Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Oleje sprężarek chłodniczych

13 Odpowiedzi, 17213 Wyświetleń

elektromechanik

2008-05-11, 13:44:47
Zaawansowany użytkownik
Chciałbym poruszyć temat olejów estrowych do R 134a. Dlaczego nie mogą być mineralne?
Teorię znam < nie kompatybilne z R 134a>, ale chodzi mi o wyjaśnienie łopatologiczne- co by było gdyby.

Chłodnictwem zajmuję się od 20paru lat. Może nie tym przez wielkie CH ale jednak. Przede wszystkim to chłodnie do mleka u rolników ale też rzadziej komory chłodnicze, samochodowe,meble chłodnicze w marketach ,domowe ,trochę klima samochodowa itp. Jak do tej pory sporo się naczytałem na ten temat ale nikt nie napisał co się stanie gdy np. napuścimy R 134 zamiast R 12 bez jakiejkolwiek ingerencji.

Będę wdzięczny za wypowiedzi przemyślenia jak też może doświadczenia w tej kwestii.

Z góry dziękuję.
  • Odpowiedz

radekklimat

2008-05-11, 20:01:46
Moderator
jak zajmujesz sie chłodnictwem od 20 lat to powinienes wiedziec dlaczego olej syntetyczny a nie mineralny do 134a
  • Odpowiedz

elektromechanik

2008-05-12, 11:21:51
Zaawansowany użytkownik
Szczerze mówiąc takiej <wybitnie filozoficznej > odpowiedzi spodziewałem się.

Podejrzewam że ,,wetknę kij w mrowisko" i pewnie nawet nim dostanę po grzbiecie ale trudno.

Zapytałem bo jeśli coś robię to chcę wiedzieć dlaczego. Być może nikt w to nie uwierzy ale ponad 3 lata temu z powodu chwilowego braku zamiennika do chłodni do mleka z agregatem na R 12 napuściłem R 134a informując rolnika o możliwych komplikacjach (z awarią sprężarki włącznie). Jako że miały być 3 dni wolne od pracy i nie możliwość zakupu innego gazu rolnik się zgodził gdyż - jak stwierdził - to i tak mniej straci niż na mleku a może będzie chodzić.
Do dnia dzisiejszego agregat chodzi jak zegarek a człowiek żartuje że chciałem go na koszty naciągnąć. Po roku od tego przypadku zaryzykowałem jeszcze kilka razy a od prawie 2 lat w ogóle nie stosuje zamienników tylko R134a nawet w starych domowych lodówkach. Jak do tej pory żadnych problemów.

Wiem że miały być problemy między innymi z powrotem oleju ( nie mieszanie się R134a z olejem mineralnym ) ale przekonałem się że to bzdura.
Dlatego poruszyłem ten temat.
  • Odpowiedz

byniom

2008-05-12, 14:27:35
Moderator
Ale można spojżeć na to z innej strony że skoro się nie mieszają to też nie wędrują do ukałdu Smile
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

elektromechanik

2008-05-12, 15:25:11
Zaawansowany użytkownik
Mieszają się - sprawdziłem.
  • Odpowiedz

radekklimat

2008-05-12, 19:04:36
Moderator
kolego to teraz ci odpowiem bez wkladania kija w mrowisko
r 134a w oleju mineralnym bedzie sie buzył co powoduje ze kompresor nie jest smarowany odpowiednio
agregat bedzie chodził ale jak długo?
  • Odpowiedz

Zbysław

2008-05-18, 17:17:20
Nowy użytkownik
Witam

A właściwie ile lat powinna działać prawidłowo sprężarka hermetczna ?
to znaczy na ile lat przewidują prawidłową pracę pży projektowaniu.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

elektromechanik

2008-05-18, 18:33:53
Zaawansowany użytkownik
Zbysław napisał(a):Witam

A właściwie ile lat powinna działać prawidłowo sprężarka hermetczna ?
to znaczy na ile lat przewidują prawidłową pracę pży projektowaniu.

Pozdrawiam
Z racji że naprawiam dużo schładzarek do mleka <szczególnie starych z importu> to spotkałem się ze sprężarkami 30 i ponad lat i nadal ładnie pracują. Natomiast kilkuletnie siadają. Niedawno rozciąłem z ciekawości uszkodzoną< Asperę> (pracowała 4 lata) to tłok i panewka oraz wał tak wypracowane że aż trudno sobie to wyobrazić. Sprężarka na R 134a.
  • Odpowiedz

bodzio

2008-05-18, 19:13:28
Zaawansowany użytkownik
Też widzałem agregaty które pracowały po 30lat oczywiście na oleju mineralnym i czynniku R12
  • Odpowiedz

mn27

2008-05-29, 19:36:45
Zaawansowany użytkownik
ja również sporo napełniłem sprężarek na r 12 głównie używanych gazem r 134a i chodzą tak jak trzeba jak.stare sprężarki chodzą dłużej nawet nie na odpowiednim gazie niż nowe.
  • Odpowiedz

elektromechanik

2008-05-29, 20:56:34
Zaawansowany użytkownik
Z pół hermetycznymi może być po jakimś czasie kłopot. Tam przeważnie jest pompka smarująca i może słabiej zaciągać rozrzedzony olej. ale w hermetykach gdzie wirnik zaciąga olej otworem śrubowym a dolna panewka jest w nim zanurzona nie powinno być problemu- przynajmniej w tych dobrze już dotartych.

Kilka dni temu rozciąłem starego (18 lat) TFH 4524 < spalił się silnik> pracującego na R 134a ponad 1,5 roku. (sam napełniałem. Żadnych wyczuwalnych luzów ani objawów zacierania po przezwojeniu i zamontowaniu pracuje cicho i jest wszystko OK.

Obserwowałem olej w Manjuropie burzy się dość porządnie ale przez jakiś czas po starcie a po odparowaniu jest prawie normalnie.
  • Odpowiedz

szk6

2008-06-17, 17:02:47
Użytkownik
ja także stosuje r 134a zamiast 12-stki baz wymiany oleju z powodzeniem sprężarki chodzą po kilka lat bez żadnych konplikacji szybciej silnik sie spali niż sie zatrze zbraku smarowania, ktoś musi zarabiać producenci oleju sprzedawcy itd
w bardzo dużych urządzeniach gdzie idzie po kilkastet kg czynnika chłodniczego sprawa wygląda już trochę inaczej ale w małych układach naprawdę nic sie nie dzieje ale jesli ktoś ma inne zdanie to nie bede na siłe przekonywał
  • Odpowiedz

kubowy

2008-06-17, 20:37:18
Użytkownik
Miałem kiedyś w pracy Ifę taka ruska odmiana safa, chodziła na R-12. Rozłożyłem ją na części wyczyściłem wszystko (załatwiłem nawet taki płyn od kumpla strażaka PAGO S ). Zalałem syntetykiem i biagała na 134a.
A jak starego Safa na próbę zalaliśmy 134a też biegał i nie było problemów. Nie wiem jak z hermetykami.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa