Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

[carrier] supra 444 nie włącza cewki rozrusznika błąd eng oil

4 Odpowiedzi, 6429 Wyświetleń

zigi11111

2012-08-22, 22:53:48
Nowy użytkownik
Witam
Jako iż jestem nowy chciałbym przywitać wszystkich.
Otóż kierowca po powrocie z trasy zameldował wyciek paliwa w agregacie. Odpaliłem agregat na dizlu celem ustalenia miejsca wycieku. Zauważyłem przy tym, że agregat zapalił z wielkim trudem. Pomyślałem, że trzeba sprawdzić akumulator. Szybko ustaliłem wyciek i usunąłem go. Sprawdziłem napięcie akumulatora wynosiło 11v, troszkę mało, ale moim zdaniem powinien podjąć próbę uruchomienia silnika i ewentualnie wywalić błąd low batt, czyli niskie napięcie akumulatora. Próba i nic. Błąd eng oil. Przy wizualnej ocenie zauważyłem, że przewody od cewki podnoszącej obroty silnika są urwane. Naprawiłem, próba i też nic. Sprawdziłem bezpieczniki i znalazłem jeden 5a uszkodzony, wymieniłem go i dalej nic. PomyślałemSmile że jeżeli agregat pracował na małych obrotach (uszkodzona cewka) mogło być to przyczyną niedoładowania akumulatora
Zrobiłem tak; włączyłem agregat i w momencie, kiedy powinien zastartować rozrusznik na "krótko" podałem prąd na cewkę r-ka. Agregat odpalił i pracował normalnie. Zmierzyłem ładowanie małe, ale w normie (nie pamiętam dokładnie, ale miernik pokazał, że jest w normie).
Zgasiłem agregat i próba uruchomienia i nic. Ale pojawiły się następujące błędy: AL0 / AL1 / AL2 / AL23
No i skończyły mi się pomysły. Sad
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-08-22, 22:58:41 przez zigi11111.)
  • Odpowiedz

zigi11111

2012-08-22, 23:03:00
Nowy użytkownik
Tak się jeszcze zastanawiam czy to nie jest wina regulatora napięcia? Kolega wenon coś o tym pisał w jakimś poście.
  • Odpowiedz

wenon

2012-08-25, 06:48:37
Moderator
AL0 ENG OIL ? Niskie ciśnienie oleju
AL1 ENG HOT ? Wysoka temperatura płynu chłodzącego
AL2 HI PRESS ? Wysokie/niskie ciśnienie czynnika chłodniczego
AL23 NO POWER Brak zasilania w trybie STANDBY

eng oil wywali jak jest uszkodzony czójnik cisnienia oleju, lub faktycznie jest brak cisnienia, ewentualnie uszkodzony regulator, szczotki nie maja dobrego styku z komutatorem.
"I DON'T MIND IF I DON'T HAVE A MIND." (Kurt Cobain)
  • Odpowiedz

zigi11111

2012-08-26, 05:52:40
Nowy użytkownik
Dzięki kolego wenon. Problem rozwiązany. Przyczyną była szczotka alternatora
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa