Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Jak to jest z odolejaczami w Thermo King?

41 Odpowiedzi, 46385 Wyświetleń
Wstecz 1 2

Shitashii

2011-09-21, 14:34:24
Moderator
Nie miałem drabinki i nie mogłem dobrze zajrzeć czy jest to podpięte na ssanie (bo jedna strona to jest z tłoczenia). To tak przypadkiem i z ciekawości. Bardziej mnie interesuje czy to fabryczny zabieg.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

Robert81r

2011-09-21, 14:51:55
Zaawansowany użytkownik
ze zdjecia wyglada jakby pod pompe oleju to bylo podlaczone Rolleyes

mnie to przypomina cos podobnego do Carriera:

http://www.transportaircon.com/Files/Bus...-03213.pdf

popatrz na strone 67, numer 07-00380-00

Rolleyes
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-09-21, 18:50:14
Moderator
Może i tak. Swoją drogą, to kilka ciekawych drobiazgów jest w tym katalogu.

Poniżej to samo zdjęcie co wcześniej , ale w większej rozdzielczości.
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-09-21, 19:33:01
Moderator
Obudowa presostatu HP spokojnie wytrzymuje temperatury, bardziej im szkodzi upływ czasu. A umiejscowienie jest kłopotliwe (również w innych modelach), bo przez to ciężko nieraz odkręcić Rotalock'a
  • Odpowiedz

Robert81r

2011-09-21, 21:46:34
Zaawansowany użytkownik
z lewej strony sprezarki jest pompa oleju. ten filtr jest podlaczony pod jakis trojnik, ktory wchodzi zdaje sie ze do tej pompy ?
Filtr cieczowy to to napewno nie jest bo przewody filtra jak i sam filtr wyglada skromnie Wink
Separator oleju to moze byc jak najbardziej tylko ze w tym ukladzie nie dziala i nie ma raczej prawa dzialac (za maly, nieprawidlowo usadowiony i nie podlaczony do konca). Z reszta nie spotkalem sie w tego typu sprezarkach i tego typu agregatach z fabrycznie montowanymi separatorami oleju. Co innego z akumualtorami ssania ....

tu jest separator TK ale z raczej malych DD:

http://www.google.pl/imgres?q=oil+separa...=110&ty=85
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-09-21, 21:59:10 przez Robert81r.)
  • Odpowiedz

Robert81r

2011-09-22, 20:44:46
Zaawansowany użytkownik
Cytat:Czy odolejacze posiadają 3 wyjście którym połączeniem kapilarnym wracają do karteru

a co dziwi Cie to ?

Wlasnie przegladalem jedna instrukcje TK i na rysunku jest tam rowniez filtr oleju sprezarki - wyjscie z pompy na filtr i z filtra na karter.
  • Odpowiedz

Damiano78

2011-09-22, 21:45:41
Nowy użytkownik
Robert81r napisał(a):a jak to niby dziala ? olej filtruje ?
Że niby co jak działa separator? Wytrąca z czynnika chłodniczego rozpuszczony w nim olej i przez cieniuteńką kapilarę z dna separatora, przy pomocy ciśnienia jakie panuje w układzie na tłoczeniu, wypierdziela ten olej nazot do sprężarki.
  • Odpowiedz

Robert81r

2011-09-22, 21:49:33
Zaawansowany użytkownik
wybierasz zdania z kontekstu tematu. Jak to dziala to ja wiem. Proponuje przeczytac calosc i poogladac obrazki.
  • Odpowiedz

Robert81r

2011-09-23, 09:13:42
Zaawansowany użytkownik
Mialem dzisiaj TK MD II i juz mam pewnosc ze to jest filtr oleju sprezarki ,a nie "Fajny filtr cieczy z możliwością pomiaru spadku ciśnienia Shitashii który nam może wiele pomóc" Chociaz w sumie olej to tez ciecz ...

Jakby ktos mial watpliwosci to ponizej foto:

[Obrazek: dsc06303xp.th.jpg]

[Obrazek: dsc06304hh.th.jpg]

[Obrazek: dsc06305x.th.jpg]

[Obrazek: dsc06306.th.jpg]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-09-23, 09:19:45 przez Robert81r.)
  • Odpowiedz

Robert81r

2011-09-23, 20:09:13
Zaawansowany użytkownik
filtr filtruje olej sprezarkowy podawany przez bypas pompy - czyli jest sobie osobne zasilanie, ktore caly czas mieli olej przez ten filterek. Jezeli chodzi o przekroj - Rolleyes - wieksza powierzchnia filtrowania - na dluzej starczy filtr.
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-09-25, 13:35:25
Moderator
Dobra, to wracam do agregatu SB-III TCI SR

Okazało się, że to faktycznie może być filtr oleju. Później dołączę foto (późnym wieczorem - dla wytrwałych Smile ).
Ale pytanie teraz jest takie: dlaczego w tym agregacie jest taki filtr, a w innych nie ma? Nie widziałem wielu nowych, bo przeważnie robię zabytki pełnoletnie, no ale rozwiązanie nie jest też jakimś super nowoczesnym wynalazkiem. Zdaję sobie sprawę, że im nowszy agregat, tym pasowania elementów dokładniejsze, tolerancje wykonań mniejsze, niemniej jednak dlaczego tu jest, a w innych nie ma? No i dlaczego jest zamontowany w tym miejscu? Ok, cieszy mnie, że można go łatwo wymienić, ale filtr odwadniacz jest jednak schowany głębiej.
  • Odpowiedz

Robert81r

2011-09-25, 17:26:13
Zaawansowany użytkownik
w nowych agregatach raczej tego sie nie spotyka. Mozna oczywiscie sobie takie cos dolozyc - kwestia tylko odpowiedniej pompy oleju - patrz moj link powyzej i opis kitu montazowego.

Nawiazujac do wymiany tego filtra to znalazlem opis:

"Oil Filter Maintenance
X214 compressors using R-134a and R-404A are
equipped with a bypass oil filter. To ensure the
system stays clean, the oil filter and filter-drier
MUST be changed every 2 years or whenever a
major service procedure has been performed."

W dzisiejszych czasach jest ze wszystkim tak samo: samochody, telewizory, agd itp - kiedys taki sprzet pracowal i pracowal i pracowal, .... , a teraz ma tylko popracowac Smile
Kiedys firmy przescigaly sie w zywotnosci swoich wyrobow, a teraz wszystkie firmy wiedza ze to im sie nie oplaca Smile
Te leciwe agregaty pracuja do dzis i gdyby nie czynnik to nie byloby problemu. Sam bylem zdziwiony stanem komponentow w 21 letnim Carrierze - np skraplacz wygladal duzo lepiej niz w niejednym "przedszkolaku".
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-09-25, 17:31:19 przez Robert81r.)
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-09-25, 21:39:21
Moderator
Poniżej widok miejsca podpięcia tego filtra.
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-09-25, 21:42:06
Moderator
eh, z tym dodawaniem zdjęć.... Tu w mniejszym rozmiarze:
  • Odpowiedz

Robert81r

2011-09-26, 22:00:30
Zaawansowany użytkownik
Cytat:Kiedy wszystko inne zawiedzie - filtry w chłodnictwie montuje się w pozycji pionowej.Jak nie wiesz o co chodzi przeczytaj DTR.Instrukcję pozostawmy użytkownikom sprzętu.

praktycznie wszystkie duze agregaty - naczepy maja filtry cieczy czynnika chlodniczego w pozycji pionowej.
Z mniejszymi roznie to bywa - mam kilka przykladow na pozycje fabrycznie pozioma bo np z pionem mogloby byc za malo miejsca lub za duzo giecia / kombinacji.
Zatem musisz zglosic producentowi np Carrier Transicold czy tez Themo King`owi ze popelniaja bledy.
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-09-27, 21:11:35
Moderator
Return napisał(a):Kiedy wszystko inne zawiedzie - filtry w chłodnictwie montuje się w pozycji pionowej.Jak nie wiesz o co chodzi przeczytaj DTR.Instrukcję pozostawmy użytkownikom sprzętu.
Filtry oleju też? Tu możesz ten filtr odgazować - masz na górze zaworek.
Jak oglądałem na "JuTjubie" filmiki z agregatami SB3 to właśnie mają ten filtr albo pod skosem (jak na fotce, którą wcześniej wstawiłem), albo całkowicie poziomo, w zależności co dalej jest po SB....
I żeby nie było - nie upieram się, że tak jest lepiej bądź bardziej prawidłowo, no ale z jakiegoś chyba powodu właśnie tak jest montowany.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-09-27, 21:12:45 przez Shitashii.)
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa