Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Jaka chłodziarko-zamrażarka?

10 Odpowiedzi, 15287 Wyświetleń

Shitashii

2011-03-09, 15:52:12
Moderator
Przymierzam się do kupna chłodziarko-zamrażarki. Mam do was prośbę o kilka rad. Mianowicie chodzi mi o to na jakie parametry warto patrzeć? Wielkość mam mniej więcej określoną, więc nie chodzi o gabaryty. Patrzę na zdolność zamrażania [kg/24h] oraz na klasę energetyczną A+ lub A++, ale nie zawsze jedno idzie z drugim w parze. Macie propozycje co jest najważniejsze w nowych ch-ż ? A może NoFrost? A może Silver-cośtam? Teraz to już chyba wszystko jest na R600a, więc są również dość ciche. Może jacyś producenci są lepsi od innych? Którzy mają dobre sprężarki i czy np warto szukać tych na Danfossach?
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

wit

2011-03-09, 17:55:35
Top użytkownik
co prawda sam zamrażarek od bardzo dawna nie naprawiam, ale firma w której robiłem trochę naprawiała... generalnie na R600a sypały się dużo częściej niż na r134 -czas życia zdecydowanie krótszy...
Wiec chyba lepiej na r134.
Na r404 pewnie nie dostaniesz... -jedynie duże przemysłowe, sklepowe bywają...

i druga sprawa klasa A, A+, A++ -czy B... praktycznie jeden czort -tylko cena się różnią znacznie... jak kosztują podobnie to lepiej wziąć "bardziej energooszczędna" -ale... różnica w koszcie prądu jest rocznie na poziomie kilkunastu zł. -zamrażarka ogólnie mało zużywa... i nawet kilkunastoprocentowe różnice przekładają się na minimalne różnice w koszcie eksploatacji -oczywiście nie porównuję z jakimiś starociami o klasie energetycznej z końca alfabetu ... bo tamte żarły.
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-03-09, 18:42:35
Moderator
Bo podobno ten R600a jest bardziej "suchy", jak to ktoś już pisał, stąd ta zwiększona awaryjność sprężarek. Za to zyskujemy obniżenie głośności przy pracy na podciśnieniu.
No dobra, ktoś jeszcze coś? :-)
  • Odpowiedz

wit

2011-03-09, 19:20:11
Top użytkownik
Shitashii napisał(a):Za to zyskujemy obniżenie głośności przy pracy na podciśnieniu.
)

no jeśli stawiamy zamrażarkę przy łóżku w roli zagłówka to ta zmniejszona głośność jest ważna...
praktycznie dobrze wykonana i wypoziomowana zamrażarka niezależnie od czynnika powinna być cicha na tyle, żeby nie przeszkadzać...

a za to, ze jeszcze cichsza wymieniać co 3-5 lat...
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-03-09, 19:31:43
Moderator
Wit, uparłeś się na zamrażarkę :-) a to ma być chłodziarko-zamrażarka :-)
Co do czynnika chłodniczego: no dobra, może masz rację, ale z tego co widzę, to już wszystko jest na "sześćsetkę".
A zdolność zamrażania? wziąć taką co ma 4kg/24h czy np 8kg/24h ?
  • Odpowiedz

irroda

2011-03-10, 11:43:30
Zaawansowany użytkownik
Odemnie całkowicie inna uwaga, na temat aspektu na który zwróciła uwagę moja Pani, stara lodówka jako pułki miała białe powlekane plastikiem metalowe kratki, w nowych są szklane szyby, w tych nowych duże częściej trzeba je myć bo są zaraz umazane i nieciekawie to wygląda, pozatym w przypadku szyb w lodówce szybciej potrafi się zrobić zaduch-jak wyjadę na 2-3 dni, w starej tego nie było, powietrze cyrkulowało po całej komorze i w moim odczuciu było lepiej. Odnośnie zamrażarki to sprawdź masywność plastikowych szuflad, w sklepie wygląda to ok, w domu jak dasz im minus 20 całkowicie inaczej się zachowują, u mnie jedna pękła - no może jej pomogłem. Poprzednią lodówke miałem 20 cm niższą i była świetnym miejscem na klucze, dok od samochodu itp, teraz mam wyższą i straciłem fajne miejsce na te rzeczy. Czy ktoś wie gdzie można kupić takie kratki powlekane plastikiem, chciałbym wymienić to szkło z mojej.
  • Odpowiedz

wit

2011-03-10, 13:59:59
Top użytkownik
Shitashii napisał(a):Co do czynnika chłodniczego: no dobra, może masz rację, ale z tego co widzę, to już wszystko jest na "sześćsetkę".

bo na "szećsetkę" jest lepiej dla producenta... w ilości na cysterny -najtańszy gaz. bardzo mało się go zużywa -tania produkcja-da się nalepkę "nowoczesny czynnik" i drożej sprzeda lodówko zamrażarkę...

w serwisie drogi czynnik... mało go jest -to nawet minimalna
nieszczelność porowatość i po 3-5 latach zejdzie go 20 gramów a lodówka chłodziarko -zamrażarka itd. przestaje działać...
a jak zejdzie tyle samo r134 to goni dalej...
no i na szęscetce po tych 3-5 latach sporą cześć lodówek, zamrażarek itd. szlag trafi -naprawy zazwyczaj nieopłacalne -wiec producent sprzeda kolejne i znowu ma zysk...

jednak na r134 jeszcze się trafiają. zazwyczaj trwalsze.

co do drucianych/ szklanych półek -bardzo celna uwaga. ja mam druciane -rodzice szklane... u mnie połowa mniej fatygi żeby utrzymać w czystości a i temperatura bardziej wyrównana. to naprawdę spora różnica w wygodzie.

Shitashii napisał(a):A zdolność zamrażania? wziąć taką co ma 4kg/24h czy np 8kg/24h ?
mrozisz jakiejś owoce -typu zakup całej skrzynki ? albo kupujesz "połówkę świniaka? wtedy 8/kg dobowo to też skromnie.
jeśli normalne codzienne zakupy -zamrażasz co zostanie... to 4kg dobowo to aż nadto.
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-03-10, 14:14:14
Moderator
O! I o coś takiego mi chodziło :-) Między innymi. Cool
  • Odpowiedz

coolmaker1

2011-03-10, 21:58:41
Zaawansowany użytkownik
Witam.Poruszane niedociagnięcia i uwagi do sprzętu jak mi się wydaje dotyczyły chłodziarko-zamrazarek z systemem "zimnej ściany"np słaba temperatura w komorze chłodziarki na calej powierzchni,krótka żywotność.Może lepszym rozwiązaniem będzie zakup z nawiewem"no frost"np.Samsung,LG.Szklane półki nie będą w niczym przeszkadzać.Te w standardowych wymiarach 200X60całkiem sympatycznie wyglądają.Co innego te na wzór amerykańskich "side by side" wymagaja więcej miejsca w kuchni i wcale nie sa ustawne w środku.Pozdrawiam
  • Odpowiedz

wit

2011-03-10, 22:37:33
Top użytkownik
szklane półki zawsze przeszkadzają -głównie ze względu na natychmiastowe brudzenie się.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa