Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Fujitsu AJ*A90LATF + AJ *A90UATF problem z uruchomieniem

6 Odpowiedzi, 6903 Wyświetleń

bb95

2007-11-06, 22:43:38
Nowy użytkownik
Witam

To mój pierwszy post na tym forum, mam nadzieję że uzyskam informację i będę częstym gościem.

Dwie jednostki tak jak w temacie postu, pierwsza master druga slawe. Obie jednostki są dwu kompresorowe. Instalacja freonowa ma około 130m. Jednostki zostały nabite na chwilę obecną 30kg R410. Nie stratują, zachowanie jest takie:
- w masterze startuje tylko jeden kompresor
- w lokalu zawór otwiera się tylko na jednej jednostce ( kaseta, w sumie 7 w lokalu)
Pytanie czy pozostałe kompresory i zawory nie załaczają się ponieważ nadal jest zbyt niskie ciśnienie czy może szukac innej przyczyny. Dodam że wedłóg diod sygnalizacyjnych urządzenie (master) wchodzi w tryb normalnej pracy w chłodzenie i załacza jeden kompresor, od czasu do czasu na około 5s włączają się pozostałe kompresory poczym wyłączają się.

Może ktoś już uruchamiał te jednostki, lub może podobne.

Z góry dziękuję za pomoc. Możliwy kontakt tel 500 86 10 61 wystarczy sygnał oddzwonię.
  • Odpowiedz

miro102

2007-11-07, 10:03:26
Nowy użytkownik
jakie masz cisnienia jak pracuje kompresor
  • Odpowiedz

bb95

2007-11-08, 08:16:17
Nowy użytkownik
na powrocie przy pracy tego jednego kompresora który pracuje (inverter) mam 6,5 bara.
  • Odpowiedz

gorol

2007-11-10, 00:20:14
Nowy użytkownik
wg. mie sprawdź połączenia, jak i chłodznicze tak i elektryczne. Poza tym te ciśnienia to by były dore ale do 407 a nie 410 !!
W każej istrukcji montażu pisze jaka jest standardowa długość instalacji i ile czynnika trzeba dodać na każdy metr nadwyżki.
Przy inverterze lepiej trzymać się tych regół.
Napełnij ponownie układ odpowiednią ilością czynnika.
  • Odpowiedz

bb95

2007-11-10, 17:55:38
Nowy użytkownik
Połączenia elektryczne są moim zdaniem ok. Wszystkie jednostki wewnętrzne startują wentylatory, wszystkie też wchodzą w tryb swing ustawiany na jednym pilocie.

Współpracują ze sobą obie jednostki zewnętrzne, włącza sie raz na jakis czas tryb wyrównywania ciśnień, wtedy też pracują wszystkie 4 kompresory.

Na jednostkach wewnętrznych jes 5 switchy do adresowania. Wiem że jeden jest od pilota, jest ustawiony od 0 na pierwszej jednostce do 6 na siódmej.

Pozostałe 4 switche ustawione wedłóg tabelki z instrukcji, ale nie mam pewności czy i jeden i drugi komplet się ustawia czy może tylko 2 a drugie 2 mają być na 0. Może ktoś już miał doczynienia z systemem VRF i wie jak to ustawić.

Startuje tylko ta kaseta na której są same 0 czyli wszystkie 5 switchy jest w pozycji 0, na drugiej wszystkie switche są na "1" itd na 7 jednostce wszystkie switche na "6" może tu jest błąd??
  • Odpowiedz

bb95

2007-11-10, 17:58:08
Nowy użytkownik
Zapomniałem, te 30 kg które jest nabite jest policzone ze wzoru dostarczonego przez producenta w zależności od długości poszczegulnych kawałków instalacji i ich przekrojów przewodów freonowych. Nie mam też żadnej informacji z presostatu niskiego ciśnienia więc tu chyba jest ok. Instalacja szczelna nie ma wycieków czynnika.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa