jechać na obiad, przespać się w ciepłym samochodzie... a maszyna niech warczy i robi swoje... bez przykrych niespodzianek. Ponadto w maszynie czasem może zostać zamknięte ze 2kg gazu... i lepiej, żeby samo nie zwiało...
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-02-07, 22:50:05
Moderator
Może czasem trzeba opianować wrażliwe miejsca? Ja często tak robię, żeby mieć pewność, że gdzieś bokiem nie ucieka azot czy freon. A poza tym nieźle pieścisz to urządzonko, ale to tylko maszyna i może się popsuć w najmniej spodziewanym miejscu. Ale rozumiem, chcesz to zminimalizować. Smile
Cool
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

eryk_wiking

2011-02-07, 22:54:02
Zaawansowany użytkownik
Wit - jak rozwiązałeś sprawę sprężarki? Jakaś bezolejowa, czy normalna wytargana z czegoś?
Bo mam sporo gratów leżących bez użytecznie i cały czas kombinuje jak je zagospodarować sensownie
  • Odpowiedz

wit

2011-02-07, 23:04:45
Top użytkownik
Maszyna będzie sprawdzana -na pewno przy każdym użyciu... i opianować można.

tylko,że ciągła praca maszyny może trwać kilkanaście godzin, czasem może nawet 2-3 doby...
trudno non stop stać i patrzeć czy wszystko w porządku. Czasem trzeba na obiad wyskoczyć, czasem warto się w samochodzie przespać -patrzenie jak pompuje to pasjonujące zajęcie... tylko ile godzin można to robić?
A niemiłe byłoby przebudzenie -jeśli podchodzi się do maszyny a tam chmura mgły... i zastanawianie się ile kilo i ile złociszy poszło bokiem?
Wiem, że może choćby wężyk pęknąć... tyle,że to ryzyko konieczne.
Ponadto wężyk tylko w czasie pracy podpięty... a ciśnienie w maszynie -to nawet jak leżakuje na samochodzie... i nie chciałbym się zastanawiać, czy nie gubi. i nie chciałbym każdorazowo wszystkiego zwalać do butli... zostanie 2-3kg w maszynie i będzie jeździć w samochodzie... lepiej żeby nie uciekło nie wiadomo kiedy...
jeśli po podpowiedziach wyjdzie, że ryzyko przecieku na bloku dość realne... to będę musiał dać zwykłe zawory odcinające danfosa... a to i komplikuje mi budowę, i zwiększa ciężar, i podnosi koszty budowy...
  • Odpowiedz

wit

2011-02-07, 23:15:50
Top użytkownik
eryk_wiking napisał(a):Wit - jak rozwiązałeś sprawę sprężarki? Jakaś bezolejowa, czy normalna wytargana z czegoś?
Bo mam sporo gratów leżących bez użytecznie i cały czas kombinuje jak je zagospodarować sensownie
bezolejowe mało do czego się nadają... fajne w reklamach, ale... krótko żyją, sypią się jak muchy... i odzysk po cieczy jest też bardziej pobożnym życzeniem niż rzeczywistością...

a moja maszyna będzie naprawdę ciągnąć po cieczy.

Porządny normalny danfoss wytargany z czegoś... docelowo pójdzie nowy danfosik... maszyna dość złożona będzie. około 60kg "żywej" wagi. cała maszynownia wokół tej sprężarki...
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa