Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Rynek klimy w polsce??

19 Odpowiedzi, 19191 Wyświetleń

powolny

2008-04-28, 21:49:15
Nowy użytkownik
Witam

mam trochę pytanie z innej bajki Smile
Mianowicie mieszkam na wyspach i tu tez pracuje jako serwisant i instalator.
Tak sie zastanawiam ostatnio czy warto już wrócić do polski i rozpocząć prace w klimatyzacjach.
Chodzi mi głównie o sprawę kasy Smile ile można obecnie wyciągnąć średnio na miesiąc w polsce jako serwisant? Pracując powiedzmy w jakieś średniej firmie na południu polski?
Oraz jak jest z pracą poza sezonem?

Chodzi mi po głowie oczywiście otworzyć coś swojego ale tak wyskoczyć ni z gruchy ni z pietruchy na rynek zaraz po powrocie to trochę samobójstwo Wink

pozdrawiam.
  • Odpowiedz

radekklimat

2008-04-29, 05:32:14
Moderator
samobojstwem jest powrot do polski
jak dobrze tam zarabiasz to tutaj 10 tysi nie zarobisz wiec lepiej sobie tam siedz
  • Odpowiedz

senior

2008-04-30, 11:55:20
Zaawansowany użytkownik
Mer Tusk obiecał wiele, ale nie aż tyle, by od razu wracać.....
  • Odpowiedz

michal_o

2008-04-30, 14:30:45
Nowy użytkownik
Witam,

Montaż Klimatyzacji to dziś MINIMUM 1 000 PLN.
Obecnie kolejki to ok 2 - 3 tygodni (Kraków).
W sezonie 1 miesiąc lub więcej.
Popyt > Podaży.

Montaż 1 Klimatyzacji to ok 1-2 dni (domek lub mieszkanie).

Zamontujesz więc min 10 klimatyzacji / m-c przy założeniu pracy Pn - Pt.

Co daje ok 10 000 brutto.
- 19 % PIT (własna działalność)
- ZUS.

Pozdrawiam.
Michał.
  • Odpowiedz

maro196

2008-04-30, 15:54:17
Użytkownik
dwa dni montaz klimy?? mieszkanie domek? to ile czasu pan robi hotel lub biuro z 50 urzadzen?
  • Odpowiedz

powolny

2008-04-30, 21:03:05
Nowy użytkownik
Ja tez tu robie montaż średnio 2 dni, to jest norma (ale tylko sklepy, biura i przy 15m rur).
tylko ze moj dzien wyglada tak: staram sie byc na 9 u klienta (korki sa WIELKIE)
około 10:30 przerwa 0,5 godziny na sniadanie no i o 13, godzinna na lunch a o 16 trzeba sie zbierać zeby nie stac w korkach.
Są sytuacje ze robi sie bez przerwy te 7 max 8 godzin ale to baaaardzo rzadko!!!

Pamietam czasy jak trzeba było w polsce naprawdę pracować za dniówkę bez względu na to ile bylo nadgodzin, ale bylo minęło.

Myślałem żeby otworzyć cos swojego ale żyby miec zamówien na tygodniowa lub 2 tygodniowa kolejkę tak jak pisze "michal_o" to juz trzeba miec jakas renomę (byc juz trochę na rynku) dlatego tez myślałem ze gdy wrócę porobie trochę u kogoś a po roku lub 2 coś swojego.

Powiedzcie mi ile tak średnio wychodzi pracownik netto pracując te podstawowe 5 dni po 8 godzin i ile za kolejna nadgodzine?
No i czy pracodawcy nauczyli sie juz ufać pracownikom i dają auta i telefony bez rozliczania za kilometry i minuty?

sorrki jeslli moje pytania wydają wam sie głupie ale nie znam nikogo w polsce kto pracuje w klimach a chciałbym sie dowiedzieć jak teraz ta branża stoi w polsce.
pozdrawiam.
  • Odpowiedz

maro196

2008-04-30, 21:08:51
Użytkownik
No i czy pracodawcy nauczyli sie juz ufać pracownikom i dają auta i telefony bez rozliczania za kilometry i minuty?
u mnie w firmie pelen looz auto do pelnej dyspozycji tylko faktury za telefon grosze i zarobki porzadny montazysta ma 5 kołą, praca 5 dni w tygodniu 8 godzin i ani minuty dluzej dzien pracy wyglada poobnie jak u ciebie ale jeden montaz na dzien na dwie osoby to zaden cudowny wyczyc i musi byc zrobione na tip top
  • Odpowiedz

Artic

2008-05-05, 22:14:05
Zaawansowany użytkownik
nom u nas podobnie tak instalka do 10m to na dwie osoby 1 dzień.

rekord to 5 godzin montaż 2m rurkiSmile
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles
  • Odpowiedz

delfinum

2008-05-13, 14:21:40
Nowy użytkownik
Panowie rekord to 1,5 h kiosk 3m rury.
  • Odpowiedz

sebo-cypr

2008-05-15, 04:06:36
Nowy użytkownik
Panowie, jak juz tak piszecie o tych rekordach to dodam jako ciekawostke ze ja tutaj na cyprze to montuje od 5 do 7 na dzień Big Grin
  • Odpowiedz

radekklimat

2008-05-15, 05:21:13
Moderator
sebo z cypru kiedys pisałes o zarobkach na cyprze i wynikało z tego ze sa tak hujowe ze ruskie lepiej zarabiaja a piszesz o 7 dziennie
ja byłem na cyprze kiedys i w tych warunkach to nie załozylbym nawet majtek na dupe za 5 razy tyle
a wykonywalismy wtedy robote(nadzor) w przetworni kurczaków i w 98 roku razem z delegacja wziałem 6700 zł
  • Odpowiedz

sebo-cypr

2008-05-15, 16:15:39
Nowy użytkownik
Że coś tak bylo 10 lat temu to nie znaczy że jest tak teraz Wink Masz przedawnione informacje.
  • Odpowiedz

radekklimat

2008-05-15, 18:53:42
Moderator
no sam pisałes ze jest praca na cyprze za 1000 funtow cypryjskich wiec ja ci pisze jak było bo jak chcesz to ja chetnie do ciebie pojade ale 15 tys w przeliczeniu na złotowki
  • Odpowiedz

Artic

2008-05-15, 19:59:44
Zaawansowany użytkownik
nie no tak to nie 1.5h na klime?? no to chyba na sznurku ją powiesiłeśSmile

jeśli u mnie jak zamontują klime w 6 godzin to jestem pełen podziwu dla chopaków ale jeśli zamontują klime w 2 godziny i potem trzeba poprawiać to mi się wogóle nie kalkuluje wole by robili dłużej ale bardzo solidnie i dokładnie.

Porządna robota najlepszą reklamą!!!

Pozdrawiam
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles
  • Odpowiedz

adnim

2008-05-15, 20:29:16
Nowy użytkownik
U mnie chłopaki montowali 3h . Element zewnętrzny zamontowany na dachu , długośc rurek ok 3m . Za montaż 700 zł , na koniec przyjechał szef z pompą próżniową i tylko uruchomił .
  • Odpowiedz

wogotto

2008-05-16, 00:20:37
Użytkownik
Witam ja tez znam troszke rekordow.Chlopaki jeszcze nie weszli do mieszkania a klima juz chodzi ...to jest sztuka..... Mam inne pytanie zwiazane z tematem poniewaz jak wielu nie mam doczynienia z praca w Polsce i pytanie bzmi majac 6 letnia praktyke w kraju jako serwisant i montazysta oraz 2 letnia praktyke za granica jaka stawka jest do osiagniecia w polsce na slasku? Praca od 7 lat przy chillerach,splitach i wentylacji ogolnie wszystkiego po troszku.
  • Odpowiedz

daniel28

2008-05-16, 12:21:16
Użytkownik
5-7 na dzien, to ja tez zamontuje, ale przenośnych.))))))) Dobre żarty. ale się usmiałem, w Wawie jak 2 na dzień polecisz to bedzie cudownie, mówie o różnych miejscach zakładania, bo w jednym mieszkaniu może 3 klimy da radę.
  • Odpowiedz

sebo-cypr

2008-05-16, 17:24:07
Nowy użytkownik
Ładnie się z kogoś naśmiewać niedowiarki, ale nikt nie wziął pod uwage że w większości przypadków to mam instalacje już gotową Big Grin zresztą większość domów i mieszkań ma już w standardzie instalację AC Wink a jeżeli niema to z odwiertem przez ściane i kompresorem z tyłu to spokojnie można tyle samo zamontować ale nie na "sznurku" Wink
  • Odpowiedz

Artic

2008-05-16, 21:22:36
Zaawansowany użytkownik
no to widze że trzeba chłopaków gonićWink jak mówicie że można montować normalnie 2 klimy dziennie

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa