Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Problem z montażem Klimatyzacji typu SPLIT Kraków

12 Odpowiedzi, 12235 Wyświetleń

drew

2008-01-28, 18:38:31
Nowy użytkownik
Witam wszystkich,
Mam dosyć duży problem ponieważ zabrałem się za kupno klimatyzacji od "złej strony" mówiąc ładnie... a mianowicie przy okazji remontu zamarzyłem by zainstalować sobie od razu klimatyzator w sypialni i znalazłem w sieci firme wingmors czy jakos tak którzy polecili mi urządzenie SINCLAIR 09cs ale docelowo kupiłem 12 CS i gdy to do mnie dotarło i człowiek od remontu wykonał dziurki, przygotował podłączenie prądu etc wyczytał w instrukcji, że trzeba przed uruchomieniem klimatyzację opróżnić, czy spróżniować etc i teraz mam pytanie bo poczytałem troche forum o dobrą radę czy podłączyć to po prostu i będzie działało czy szukać pompy próżniowej(ew. odsysacza http://allegro.pl/item303003355_odsysacz...sarka.html ) i kupić go Facetowi który to będzie przykręcał bo koszt na allegro to kwota od 180 pln do 400 pln o ile wybieram dobrze te urządzenia? czy jeszcze inaczej dzwonić po firmach w krakowie i pytać czy mi to ktoś uruchomi - bo domyślam się czytając posty, ze nikt ze względu na kase nie będzie tego robił po kosztach...
proszę o poradę i pomoc - gdyby się nie spieszył to kupiłbym urządzenie od razu z montażem w krakowie no ale polak mądry po szkodzie...

Pozdrawiam,
Andrzej
  • Odpowiedz

rudy102

2008-01-28, 19:20:46
Nowy użytkownik
Kolego, nie kupuj tego urządzenia. Potrzebna pompa prożni, ale żeby ją połaczyć z zaworem serwisowym potrzebne zegary itd.. Jak wszystko już wisi to zwołaj gościa od klimy i zrobi to za "parę zł". Ja bym zrobił...ale do krakowa z wawy kawał.
Opcja 2: nie robić próżni tylko powietrze z miedzi wypchać freonem, który jest w skraplaczu... też będzie działać..
  • Odpowiedz

drew

2008-01-28, 20:17:56
Nowy użytkownik
dzieki za odp. Kolego, szkoda, że nie jesteś z krakowa!
a na jakiej zasadzie to wypchać freonem, po prostu podłączyć i uruchomić? i czy to nie wpłynie źle na działanie sprzetu?
jeszcze jedno widziałem że gdzieniegdzie piszą, że rurka ma być zamontowana pod kątem i nie wiem czy to chodzi o tą która idzie w ścianie od urz. wewnetrzego do zewnętrznego? bo człowiek od remontu po prostu zrobił dziurkę na wylot i podprowadził dobry prąd...
powinno to wisieć w tym tygodniu więc jeśli jest ktoś z krakowa i może mi pomóc to proszę o kontakt a jeśli nie to o pomoc z uruchomieniem tego jakoś łopatologicznie bo już nie bede miał jak tego inaczej zrobic...

czy to w ogole jest dobry wybor sinclair 12cs?
  • Odpowiedz

rudy102

2008-01-28, 20:30:32
Nowy użytkownik
Dużo by pisać.... może zadzwoń:663-30-30-30
  • Odpowiedz

drew

2008-01-28, 21:36:39
Nowy użytkownik
może 12 cs będzie chodził bo to raczej niezawodny nie brzmi bardzo dobrze...
teraz to wybrałbym coś zupełnie innego łącznie z montażem u firmy serwisującej!

ale teraz muszę to uruchomić i może to wypychanie powietrza pozwoli na uruchomienie sprzętu i będzie jakoś działał - niektórzy nie mają problemu z tak uruchomionym sprzętem
a jeśli ktoś ma czas w Krakowie i może mi pomóc odpłatnie oczywiście ze zrobieniem próżni i profesjonalnym uruchomieniem to zapraszam... sprzęt będzie wisiał pod koniec tego tygodnia...
dziura w ścianie i prąd jak pisałem już jest więc tylko kwestia pomocy a jeśli nie nadejdzie to ja to po prostu przepcham tak jak się da i spróbuję odpalić bo przecież nie wyrzucę!
  • Odpowiedz

rudy102

2008-01-28, 22:01:47
Nowy użytkownik
Do "strusia"
Napewno nie mogę równać sie wiedzą z Tobą Szanowny Kolego, bo ty się urodziłeś z doktoratem z chłodnictwa..., natomiast uważam, że nie należy z uruchomienia splita robić otoczki wielkiej sztuki..... Posypie głowę popiołem i: nie należy wypychać powietrza z miedzi za pomocą freonu (czynnika chlodzacego- dla wrażliwych)- należy próznoiować. Ale jak nie ma czym zrobić próżni....
  • Odpowiedz

awax

2008-01-29, 07:51:05
Top użytkownik
rudy102 napisał(a):Do "strusia"
Napewno nie mogę równać sie wiedzą z Tobą Szanowny Kolego, bo ty się urodziłeś z doktoratem z chłodnictwa..., natomiast uważam, że nie należy z uruchomienia splita robić otoczki wielkiej sztuki..... Posypie głowę popiołem i: nie należy wypychać powietrza z miedzi za pomocą freonu (czynnika chlodzacego- dla wrażliwych)- należy próznoiować. Ale jak nie ma czym zrobić próżni....
Nauczyłeś się w tej firmie wiele,nie wiem tylko czy Próżnowania czy też wypróżniania.
Przed doktoratem pomyśl o podstawach,a do tego czasu może lepiej byłoby zaprzestać udzielamia pseudoporad bo czytając to naprawdę wypróżnianie jedynie przychodzi do głowy.
Przepraszam za formę ale Twoje porady są jaskrawym przykładem braku jakiejkolwiek kompetencji.
  • Odpowiedz

drew

2008-01-29, 11:01:43
Nowy użytkownik
czemu rugacie kogoś kto pomaga... napisałem post i nikt oprócz Kolegi rudy102 mi nie pomógł ani jeśli chodzi o instalację ani jeśli chodzi o pomoc z próżniowaniem(odpłatnie)...
poza tym jak się czlowiek zastanowi i jest szansa przedmuchać to i niech pochodzi to nawet sezon, dwa to i tak mi sie opłaca a za 2 lata mogę zamówić już tak jak należy w firmie serwisującej która dostarczy klime wraz z montażem...

pozdrawiam wszystkich którzy pomagają
  • Odpowiedz

drew

2008-01-29, 11:04:13
Nowy użytkownik
mg_1 napisał(a):WIGMORS nie montuje?.
do użytkownika mg_1 od WIGMORSa. w Krakowie nie mogntują... przynajmniej tak mi powiedzieli i docelowo zamówiłem w opolu nieświadomy tego, że z montażem jest taka zabawa...
  • Odpowiedz

rudy102

2008-01-29, 12:44:03
Nowy użytkownik
Cóż, gdyby zaangażować chociaż odrobinę inteligencji można się doczytać w mojej "pseudoradzie" że tak nienależy robić... Ale tą odrobinę inteligencji trzeba mić (Panie awax). Ta którą Pan posiada wystarcza panu jedynie do wypróżniania (się).Gratuluję i mam nadzieję że tą umiejętniść opanował Pan chociaż na poziomie podstawowym .

Przepraszam innych kolegów, że muszą to czytać, ale w ten sposób staram się zniżyć do poziomu Pana awax, który sądząc po wypowiedzi, często wagarował....

To forum jest po to, aby dyskutować, wymieniać poglądy i jeśli ktoś prosi o pomoc....to tej pomocy udzielić...Serdecznie pozdrawiam Wink

T
  • Odpowiedz

awax

2008-01-29, 20:49:54
Top użytkownik
rudy102 napisał(a):Kolego, nie kupuj tego urządzenia. Potrzebna pompa prożni, ale żeby ją połaczyć z zaworem serwisowym potrzebne zegary itd.. Jak wszystko już wisi to zwołaj gościa od klimy i zrobi to za "parę zł". Ja bym zrobił...ale do krakowa z wawy kawał.
Opcja 2: nie robić próżni tylko powietrze z miedzi wypchać freonem, który jest w skraplaczu... też będzie działać..
CZYTAJ Opcja2
  • Odpowiedz

drew

2008-01-29, 21:22:00
Nowy użytkownik
aj czepiacie się Rudego... tak na prawdę od wczoraj poczytałem o tym trochę i jestem za tym by ktoś z krakowa podłaczył mi tą klimę
- w sensie uruchomił to ustrojstwo bo wszystko jest już przygotowane i mam na to tydzień nim pomalują pomieszczenia etc...
jak coś czekam na e-mail
a jeśli nikt się nie zgłosi(może puszczę jeszcze klika e-mail do firm monterskich) to niestety nie zostanie mi nic innego i być może źle to zrobie (na pewno ze szkodą dla środowiska i sprzętu) ale będę musiał to zrobić bo przecież nie odpalę sprzętu bez pozbycia się powietrza zwłaszcza, ze zima ma wrócić i nim sprawdzę to pewnie minie kilka miesięcy min zapewne do czerwca...

Notabene Powiem Wam wszystkim, że Rudy opisał mi wszystko porządnie, łącznie z poradą by czytać i wiedzieć czym to grozi i na pewno gdyby mieszkał w Krakowie lub był blisko to byśmy się dogadali z ceną by to zrobić fachowo - więc nie czepiajcie się Go bo to na prawdę mądry i dobry człowiek - poza tym rugacie go a NIKT z was mi nie pomaga!!! a po to chyba powstają tego typu fora

.... dzieki RUDY, a gdybyś poznał kogoś z branży w Krakowie to powiedz mu by do mnie napisał freecrm@onet.eu to się dogadamy z opłatą i zamontuję to jak trzeba...

pozdrawiam i uważam temat za zamknięty
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa