Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Vts Ventus

9 Odpowiedzi, 9528 Wyświetleń

KlimTech

2011-11-08, 15:18:12
Użytkownik
Drodzy użytkownicy, czy ktoś z was miał okazję montować na obiektach centrale sekcyjne wyżej wymienionej marki? Jeżeli tak to jakie są jej plusy i minusy? Chodzi mi dokładnie o rozmiary od VS-21 do VS-75. Jaka jest ich jakość? Czy montaż na obiekcie nie sprawia problemu?

Pozdrawiam
gadu-gadu: 3236154
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-11-08, 17:40:20
Moderator
Montaż wykonują serwisy VTS-u, to Ciebie jako kupującego to raczej nie interesuje (poza ewentualnym przypilnowaniem). Ich jakość jest taka, jak się postara serwis. Nie wiem jak teraz, ale jeszcze do niedawna to szło tego masa....
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

bxz

2011-11-08, 17:43:45
Zaawansowany użytkownik
Centrale sekcyjne... wszystkie centrale mają sekcje... ale czy sekcje są oddzielnie montowane czy w jednej ramie zależy jak zamówisz, i od producenta jaką ma technologię budowy...
Ja nie wiem jak teraz wyglądają vts-y, był taki moment, że przyjeżdżały w częściach (pewnie z chin) i je na miejscu montowali... W teorii rozwiązanie super: nie musisz się martwić o to jak wtachać gotową centralę... ale w praktyce opowiem jak wyglądał montaż na dachu: przyjeżdżał podwykonawca ich jakiś i miał mieć paczki złożone 3m od miejsca montażu, tak miał vts zapisane w umowie... więc jak paczki jak masz kilka central masz mu poroznosić, bo nie są podzielone na konkretne centrale, więc pierwszy zgrzyt z firmą podwykonawczą... Kolejna kwestia to wykonanie: firma złożyła centralę i pomiędzy klapę rewizyjną a szkielet można włożyć palce do środka... powód: krzywa konstrukcja to i krzywo centralę złożyli... ale przed złożeniem zapomnieli sprawdzić. Wszystko przychodzi w częściach, a złożenie tego nie na warsztacie, to porażka. Normalnie samoróbki garażowe są o klasę lepiej wykonane. Podobno teraz już odeszli od tego, ale tylko tak słyszałem, bo z firmą już nie mam nic wspólnego. A to nie pierwsza ich wtopa... jeśli ktoś pamięta słynne palmptopy do sterowania... Ogólnie duża międzynarodowa firma specjalizująca się w: tanio, ale obrotem nadrobimy ^^ Są polscy producenci, którzy nie mają się czego wstydzić, pieniądze podobne, jakość o niebo lepsza.
NO
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-11-08, 17:55:42
Moderator
Prawda
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

crocens

2011-11-09, 06:24:53
Top użytkownik
palmtopki to jest temat... Tongue
Ogólnie po firmie montującej centrale zdarzyło mi się je rozbierać... ;p
.
  • Odpowiedz

Czesio

2011-11-09, 06:53:04
Użytkownik
KlimTech napisał(a):Drodzy użytkownicy, czy ktoś z was miał okazję montować na obiektach centrale sekcyjne wyżej wymienionej marki? Jeżeli tak to jakie są jej plusy i minusy? Chodzi mi dokładnie o rozmiary od VS-21 do VS-75. Jaka jest ich jakość? Czy montaż na obiekcie nie sprawia problemu?

Pozdrawiam
Mogę wysłać Ci na maila DTR z wymiarami. Jak się dobrze rozpieści to się wszystko zmieści.
A jak za drogie Fujitsu to ja im bach www.gree.szczecin.pl
  • Odpowiedz

KlimTech

2011-11-09, 15:23:27
Użytkownik
Nie potrzebuję DTRki Smile mam ją na codzień w pracy. Zadałem wam to pytanie ponieważ nadzoruję montaż tych central, pytanie padło dlatego iż chciałem usłyszeć wasze sugestie w celu poprawienia jakości. Musze tutaj bxz troszkę poprawić ponieważ nie przychodzi to z chin w paczkach Smile Co do montażu na obiektach, być może kiedyś tak było że z części pierwszych robili duże smoki. teraz wygląda to tak że klient zamawia centrale, otrzymuje są w sekcjach, więc jedynym błędem jaki mogą popełnić montażyści to źle połączyć sekcje. Jeżeli ktoś jest świeższy w tek kwestii prosił bym bardzo o wygarnięcie niedociągnięć Smile

Pozdrawiam
gadu-gadu: 3236154
  • Odpowiedz

bxz

2011-11-09, 16:39:01
Zaawansowany użytkownik
Ja pisałem, że kiedyś tak było: przychodziły paczki w nich pojedyncze docięte płyty, profile, podstawy pod went i silniki, silniki, went i oczywiście śrubki i wkręty... i podwykonawca składał, a VTS dawał atest na podstawie wykonanej w warsztacie i zcertyfikowanej jednostki... samo to mówi wszystko o firmie Wink Teraz podobno od tego odeszli, o czym w poście napisałem, jak i o tym że prawdopodobnie z chin... lecz to tutaj i tak nie ma znaczenia, bo jakoś wykonania zależała od firmy co to składała np. na dachu... i kiedyś taki system panował w całym zakresie ventusów, nie tylko w tych największych Wink
Prawidłowe złożenie central to:
1. Wypoziomowana podstawa/powierzchnia
2. Prawidłowa kolejność sekcji
3. Szczelne ich połączenie - zazwyczaj zaciskami skręcanymi
4. Kontrola wypoziomowania silników i wentylatorów (są fabrycznie wyważane i brak poziomu im szkodzi)
5. Kontrola spływu z tac ociekowych
6. Kontrola syfonów tac, czy nie dmuchają/zasysają powietrza
7. Kontrola poprawności działania poszczególnych zabezpieczeń, siłowników, presów, trybów pracy...etc
8. Kontrola szczelności - wizualna ręką sprawdź czy nie wieje, uchem czy nie "gwizda"
9. Kontrola wydatku, ale to po połączeniu z kanałami +-20% cały system
10. Zgodność wykonania z kartą doborową... chodzi o podzespoły

Jak dla mnie tyle Wink
NO
  • Odpowiedz

zenek123

2011-11-11, 10:09:49
Użytkownik
Witam,

Teraz to wygląda tak ze albo przyjeżdża w sekcjach, albo w poszczególnych elementach i składa to podwykonawca VTS. Czyli wiele się nie zmieniło, ale kiedyś bardzo dużo firm miało szkolenia z zakresu montażu produktów VTS. Teraz liczba firm została mocno okrojona.

Pozdrawiam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-11-11, 10:11:47 przez zenek123.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa