Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

jaką wężownicę dać?

8 Odpowiedzi, 9296 Wyświetleń

byniom

2008-04-02, 16:16:21
Moderator
kiedyś robiłem taką wytwornicę wody lodowej dla jednego gościa . Polegało to na skopiowaniu już istenijącego urządenia i był tam agregat skraplający o mocy około 2.8 Kw mocy chłodniczej natomiast parownik stanowiła weżownica z rurki fi12 a dokładniej z kilku wężownic połączonych szerogoworównolegle dokładnie to chyba było sześć takich wężownic .Urządzenie chłodziło wodę do jakiejś maszyny w której schładzały się ciastka . Facet chce żeby zrobić jeszce jedno takie urządzenie ale nie mam na wzór innego ,natomiast wszystkie dane odnośnie tej wężownicy miałem w komuterze a klika lat temu padł mi dysk i straciełm dane z notatkami. Czy ktoś może mi powiedzieć mniej więcej jak dobrać tą wężownicę? . Jak mnie pamięć nie myli to woda miała na wylocie około 4-5 st natomiast niewiem ile miała na powrocie i jakie było rzeczywiste obciążenie bo nigdy nie widziałem takiej maszyny pracującej z tym dodatkowym urządzeniem do chłodzenia ciastek. Ważne dla mnie jest ile ma mieć zwoi taka wężownica , albo ile potrzeba metrów takiej rurki fi 12 aby miało to moc np. te 2,8 Kw .
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2008-04-02, 16:19:05 przez byniom.)
  • Odpowiedz

radekklimat

2008-04-02, 17:32:28
Moderator
uzyj wymienika plytowego jest bardziej skuteczny
  • Odpowiedz

byniom

2008-04-02, 17:45:30
Moderator
no zabardzo niemogę bo facet jedzie po kosztach . To ma być tanie w wyprodukowaniu a wymiennik jest droższy od takiej wężownicy.
  • Odpowiedz

elektrofrost

2008-04-03, 11:07:30
Użytkownik
szukaj klienta z kasą jezeli bedziesz robił partanine to nigdy nie trafi ci sie dobra robota tylko extra montaze dadzą ci dobre referencje rysiek 30lat w cłodnictwie
  • Odpowiedz

AS

2008-04-03, 13:01:58
Zaawansowany użytkownik
Jak dobrze rozumiem wymiennik chłodzi wodę a woda chłodzi ciastka. Jeśli tak jest to wymiennik freon woda powinien byc wykonany z materiału, który może być w bezpośrednim kontakcie z żywnością i napewno nie jest to miedź.
A tak na marginesie, zawsze Kolega kupuje najtańsze jedzenie, najtańsze ciuchy i jeżdzi np. do klienta najtańszmym samochodem?
Raczej nie smakowały by mi ciastka od takiego cukiernika.
  • Odpowiedz

byniom

2008-04-03, 14:19:48
Moderator
Macie rację , niewarto się z tym babrać bo potem tylko problemy będe miał z takim wynalazkiem.
  • Odpowiedz

radekklimat

2008-04-03, 18:46:13
Moderator
do As
wymiennik jest z kwasowki a woda chłodzona przez niego nie ma stycznosci z zywnoscia chłodzona i jesz takie ciastka nie wiedzac jak sie je produkuje natomiast wymiennik na te 2,6 kW wcale nie jest drogi
  • Odpowiedz

byniom

2008-04-03, 19:06:24
Moderator
Widziałem kiedyś na allegro takie wymienniki po około 10-15 Kw to były w cenie 250-500 pln ale temu gościowi chodziło o bardzo tanią produkcję a ja wtedy robiłem to jako dorobienie do pensji. Było to dawno ale gość się zaczoł przypominać że moż ejeszce będzie chciał takie ustrojstwo więc tak z ciekawości się was pytałem o tę wężownicę bo niemam zapisków a skopiować z innego też nimam jak ale nawet niejestem pewien czy będę się w to pchał bo facet jest naprawdę oszczędny.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa