Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

[Inne]Klima w autobusie

11 Odpowiedzi, 10015 Wyświetleń

zuku

2011-06-29, 20:46:41
Użytkownik
Witam
Mój znajomy ma zamontowaną klimę w przerobionym na autobus mercedesie VARIO. Problem polega na tym że sprężarka startuje na ok 3 sekundy i się wyłącza. Ciśnienia po starcie: niskie z 6 schodzi do ok 4 wysokie dochodzi do 10. Zmostkowałem styki presostatów ale nic to nie dało, sprężarka staje dalej. Po ok 30 sekundach dalej idzie sygnał na sprężarkę i tak w kółko. Czynnik 134, sprężarka napędzana paskiem z silnika, skraplacz, reszta zamontowana na dachu. Dwa wentylatory skraplacza. Jeden startuje razem z sprężarką drugi załącza się po presostacie (16 bar on 13 off).
Niżej wkleję zdjęcia.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-06-29, 20:47:08 przez zuku.)
  • Odpowiedz

zuku

2011-06-29, 20:49:47
Użytkownik
następ zdjęcia
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-06-29, 21:00:21
Moderator
A niby co te zdjęcia przedstawiają?????? Po za gustownie zamontowanym sterownikiem ?
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

zuku

2011-06-29, 21:13:02
Użytkownik
Smile typ, model sterownika. Nie wiem co mogę jeszcze napisać żeby jak najbardziej zobrazować problem.
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-06-29, 21:22:19
Moderator
Spróbuj może podłączyć sprężarkę "na krótko". Początkowo na jakieś 10-15sek., i obserwuj. Jak wszystko wygląda dobrze, to zwiększ czas załączenia. Jeśli od strony chłodniczej wszystko jest prawidłowo, to albo mechanika sprzęgła, albo coś z elektroniką. Tak mi się zdaje
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-06-29, 21:24:04
Moderator
A może zasilanie gubi?? Może brakuje mu masy albo plus jest słabo dokręcony. Miernik czasem pokaże napięcie, ale prąd nie płynie.
  • Odpowiedz

zuku

2011-06-29, 21:46:09
Użytkownik
Zapomniałem napisać że są jeszcze dwie czujki. Według jednej załącza się sprężarka, druga nie mam pojęcia. Spotkał się ktoś z takim sterownikiem.
  • Odpowiedz

Robert81r

2011-06-29, 22:51:36
Zaawansowany użytkownik
moze masz jakis czujnik zalodzenia na parowniku uszkodzony
Temperature zewnetrzna, wewnetrzna dobrze pokazuje ?
  • Odpowiedz

llort

2011-06-29, 22:54:23
Zaawansowany użytkownik
Przy 8 to żywi nie dojadą a klima wyłączyć się musi.Czujnik?
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
  • Odpowiedz

wenon

2011-06-30, 16:02:46
Moderator
tak samo jak robert81r obstawowiał bym czujnik zalodzenia parownika. szukaj go przy parowniku może być z potencjometrem.
"I DON'T MIND IF I DON'T HAVE A MIND." (Kurt Cobain)
  • Odpowiedz

zuku

2011-06-30, 20:11:58
Użytkownik
Dzięki za podpowiedzi. Nie wpadł mi w oko czujnik parownika czy termostat ale też go nie szukałem. Myślicie że temp. za parownikiem spadła by tak szybko (tj. ok 3 sekund) żeby zadziałał termostat? Temp zewnętrzna na wyświetlaczu to 99 tak jakby czujnik nie był podłączony. Znajomy jest nastawiony na wymianę sterownika, co byście polecili z uwzględnieniem 3 biegów went. parownika.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa