Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Wymiennik obrotowy a budynki medyczne

5 Odpowiedzi, 6187 Wyświetleń

Firma wykonawcza

2012-02-04, 07:55:47
Nowy użytkownik
Witam,
do wykonania jest instalacja nawiewno /wywiewna z odzyskiem ciepła z dwóch budynkach.
Pierwszy to apteka z zapleczem socjalno - rehabilitacyjnym, drugi przychodnia (z salami zabiegowymi itp.).
W projekcie przyjęto centralki (litewskie) z wymiennikiem krzyżowym i teraz moje pytanie, - czy w takich budynkach - medycznych i paramedycznych- istnieje możliwość zastosowania centrali z wymiennikiem obrotowym? Metraż dość spory, w związku z tym i oszczędności dla inwestora w perspektywie eksploatacyjnej większe... W PN znalazłem odniesienia jedynie do podmieszania powietrza w bud. użyteczności publicznej. Czy któryś z kolegów przerabiał już taki temat? Będę wdzięczny za wskazówki, które pomogą uniknąć problemów przy odbiorach sanepidu.
pozdrawiam
  • Odpowiedz

bxz

2012-02-04, 09:11:14
Zaawansowany użytkownik
Odpowiem bez wdawania się w szczegóły: obrotówki nie są tak szczelne jak krzyżówki i się nie nadają Smile
A o recyrkulacji na tego typu obiektach raczej zapomnij - musi być zgoda Sanepidu na odstępstwo (powinna być nawet na zastosowanie klimatyzatorów typu split).
Do przychodni są odpowiednio inne przepisy niż te do "użyteczności publicznych"...
NO
  • Odpowiedz

cool-went

2012-02-09, 14:18:44
Użytkownik
W pomieszczeniach zabiegowych nie można stosować wymienników obrotowych i nie chodzi tutaj o szczelność tylko o zasadę działania takiego wymiennika. W wymienniku obrotowym powietrze wywiewane i nawiewane płynie tymi samymi kanałami i to jest największy problem.
Ostatnio SANEPID Mazowiecki odrzucił mi również wymienniki krzyżowe ponieważ żaden producent nie daje 100% szczelności, dostałem tylko pozwolenie na zastosowanie wymienników glikolowych lub rurki ciepła.
  • Odpowiedz

bxz

2012-02-09, 16:46:03
Zaawansowany użytkownik
o tym że odrzucają też krzyżówki w szpitalach już się spotkałem... co do powodu odrzucenia obrotówki masz rację Smile o tym nie pomyślałem.... ale i to co napisałem jest wystarczającym powodem IMO... w zabiegowych przychodni krzyżowy powinien przejść... co Sanepid to inna interpretacja Smile Trzeba składać do akceptacji
NO
  • Odpowiedz

Firma wykonawcza

2012-02-10, 12:05:42
Nowy użytkownik
Witam,
dobraliśmy centralki z wymiennikami krzyżowymi, sanepid w wydanej opinii akceptuje takie rozwiązanie
Smile
pozdrawiam i dzięki za odp.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa