Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Sterowanie NW

11 Odpowiedzi, 11800 Wyświetleń

kubabaku

2012-01-19, 09:06:39
Zaawansowany użytkownik
Witam,
mam taką sytuację...dwa wentylatory kanałowe jeden wywiew a drugi nawiew z filtrem i nagrzewnicą elektryczną (4,5kw)...potrzebuję do tego jakieś sterowanie...myślałem zrobić to tak: reg.tyrystorowy + pulser + czujnik kanałowy i jakiś presostat tylko kwestia sterowania tym wszystkim...chodzi jeszcze o to żeby wentylatory działały zależnie od siebie. Macie może jakiś pomysł??...jakaś koncepcja na to wszystko?
chodzi też o to żeby było nieskomplikowane
pozdrawiam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-01-19, 09:09:08 przez kubabaku.)
  • Odpowiedz

Bogdan_New_Jersey

2012-01-19, 11:41:35
Zaawansowany użytkownik
tak wieczorkiem
  • Odpowiedz

bxz

2012-01-19, 16:51:49
Zaawansowany użytkownik
kubabaku napisał(a):Witam,
mam taką sytuację...dwa wentylatory kanałowe jeden wywiew a drugi nawiew z filtrem i nagrzewnicą elektryczną (4,5kw)...potrzebuję do tego jakieś sterowanie...myślałem zrobić to tak: reg.tyrystorowy + pulser + czujnik kanałowy i jakiś presostat tylko kwestia sterowania tym wszystkim...chodzi jeszcze o to żeby wentylatory działały zależnie od siebie. Macie może jakiś pomysł??...jakaś koncepcja na to wszystko?
chodzi też o to żeby było nieskomplikowane
pozdrawiam

spiąć je pod wspólny stycznik? chyba że nie zaskoczyłem OCB...
z doświadczenia: lepiej kupić centralkę nawiewną z hurtownii wentylacyjnej, przy małych wydatkach różnica w cenie niewielka, a jak policzysz czas na zakup elektryki, złożenie "szafy", montaż na miejscu i "oszycie" a w hurtowni ma się dobry rabat to te litewskie centralki wychodzą minimalnie drożej, a mają panel więc i klienta można do tej niewielkiej różnicy w cenie przekonać... przy większych wydajnościach... zresztą sprawdź sobie Big Grin
NO
  • Odpowiedz

kubabaku

2012-01-20, 05:43:40
Zaawansowany użytkownik
no właśnie problem jest z tym, że te wentylatory już ktoś zamontował (poprostu same wentylatory+nagrzewnica na nawiewie)...historii dokładnie nie znam ale klient z którym współpracowałem zwrócił się do mnie o uruchomienie itd. chciałbym to ogarnąć bo mam u niego dobra perspektywę na ten rok...więc wiadomo.
sorry nie mogę skojarzyć tych "litewskich centralek" (?)
  • Odpowiedz

bxz

2012-01-20, 08:48:05
Zaawansowany użytkownik
Nawiew:
1. Presostat filtra
2. Presostat jako zabezpieczenie nagrzewnicy
3. Termostat kanałowy, jeśli pomieszczenie jest grzane przez inny układ, jeśli tylko wentylacją to pomieszczeniowy.
4. Pulser jeśli chcesz sterować temperaturą, jeśli nie, a chcesz sterować wydajnością wentylatora termostat ograniczający temperaturę nawiewu
5. Sterownik tyrystorowy, jeśli wentylator jest przystosowany...
Wyciąg: patrz pkt 5.
Szafeczkę z wyprowadzonymi sygnałami pracy, awarii, filtra... czasówka do presa nagrzewnicy na czas rozruchu, opcjonalnie czasówka wentylatora na wychłodzenie nagrzewnicy, wszystko na osobnych eSach, a wentylatory spiąć na styczniku... temat już był wałkowany na forum Smile
A co do litewskich.... są OK, dostępne w najpopularniejszej hurtownii i są zazwyczaj "od ręki" przy większych wydajnościach polecam polskiego producenta z siedzibą w Rykach...
NO
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-01-20, 08:51:17 przez bxz.)
  • Odpowiedz

csw

2012-01-20, 22:10:40
Użytkownik
Wszystko zależy ile masz na to $, może warto coś na ACX.
A najprościej załącz wyłącz + zabezpieczenia i tyle.
Jak coś to pisz.
CSW
  • Odpowiedz

Shitashii

2012-01-21, 00:13:21
Moderator
@ bxz: A robisz trochę tych centralek z Juwe... z Ryk? Bo moim zdaniem regulator słabo sobie radzi z rekuperacją. To tak na marginesie.
Co do wątku, to sprawa dość prosta dla prostego elektryka/automatyka. A można nawet z finezją, fajniej i ciekawiej.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

bxz

2012-01-21, 00:34:50
Zaawansowany użytkownik
Co to znaczy słabo sobie radzi z rekuperacją? Konkretny przykład... krzyżówka czy obrotówka czy jeszcze inny odzysk? nic takiego nie zauważyłem, więc musisz mi to łopatologicznie wyłożyć... Krzyżówki mają z Hetex'a więc to na pewno nie problem od strony mechanicznej.... Sterowanie RLU200 Siemensa rozumiem?
NO
  • Odpowiedz

Shitashii

2012-01-21, 00:49:28
Moderator
Krzyżowy. Sterownik inny, jakby samoróbka. Jutro postaram się to opisać, dziś już nie mam sił. Generalnie: nastawa: 23*C, w pomieszczeniu 28*C -> wyłącza grzanie, otwiera bypass i temp nawiewu spada aż do wyłączenia przeciwzamrożeniówką (3 - 8*C).
jutro...jutro....
  • Odpowiedz

bxz

2012-01-21, 01:07:24
Zaawansowany użytkownik
Jeśli zyski ciepła w pomieszczeniu pokrywają zapotrzebowanie na ciepło wentylacyjne, a czujnik wiodący jest pomieszczeniowy, to tak się będzie działo... trzeba zmienić wiodący na ten kanałowy na nawiewie... Układ z klima? i jeszcze milion pytań Smile Jak masz kartę doborową centralki i schemat automatyki wrzuć na bxz@o2.pl bo bez tego to muszę Bogdana o wypożyczenie kuli poprosić Smile Podejrzewam, że sterownik nieorginalny, od dawna na Simensie robią, chyba że mowa o RGS'ach... to linia raczej reku na domki z takim prostszym sterowaniem... daj konkrety to będziemy się zastanawiać Wink
NO
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-01-21, 01:08:24 przez bxz.)
  • Odpowiedz

Shitashii

2012-01-22, 06:22:27
Moderator
Big Grin No właśnie to RGS. Na razie przyblokowałem przepustnicę na jakieś 30* (30% ?). Muszę załatwić sobie do tego instrukcję i może się kiedyś tam wybiorę.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa