Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Wentylacja Informacje

11 Odpowiedzi, 13474 Wyświetleń

miezala5

2011-09-11, 19:20:37
Top użytkownik
Witam!
Nie ukrywam jestem zielony no moze lekko zielony w temacie wentylacji ale:
Bylem na weselu kuzyna zony i wlasciciel sali weselnej wiedzac ze zajmuje sie klimatyzacja i chlodnictwem zasypal mnie pytaniami bo w sali ktora dobudowal do starego palacyku nie ma ani klimatyzacji ani wentylacji.
Sala:
h:3.20
180m2
580m3
Oczywiscie 100 osob i lekko goraco okna i drzwi pootwieranie wentylacja natural!Smile
Gosc chce zrobic wentylacje na jesien wiec pytam sie was koledzy jakie sa warunki przedewszystkim ofocjalne wymiany powietrza w tego typu obiektach.Wogule to sie zastanawiam czy mu sanepid mogl dopuscic bez wentylacji?
Ile wymian na 1h musi byc min w tego typu obiektach.
Czy opalaca sie robic rekuperacje przy wentylacji czy tylko nawiew wywiew?
Na ile dobra wentylacja wspomaga pozniej klimatyzacje!
Dziekuje za wszelkie informacje!
Ja nie chce tego wziac na siebie i napewno zajmie sie firma od wntylacji ale wiedza jest zlotem!
Pozdrawiam!
Robert
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-09-12, 08:06:20 przez miezala5.)
  • Odpowiedz

bxz

2011-09-12, 11:20:12
Zaawansowany użytkownik
Książkę Malickiego polecam gorąco ^^
Ja z samym wyciągiem bym mocno dyskutował, bo powietrze nieuzdatnione to dyskomfort temperaturowy, a ludzie zgrzani... trzeba to kompleksowo podejść wentylacja, potem klima i ogrzewanie... to dość złożone, bez znajomości pomieszczenia (miejsce na centralę, prowadzenie kanałów...) niewykonalny dobór.
NO
  • Odpowiedz

bxz

2011-09-12, 12:49:44
Zaawansowany użytkownik
czytaj ze zrozumieniem.
NO
  • Odpowiedz

bxz

2011-09-12, 15:38:12
Zaawansowany użytkownik
bxz napisał(a):...Ja z samym wyciągiem bym mocno dyskutował...
logicznie myśląc:
samym wyciąg => podciśnienie => napływ powietrza nieuzdatnionego => dyskomfort cieplny

Na to logicznie myślący i czytające ze zrozumieniem odpowiada:
patusxx napisał(a):jak lubisz ciagły zapach potu to spoko bez wyciagówBig Grin...

Wniosek:
Potrzebna wentylacja nawiewno-wywiewna
NO
  • Odpowiedz

miezala5

2011-09-12, 16:58:02
Top użytkownik
patusxx napisał(a):nie rozumiem Cie kolego sa google tam masz opisane ilosc wymian. a co to jest wywiew? ja bym to nazwał wyciagiem. Pierwsze pytanie jak to jest sala weselna na 100 osób to tylko klima i wyciagi i do tego jak dla mnie tylko kasety najlepiej sie sprawdza na salach weselnych ale mozesz tez wetylke połaczyc z klimatyzatorem kanałowym ciekawy jestem co odpowiedziales swojemu znajomemu jak nie znasz sie? Pewnie poczekaj 3 dni zapytam sie na forum załosne kim ty jestes pseudo monterem takich nie potrzebujemy w branzy tylko fachowców zeby sie nie wstydzic za takich jak TY

Ty super specjalisto jak bys umial czytac to bys wiedzial ze nie zajmuje sie wentylacja i nie chce nic nikomu doradzac skoro sam nie mam na ten temat wiedzy!Po prostu przy okazji chcialem sie zorientowac jak to jest z tego typu miejscami.Zauważ że sa firmy które zajmują się tylko wentylacją i o klimatyzacji maja tyle pojecia co ja o wentylacji!
Ciesze sie ze Ty sie na wszystkim znasz!Pozazdroscic!
Pozdrawiam!
Robert
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-09-12, 17:04:32 przez miezala5.)
  • Odpowiedz

bxz

2011-09-12, 17:04:20
Zaawansowany użytkownik
o czym Ty mówisz? o kasetach z czerpnią fi 100 na 100 osób? czy o kanałówce, puszczonej na świeżym powietrzu której moc chłodnicza wystarcza na obniżenie temperatury powietrza nawiewanego, a gdzie zyski od przegród, nasłonecznia i ludzi? Wiesz ile % świeżego można puścić na kanałówce? Widać że albo nie masz pojęcia o czym piszesz, albo zacząłeś jak znany wyrywać z kontekstu i fizjonomować^^

Poza tym gdybyś czytał ze zrozumieniem, to zakwestionowałem wentylację wyciągową, która nie nadaje się do tego typu pomieszczeń, gdy puścisz na kanałówce świeże czy przez kasety (prędzej fancoile by się nadawały), masz wentylację nawiewno-wywiewną, więc Ty się chyba zastanów lepiej: ... o co Ci chodzi...
NO
  • Odpowiedz

miezala5

2011-09-12, 17:10:45
Top użytkownik
patusxx napisał(a):cymbała to mozesz sobie zrobic i wychowac! a czym półgłówku sie zajmujesz? czyszczeniem kibli? w tym napewno nie jestes zielony tylko brazowy Cool

Przepraszam za Cymbala!Nie naleze do ludzi obrzucajacych sie inwektywami!
Co Cie ugryzlo zeby odrazu osadzac jaki ze mnie fachowiec!
Nigdy nie ukrywam ze jestem poczatkujacy i pytam madrzejszych.
Mimo wszystko pozdrawiam!
Robert
  • Odpowiedz

miezala5

2011-09-12, 17:19:28
Top użytkownik
o.k poczytam ksiazki o wentylacji jak kolega sugerowal!
To co zgoda!
Nie obrzucamy sie juz wiecej łajnem!
Pozdrawiam!
Robert
p.s Wiem doskonale ze kasety z doplywam swiezego powietrza byly by super ale gosc nie ma kasy z domku weselnego na koncu swiata!Wink
  • Odpowiedz

bxz

2011-09-12, 17:19:35
Zaawansowany użytkownik
patusxx napisał(a):widzisz to troche wiecej widziałem w zyci niz ty bo widziałem kasete z wejscie 160 ale jak sie z przypadku zostało chłodniarzem Big Grin albo chłonnikiem na forum tak to jest trzeba było chodzic do szkoły powodzenia jak rekuperacja zbijesz temperature owszem jak na nawiewie dasz kanałówke pasuje Ci?

Ile świeżego puścisz taka 160? Ile potrzeba powietrza [m3/h] na osobę? Ile puścisz % świeżego kanałówką? Czy wentylacja nawiewno-wywiewna to rekuperacja, czy raczej jej rodzaj? Ile można dać wentylatorów na jednej instalacji?
Gdzie na forum pisałem, że robię chłodnictwo?
To konkretne pytania, proszę odpowiedz.
NO
  • Odpowiedz

bxz

2011-09-12, 17:21:57
Zaawansowany użytkownik
miezala5 napisał(a):o co zgoda!
Nie obrzucamy sie juz wiecej łajnem!
Pozdrawiam!
Robert
p.s Wiem doskonale ze kasety z doplywam swiezego powietrza byly by super ale gosc nie ma kasy z domku weselnego na koncu swiata!Wink

Kasety z doprowadzeniem świeżego, to drogie i nieefektywne rozwiązanie ze względu na konieczność zastosowania sporej ich ilości, a ich cena nie należy do najtańszych.
NO
  • Odpowiedz

bxz

2011-09-12, 17:23:29
Zaawansowany użytkownik
patusxx napisał(a):wiesz rozmowa z takimi osobami tylko mnie denerwuje amoze zaproponuj koledze zeby sciagnał wogóle dach zabawa pod gołym niebem

Padły konkretne pytania, oczekuje konkretnych odpowiedzi ^^
NO
  • Odpowiedz

mg

2011-09-12, 17:26:27
Top użytkownik
Robię wino gronowe białe, problem polega na tym że po dodaniu zaczynu do soku błyskawicznie rozpoczął się proces fermentacji(6h), temperatura otoczenia 23' czy tak ma być?. Bulgocze co 10s
Pomocy.
Miezala bez projektu nie tykaj tego.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa