Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Wentylatory kanałowe fi 100 o duzym cisnieniu ?

4 Odpowiedzi, 5512 Wyświetleń

kuba123

2012-07-26, 15:46:08
Nowy użytkownik
Mam problem, ktorego rozwiazania praktycznie nie ma... A moze jest i ktos podpowie.
Ale jesli nawet rzeczywiscie "nie ma", to jedynym srodkiem zastepczym jest chyba to czego szukam, otoz...

Mam male pomieszczenie, szczelnie obudowane metalem ze wzgledow i bezpieczenstwa i zaklocen radiowych. W skrocie takie jakby akwarium ze scianami z blachy, a wszystko od srodka oblozone plytami kartonowo-gipsowymi. Wymiary pomieszczenia ok 2 x 1,5 x 2 m.

W srodku sa urzadzenia, ktore generuja cieoplo, a wyjscie z pomieszczenia to tylko drzwi - dosc szczelne, ale nie hermetyczne ktore musza byc zamkniete i jedna rurka PCV fi 38. Ta rurka, dl. ok 4 m konczy sie w innym pomieszczeniu za sciana, gdzie jest dosc chlodno.

Wymyslilem sobie ze zrobie redukcje z fi 100 na fi 38 i podlacze wentylator kanalowy, ktory bedzie zaciagal zimniejsze powietrze i w taki sposob jakos dam rade obnizyc troche temperature do znosnego poziomu.

Problem oczywiscie w tym, zeby ten wentylator poradzil sobie z zaciaganiem powietrza przez tak maly otwor - czyli jak rozumiem chodzi o to zeby potrafil powodowac cisnienie (tzn, chyba podcisnienie w tym wypadku - nie znam sie, ale pewnie rozumiecie o co mi chodzi. Kupilem w "wypozyczalni" - w Castoramie, jakis podstawowy wentylator kanalowy, niby wydajnosc ok 100 m3 i decybele - 37 (bo glosnosc, a raczej jej brak), tez jest dla mnie niestety dosc wazna. ale ten wentylator nie bardzo sobei radzil, costam zasysal, ale slabiutko.

Jaki wentylator w takiej sytuacji byscie mi poradzili ? Sa jakies ktore sa wystarczajaco "mocne" ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-07-26, 15:46:43 przez kuba123.)
  • Odpowiedz

zuku

2012-07-27, 19:35:47
Użytkownik
Odkurzacz Smile
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-07-27, 21:02:58
Top użytkownik
kuba123 napisał(a):Mam problem, ktorego rozwiazania praktycznie nie ma... A moze jest i ktos podpowie.
Ale jesli nawet rzeczywiscie "nie ma", to jedynym srodkiem zastepczym jest chyba to czego szukam, otoz...

Mam male pomieszczenie, szczelnie obudowane metalem ze wzgledow i bezpieczenstwa i zaklocen radiowych. W skrocie takie jakby akwarium ze scianami z blachy, a wszystko od srodka oblozone plytami kartonowo-gipsowymi. Wymiary pomieszczenia ok 2 x 1,5 x 2 m.

W srodku sa urzadzenia, ktore generuja cieoplo, a wyjscie z pomieszczenia to tylko drzwi - dosc szczelne, ale nie hermetyczne ktore musza byc zamkniete i jedna rurka PCV fi 38. Ta rurka, dl. ok 4 m konczy sie w innym pomieszczeniu za sciana, gdzie jest dosc chlodno.

Wymyslilem sobie ze zrobie redukcje z fi 100 na fi 38 i podlacze wentylator kanalowy, ktory bedzie zaciagal zimniejsze powietrze i w taki sposob jakos dam rade obnizyc troche temperature do znosnego poziomu.

Problem oczywiscie w tym, zeby ten wentylator poradzil sobie z zaciaganiem powietrza przez tak maly otwor - czyli jak rozumiem chodzi o to zeby potrafil powodowac cisnienie (tzn, chyba podcisnienie w tym wypadku - nie znam sie, ale pewnie rozumiecie o co mi chodzi. Kupilem w "wypozyczalni" - w Castoramie, jakis podstawowy wentylator kanalowy, niby wydajnosc ok 100 m3 i decybele - 37 (bo glosnosc, a raczej jej brak), tez jest dla mnie niestety dosc wazna. ale ten wentylator nie bardzo sobei radzil, costam zasysal, ale slabiutko.

Jaki wentylator w takiej sytuacji byscie mi poradzili ? Sa jakies ktore sa wystarczajaco "mocne" ?
Poczytaj o mocy pozornej i faktycznej wentylatorów które oddają ciepło dla powietrza przepływającego przez te wentylatory.A o mocy biernej też warto poczytać.A zyski ciepła?
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

Chris_W

2012-07-30, 07:40:30
Nowy użytkownik
Chyba tylko odkurzacz da radę - oczywiście najlepiej jakby miał "ssanie" z pomieszczenia. Inna sprawa to - który odkurzacz może długo pracować - już chyba takich nie robią. Jak chcesz robić wentylację pomieszczenia to zapewnij również odpowiednią cyrkulację powietrza - pomieszczenie nie powinno być zbyt szczelne, jak wtłaczasz lub usuwasz powietrze z pomieszczenia to musi być odpływ/napływ powietrza z zewnątrz - inaczej jest to powodem sporych strat przepływu powietrza i niskiej skutecznosci wentylacji.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-07-30, 07:41:16 przez Chris_W.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa