Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

uruchamianie i serwis klimatyzacji

9 Odpowiedzi, 11023 Wyświetleń

robertino

2008-02-16, 20:25:32
Nowy użytkownik
witam chciałbym dołączyć do grona serwisantów klimatyzatorów. szukam pomocnej dłoni która mi pomoże w opanowaniu działania klimatyzatora, w zestawieniu narzędzi i przybliży procedury uruchamiania klimatyzatorów pomiar ciśnień próżnia odzysk czynnika napełnianie układu itp. obecnie prowadzę serwis z zakresu techniki grzewczej a więc całkiem odmienna branża choć nie do końca. może jest jakiś poradnik który to objaśnia ale tak po ludzku bez żargonu naukowego. głównie będą to urządzenia typu split z czynnikiem 407 i 410 będę wdzięczny za dobre rady i pomoc. jestem z województwa śląskiego okolice Bielska.
może jest też inne forum typowe dla serwisu
  • Odpowiedz

Artic

2008-02-16, 20:36:49
Zaawansowany użytkownik
Napisz to Ci powiem:

biuro@zmarktica.eu.pl

Pozdrawiam

Robert daj mi swojego maila to popiszemy.
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2008-02-16, 21:22:09 przez Artic.)
  • Odpowiedz

Artic

2008-02-16, 21:44:42
Zaawansowany użytkownik
Rozumiem że chcesz montować samodzielnie klimy, jeśli tak to potrzebne będzie trochę narzędzi.

Jeśli mamy pracować jak profesjonaliści to bedzię Ci potrzebne:

-Pompa próżniowa jakaś z mniejszych bo wieksze to droga sprawa ze 1500zł
-Zegary nieskie wysokie ciśnienie najlepiej jakieś normalne bo R-407c ma typowe parametry i przyłącza a już ze R-410 jest gorzej. Kup normalne zegary i zegary do R-410 i przejściówke z 1/4 calla na 5/16calla ze trzy węzyki jeden dłuższy.
- Dwa klucze nastawne francuzy
- kielicharke
- i typowy zakres narzedzi(wtrętaki, wiertarki, tube do przebić)
- Stacja do odzysku freonu(jeśli planujesz odzysk)

Teraz chwila zasady działania:

klimatyzator to maszynka w której płynie czynnik, (uwaga można sie nieźle popażyć przy nie umiejętnej obsłudze instalacjii) pomiaru zazwyczaj dokonujemy na rurze ssącej czyli tej gróbszej. Cieńsza to rura tłoczna w której panuje dosyć duże ciśnienie.
Jeśli chcesz montować tylko klime to łatwizna ale serwis tych urządzń to już bardziej skąplikowana sprawa.

Teraz chwila dla montażu:
-klime podłacząjąć uważamy na zabrudzenie rur czynniki chłodnicze są bardzo na to wrażliwe rury muszą być zabezpieczone by nie dostał sie do nicz pył a tym bardziej wilgoć lub woda. Te dwa składniki są zabójcze dla klimatyzatora. Skręcając gwinty z kielichami uważamy by nie przeciągnąć kielicha, robimy to na wyczucie nie do oporu. Po podłączeniu rur podłączamy pompe próżniwą nie otwieramy żadnych zaworów!!! Próżnie ciągąć przez ok 20-30 min. Po wykonaniu tej opcjii odłączamy pompe i otwieramy zaworu i musi chodzić.

Jak masz jakieś bardziej sprecyzowane pytania pisz

Pozdrawiam
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles
  • Odpowiedz

robertino

2008-02-16, 22:22:39
Nowy użytkownik
trochę się już oriętowałem co do sprzętu. wybrałem manometry firmy refco na
22, 407, 410 z pięcioma wężami. 3szt 1/4 i dwa 1/2 na 410. pompado próżni 112 litrów z elektrozaworem i wakuometrem tylko nie wiem czy 2stopniowa ma sens waga też refco do 100 kg z programatorem. stacja do odzysku jeszcze się zastanawiam jaką bo wigmors ma taki zestaw z butlą za około 2000 tys ale wygląda trochę kiczato. kielcharka (ze sprzęgłem) giętarka i inne narzędzia montażowe to już mam.miernik temperatury nawet dwukanałowy oraz cęgowy. interesuje mnie sprawa napełniania instalacji są w ofercie do tego specjalne węże grubsze czy je kupić ponadto czy jest do tego celu specjalna pompa czy odbywa się to grawitacyjnie po odwróceniu butli oczywiście. i jeszcze jedno pytanie co do sprzętu czy wszystkie manometry mają skalę przegrzania i przechłodzenia o ile mają. może coś doradzisz. o takich szczegułach jak grzebień czy klucz do zaworków nie wspominam czy mogę pisać na e-mail
pozdrawiam
  • Odpowiedz

robertino

2008-02-16, 22:24:29
Nowy użytkownik
robert_kolodziejski@wp.pl
  • Odpowiedz

robertino

2008-02-16, 22:26:18
Nowy użytkownik
acha wąż do pompy próżniowej oczywiście do punkyu ssania ?
  • Odpowiedz

maro196

2008-02-17, 07:14:33
Użytkownik
jak masz podlaczenie to mozesz i do ssania i do tloczenia, w jednym i w drugim przypadku przez manometry oczywiscie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2008-02-17, 07:15:51 przez maro196.)
  • Odpowiedz

Artic

2008-02-17, 19:17:15
Zaawansowany użytkownik
Jasne pisz na maila tylko po kolejii wszystkie pytania bo ten zakres co mi tu podajesz to jest bardzo szerokii i omawianie w całości tego to praktycznie cała wiedza klimatyzacjii, której nie da się zamknąć w kilku zdaniach. Pisz do mnie ale po kolejii.

Acha ponad to nie ma takiej potrzeby by się zaopatrzać w tak wyszukany sprzęt. A w wigmorsie będę wszystko pchali na siłe mówiąć ze potrzebne a poza tym mają wygórowane ceny.

Jak coś pisz po 18 wtedy jestem zazwyczaj przed kompem
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

kubowy

2008-02-17, 20:09:15
Użytkownik
Artic-Witam, mam trzech kolegów z Kołobrzegu, też chcą sie zająć klimatyzacją-może bym dał im Twój adres celem przeszkolenia (moze być korespondencyjne). Oczywiście gratis. Co Ty na to?
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa