Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

[Carrier] spreżarka

23 Odpowiedzi, 25019 Wyświetleń

ryszardz57

2012-05-01, 08:06:03
Nowy użytkownik
Witam
Posiadam sprężarke z agregatu chłodniczego, postanowiłem zrobic z niej kompresor i udało sie tylko jest jedno ale poniewaz wyrzuca olej do zbiornika, sadze ze powinienem zamontowac jakis odolejacz tylko jaki i o jakiej przepustowosci? i jak to podpiąc zeby olej wracał do komory.

Zastanawia mnie tez fakt smarowania walu korbowego tzn czy sprezarka sama sie smaruje własna pompa w srodku czy musze zamontowac jakas dodatkowa.

Wklejam linki do zdjec, jezeli miałby ktos ochote opisac mi co jest co w tej sprezarce to bede bardzo wczeczny.
Pozdrawiam

http://zapodaj.net/9676cb95a1d3.jpg.html
http://zapodaj.net/f814852e0df3.jpg.html
http://zapodaj.net/72e64c9062df.jpg.html
http://zapodaj.net/15c692b6547b.jpg.html
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-05-01, 08:15:58 przez ryszardz57.)
  • Odpowiedz

łysy45

2012-05-01, 10:04:02
Użytkownik
Zrób odpowietrzenie karteru sprężarki,pompy olejowej on nie ma,jest smarowany rozbryzgiem oleju.Czyli pilnujemy wziernika.Odolejacz zamontować nie zaszkodzi,powrót zrobić do karteru sprężarki czyli musisz znalężć koncówkę ,która do niego wchodzi.Nazdjęciucztery chyba coś takiego jest ,to zaślepione od strony paska ,przy środkowym cylindrze .Jak to zrobisz to będzie hulało
  • Odpowiedz

ryszardz57

2012-05-01, 14:00:32
Nowy użytkownik
Czyli mam rozumiec ze brak odpowietrzenia karteru jest powodem wyrzucania oleju ze sprezarki.

Wykreciłem korek wlewu oleju w celu sprawdzenia czy odpowietrzenie karteru cos da iniestety nic to nie dało, sprezarka tak pluje olejem ze przy okolo 20 napełnieniach zbiornika nie ma polowy oleju w bloku.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-05-01, 15:40:56 przez ryszardz57.)
  • Odpowiedz

łysy45

2012-05-01, 16:56:05
Użytkownik
Samo odpowietrzenie karteru może nie pomóc.Założenie odolejacza poprawi zdecydowanie sytuacje,ale nie weliminuje całkowicie krązenia oleju.Tak samo nie wiadomo jaki jest stan spreżarki,wygląd na bardzo starą.Pierscionki na tłokach mogą być załatwione.Tak samo nie można ograniczać ssania,to też może powodować zabieranie oleju z karteru.Przyczyn może byc wiele,musisz po sprawdzać wszystko.Ale najpierw odolejacz.Ja nietwierdziłem że odpowietrzenie karteru załatwi sprawę,napewno pomoże
  • Odpowiedz

ryszardz57

2012-05-01, 18:38:07
Nowy użytkownik
Na dwóch cylindrach tych z boku sa takie wystajace bolce do czego to słóży? moze tam cos jest nie tak.
  • Odpowiedz

awax

2012-05-01, 18:47:37
Top użytkownik
Poza tym smarowanie jest rozbryzgowe,ale nie tylko,również olejem zawartym w czynniku.Tutaj tego zabraknie jak również chłodzenia.Przy dłuższej pracy może paść.
  • Odpowiedz

ryszardz57

2012-05-01, 19:44:07
Nowy użytkownik
Wydaje mi sie ze skoro sprezone powietrze zawiera juz olej to smarowanie jest dobre. Ale z tym chlodzeniem to mnie zaskoczyłes, Co masz namysli ze nie wytrzyma temperatury to jak pracuje w polaczeniu z silnikiem spalinowym, chyba ze samo sprezane powietrze jest juz chlodziwem.
  • Odpowiedz

awax

2012-05-01, 19:55:50
Top użytkownik
Olej nie tworzy takiej mieszaniny z powietrzem jak z czynnikiem chłodniczym,natomiast sprężarka pracując w układzie chłodniczym jest równiez chłodzona czynnikiem chłodniczym.
Oczywiście jeżeli będziesz używał jej nie do dłuższych cykli pracy to pochodzi.
Te "bolce"to część zaworów elektromagnetycznych do regulacji wydajności.
  • Odpowiedz

radekklimat

2012-05-02, 05:06:33
Moderator
Ta sprezarka chłodnicza nie nadaje sie na kompresor do pompowania powietrza poniewaz jest smarowana pompa olejowa i zawsze olej zostanie z niej wyzucony .
Odolejacz moze by pomógł ale nie bedzie tani i bez czynnika chlodniczego nie wiadomo czy bedzie skuteczny.
Poszukaj sprezarki SAF i z niej zrob sobie kompresor z tym ze nalezy zastosowac taka przekładnie na kołach pasowych zeby obroty sprezarki były na poziomie 800-900 na min.
  • Odpowiedz

ryszardz57

2012-05-02, 20:29:33
Nowy użytkownik
Dołoży sie chlodzenie ciecza, pierscienie zgarniajace i bedzie smigac.
  • Odpowiedz

radekklimat

2012-05-03, 15:01:46
Moderator
Ta sprezarka podczas pracy nie wymaga chłodzenia, dochłodzenia gdyz napedzana jest silnikiem diesla.
  • Odpowiedz

awax

2012-05-03, 15:37:41
Top użytkownik
Radek,sądzisz ,że z napędem zewnętrznym nie trzeba chłodzić?
Przecież chodzi o chłodzenie cylindrów,tłoków,głowic .Te cylindry nie są przystosowane do pracy bez chłodzenia wewnątrz tak jak wszystkie półhermetyki w chłodnictwie.
  • Odpowiedz

ryszardz57

2012-05-03, 16:10:56
Nowy użytkownik
Spręzarke rozebrałem - ma 6 cylindrów na każdym tłoku jest jeden pierscien, brak jest pierscieni zgarniających i tu jest przyczyna zbyt duzego wyrzucania oleju podczas sprezania.
Ze swojego marnego doswiadczenia przed jej rozmontowaniem stwierdzam ze chłodzenie musi byc gdyz po paru minutach pracy robiła sie bardzo goraca wręcz parzyła. Na każdym tłoku dołoże pierscien zgarniajacy, zrobie odpowietrzenie karteru, w kazdej obudowie głowicy wywierce otwory ssace połacze je wszystkie do filtra. W glowicy zablokuje poprzednie otwory ssace, karter ssacy ten gdzie poprzednio byl czynnik chłodzacy zaleje płynem i zrobie chłodnice z wentylatorem.
  • Odpowiedz

awax

2012-05-03, 16:21:27
Top użytkownik
Powiedziałbym,że "kombinujesz jak koń pod górkę"
Czy te wszystkie przeróbki będą warte efektu?
"karter ssacy ten gdzie poprzednio byl czynnik chłodzacy zaleje płynem i zrobie chłodnice z wentylatorem." jak to rozumieć?przecież karter ssący to skrzynia korbowa gdzie jest olej.
Inna sprawa,że jak zamierzasz smarować tłoki?powietrze nie będzie zawierało oleju.
Oj chyba nas wkręcasz?
  • Odpowiedz

ryszardz57

2012-05-03, 16:40:20
Nowy użytkownik
Karter gdzie jest wał to całkiem inna sprawa, ta sprezarka jest tak skonstruowana jak zwykły silnik wiec nic sie nie bedzie działo.
  • Odpowiedz

awax

2012-05-03, 16:49:09
Top użytkownik
to co to jest ten "karter ssacy ten gdzie poprzednio byl czynnik chłodzacy zaleje płynem i zrobie chłodnice z wentylatorem."?Co Masz na myśli?.
  • Odpowiedz

ryszardz57

2012-05-03, 17:00:32
Nowy użytkownik
Ta sprężarka jest takiej samej budowy jak silnik spalinowy tzn wal korbowy ma swój karter i tam sobie olej bryzga. pomiedzy karterem a obudowa jest miejsce gdzie przedtem znajdował sie czynnik chłodzacy, to miejsce jest szczelne gdyz prawdopodobnie znajdowal tam sie freon ,ktory byl sprezany w obiegu zamknietym do celów chłodniczych, Ja zamiast freonu bede mial np borygo, tylko zeby to borygo nie poszlo w zbiornik musze zaslepic w głowicy otwor ssacy a wywiercic go w deklu głowicy.
  • Odpowiedz

awax

2012-05-03, 17:02:44
Top użytkownik
Nie ma takiego szczelnego miejsca
Owszem budowa tej sprężarki jest podobna do silnika spalinowego,tyle ,że dwusuwowego z zasysaniem ze skrzyni korbowej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-05-03, 17:04:16 przez awax.)
  • Odpowiedz

ryszardz57

2012-05-03, 17:17:46
Nowy użytkownik
Zobacz na zdjęcia w linku i zauwaz gdzie mam filtr powietrza zamontowany, nie ma takiego miejsca gdzie zasysało z komory korbowej powietrze. Chyba ze myslisz o głowicy to przez nieszczelnosc pierscienia i przy braku odpowietrzenia sprezarki moglo by tak byc. Po zablokowaniu w głowicy kanałów ssacych nie bedzie mozliwe dostanie sie plynu do karteru z walem.
  • Odpowiedz

awax

2012-05-03, 17:27:48
Top użytkownik
OK rób jak uważasz,ja twierdzę,że to nierealne.
Ta głowica chłodzona jest czynnikiem zasysanym ze skrzyni korbowej i nie posiada żadnego płaszcza ,który można by wykorzystac.
Odkręć dolną pokrywę i będziesz wszystko widział
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-05-03, 17:30:35 przez awax.)
  • Odpowiedz

ryszardz57

2012-05-03, 17:35:05
Nowy użytkownik
Ja nie twierdze ze sie ty mylisz tylko ze ja to widze bo mam rozebrana sprezarke, wyciagłem tloki i wał i jest płaszcz jak to nazwałes.
  • Odpowiedz

awax

2012-05-03, 17:45:38
Top użytkownik
Kombinuj,chociaż jeżeli chcesz z tego zrobić kompresor ze zbiornikiem i nie będzie pracowało non stop to nie trzeba nic robić .
zapraszam o 20 na czat
  • Odpowiedz

ryszardz57

2012-05-03, 17:46:29
Nowy użytkownik
Zaraz wysle linki do zdjec to zobaczysz

http://zapodaj.net/ccd7bdf94174.jpg.html
http://zapodaj.net/50c04b8ff552.jpg.html
http://zapodaj.net/73e3e334b7e2.jpg.html
http://zapodaj.net/e424142ab675.jpg.html
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-05-03, 17:48:35 przez ryszardz57.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa