Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

lutowanie opalarka??

7 Odpowiedzi, 11523 Wyświetleń

maro196

2008-04-04, 15:02:18
Użytkownik
Witam mam pytanie slyszalem od kogos ze mozna lutowa miedz opalarka...?? czy jest to mozliwe?? dostalem taka opalarke do przetestwania z jakimis koncowkami i instrukcje... hehe po czesku, opalarka to bosch GHG 660 lcd, mial ktos z czyms takim do czynienia? ja sadze ze to nie mozliwe kombinuje ta opalarka ale ona tylko 650 stopni moze dawac, ale moze ktoras z koncowe jest do tego... nie wiem sam zna sie ktos?Smile dzieki za wszystkie wypowiedzi
  • Odpowiedz

byniom

2008-04-04, 16:56:15
Moderator
Lut do lutowania twardego miedzi topi się w temperaturze jak sie nie mylę 760st , więc tą opalarką możesz tylko nagrzać i weź pod uwagę to że miedź szybko oddaje ciepło. Dolutowania to trzeba używać palnika tlen - bropanbutan lub zgrzewarki.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

termac

2008-04-04, 17:55:06
Nowy użytkownik
Widziałem taką lutownicę do rur. Używa się specjalnych lutów srebrno cynowych z minimalnym dodatkiem miedzi. Sprzęt przeznaczony między innymi do napraw układów napełnionych palnymi czynnikami.
  • Odpowiedz

maro196

2008-04-04, 18:17:25
Użytkownik
podobno taka opalarka jak obecnie uzywam mozna roztloczyc rurke zasmarowac jakas pasta i to zgrzac i podobno trzyma super szczelnosc
  • Odpowiedz

kubowy

2008-04-04, 20:10:24
Użytkownik
Termac- gdzie się takie luty kupuje i za ile?
  • Odpowiedz

maro196

2008-04-05, 04:57:36
Użytkownik
hmmm dzisiaj spróbuje lutowac tymi bialymi lutami tylko mi sie wogole wydaje ze nawet rurki miedziane nie nagrzewaja sie tak jak powinny
  • Odpowiedz

termac

2008-04-06, 09:06:24
Nowy użytkownik
W latach 80-tych pojawiły się w zakładach mających serwisować lodówki domowe małogabarytowe zgrzewarki prod NRD. Dawały niższą temp. niż normalnie stosowane zgrzewarki. Używano do nich spoiwa o symbolu LCS. Było do kupienia w hurtowniach ze spoiwami cynowymi. Nie przyjęły się ponieważ nie można nimi było naprawiać sprzętu fabrycznie połączonego lutami twardymi. Ja z tego nie korzystałem- zawsze wolałem klasyczny palnik. Od znajomego hurtownika wiem, że takimi lutami łączy się układy w krajach gdzie nie ma zakazu napełniania w dużym zładzie czynnikami palnymi. Do Polski nie sprowadza się ich ponieważ brak popytu. Jest lub był we Wrocławiu zakład produkcji stopów metali nieżelaznych. Może mają w swojej ofercie coś takiego lub mogliby zrobić na zamówienie. Jeśli mnie nie myli pamięć to zakład znajdował się na ulicy Rapackiego. Na pewno była to uliczka w dzielnicy willowej przy wylocie na Wałbrzych. Z praktyki wiem. że lutowanie ponowne palnikiem miejsc robionych takim stopem przy użyciu klasycznych spoiw jest bardzo utrudnione i materiałochłonne. Sprawę rozwiązuje zastosowanie najtańszego spoiwa stosowanego przez hydraulików, ale tylko w miejscu takiego spawu (nie można robić tym stopem instalacji freonowych).
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa