Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

własnoręcznie zrobiona pompa ciepła

47 Odpowiedzi, 62207 Wyświetleń
1 2 Dalej

pno8472

2012-12-27, 21:49:22
Nowy użytkownik
Witam wszystkich,

Udało mi się zbudować pompę ciepła woda-woda w najprostszej konfiguracji:
sprężarka->skraplacz->filtr->zbiornik->wziernik->zawór rozprężny->parownik

sprężarka 3,6KW z klimatyzatora na 220V.
www.embrital.com/NJ208P.pdf

Natknąłem się na 2 problemy:
1. Uruchamiam sprężarkę na 10 minut, przez pierwsze 2minuty obserwuję burzliwy przepływ(być może to wrzenie) czynnika we wzierniku. Po 2 minutach szkiełko wypełnia się cieczą, prąd sprężarki spada. Czy to jest normalne zjawisko? Czy można jakoś skrócić(wyeliminowac) okres mniej wydajnej pracy?
2. Po wyłączeniu sprężarki mam problem z ponowym jej rozruchem, muszę odczekać około 20 minut by dało się ją ponownie włączyć.
Gdzieś wyczytałem że jest to związane z małym momentem rozruchowym: sprężarka nie daje rady z rozruchem gdy jest duża różnica ciśnień między stroną ssawna i tłoczną. Trzeba czekać aż ciśnienia się wyrównają. Zakładając że to jest poprawne wytłumaczenie, czy ma sens wlutowanie zaworu elektromagnetycznego(http://coolstore.pl/product-pol-822-Zawo...owany.html) między stronę tłoczną a ssawną w celu wyrównywania ciśnienia? Jak wygląda szczelność takiego elektrozaworu? Są jakieś lepsze rozwiązania?

pozdrawiam
  • Odpowiedz

pompa-ciepla

2012-12-29, 16:54:59
Użytkownik
Dobrze myślisz , jezeli masz sprężarke 1-no fazową to mają one problem z rozruchem w momencie gdy na rurze tłocznej jest wysokie cisnienie , jest to normalne ,
Jak wlutujesz elektrozawór pozbedziesz sie problemu , a o jego szczelność sie nie martw , one są do tego przystosowane
W mojej pompie [REKLAMA] burzliwość przepływu trwa ok poł godziny , po tym czasie układ sie stabilizuje .
moja domowa strona , poszukaj w google .... pompaciepla-24.pl
  • Odpowiedz

pno8472

2012-12-29, 18:26:10
Nowy użytkownik
Dzieki za odpowiedz, tak z ciekawości to jaką maksymalną temperaturę ma podczas pracy sprężarka w Twojej pompie?
  • Odpowiedz

pompa-ciepla

2012-12-30, 08:15:16
Użytkownik
W chwili gdy układ pracuje juz stabilnie temperatura sprężarki ma tyle samo co temp na rurce tłocznej i jest w zakresie 70-80* w zaleznosci od cisnienia jakie panuje w układzie.
,,Najedz,, myszką na temp. tam gdzie jest narysowana pompa ciepła i zobaczysz jakie temperatury panują na sprężarce
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-12-30, 21:30:52
Top użytkownik
Czas położyć zimną szmatę
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

pompa-ciepla

2012-12-31, 17:34:07
Użytkownik
pno8472---- jaki Masz STEROWNIK do kontroli pracy twojej PC ??
  • Odpowiedz

pno8472

2012-12-31, 18:01:56
Nowy użytkownik
Sterownik bedzie bazował na arduino i termometrach ds18b20. Jeszcze musze na to poswiecic troche czasu. Pierwsze testy pompy zrobiłem bez sterownika :-)
  • Odpowiedz

pompa-ciepla

2013-01-05, 09:05:42
Użytkownik
Ja zastosowałem ten do kontroli pracy pompy [reklama] do kontroli pracy pomp GZ i CWU
I jak na razie działają ok
  • Odpowiedz

coldtherm

2013-01-05, 16:36:22
Użytkownik
w jaki sposób dobrałeś zawór rozprężny i co to za zawór
czy jesteś wyposażony w manometry (jakie panują ciśnienia w układzie)
zawór to słuszna koncepcja jako wyrównanie ciśnienia lecz przy małych jednostkach taniej wychodzi przekaźnik opóźniający kolejny rozruch
  • Odpowiedz

frost-ch

2013-01-05, 18:16:08
Zaawansowany użytkownik
Przepraszam że się wtrącam ale zauważyłem( jeżeli dobrze zrozumiałem) pewną wadę tego systemu jest sprężarka klimatyzacyjna i zbiornik czynnika chłodniczego oraz brak zaworu magnetycznego nie znam ilości czynnika chłodniczego ale jeżeli jest go więcej jak 2 kg. to może być to niezdrowe dla sprężarki zalewanie jej proponuję zastosować zawór EM przed zaworem rozprężnym i odsysanie czynnika przed wyłączeniem sprężarki pozdrawiam
  • Odpowiedz

pno8472

2013-01-05, 20:13:00
Nowy użytkownik
pompa-ciepla napisał(a):Ja zastosowałem ten do kontroli pracy pompy http://thermoplus.pl/katalog/sterowniki-.../es40.html i ten http://thermoplus.pl/katalog/regulatory/.../es10.html do kontroli pracy pomp GZ i CWU
I jak na razie działają ok co widac na www.pompaciepla-24.pl

dobrze wiedziec ze takie cos istnieje
  • Odpowiedz

coldtherm

2013-01-05, 20:25:57
Użytkownik
Kolega frost-ch ma racje z zaworem na płynie i z pump down-em a filtr odwadniacz winien znaleźć się za zbiornikiem płynu przed wziernikiem. Z pewnością kolega zaradził tą zmianą na korzyść rozruchu.Lecz mnie wciąż interesuje metoda doboru zaworu i parownika do spr rotacyjnej.
  • Odpowiedz

pno8472

2013-01-05, 20:57:12
Nowy użytkownik
coldtherm napisał(a):w jaki sposób dobrałeś zawór rozprężny i co to za zawór
czy jesteś wyposażony w manometry (jakie panują ciśnienia w układzie)
zawór to słuszna koncepcja jako wyrównanie ciśnienia lecz przy małych jednostkach taniej wychodzi przekaźnik opóźniający kolejny rozruch

Zawór danfoss 068Z3496. Dyszę dobrałem zgodnie z instrukcją w dokumentacji
Manometry mam, ale dokładnych pomiarów jeszcze nie robiłem.

Przekaźnik termiczny był jedną z opcji
  • Odpowiedz

pno8472

2013-01-05, 21:38:46
Nowy użytkownik
coldtherm napisał(a):Kolega frost-ch ma racje z zaworem na płynie i z pump down-em a filtr odwadniacz winien znaleźć się za zbiornikiem płynu przed wziernikiem. Z pewnością kolega zaradził tą zmianą na korzyść rozruchu.Lecz mnie wciąż interesuje metoda doboru zaworu i parownika do spr rotacyjnej.

Z umiejscowieniem filtru się zgadzam.
Nie do końca rozumiem część z pump downe-em. Zawór elektromagnety przed zaworem rozprężnym jest zamykany gdy sprężarka jeszcze pracuje i tym samym wypompowuje czynnik do skraplacza. Presostat niskiego ciśnienia wyłącza sprężarkę. Zawór elektromagneyczny pozostaje zamkniety gdy sprężarka nie działa. Dzięki temu zapobiegamy skraplaniu się czynnika w sprężarce. Czy o to chodzi?

Jeśli powyższe rozumowanie jest poprawne, jak to pomoże w rozruchu sprężarki? Przecież różnica ciśnień jeszcze wzrośnie.
  • Odpowiedz

frost-ch

2013-01-05, 23:17:25
Zaawansowany użytkownik
Rozruch sprężarki jest ciężki w sytuacji kiedy sprężarka zalana jest czynnikiem innymi słowy napełniona czynnikiem z chwilą rozruchu ma do przepchnięcia dużą porcję czynnika i to w postaci cieczy dopiero jak sam zauważyłeś po chwili praca się uspokaja a prąd maleje opcja z zaworem zapobiega zalaniu sprężarki i lżejszą pracę oraz lżejszy rozruch logiczne jest to że jeżeli nie ma co pompować to i opór jest mały druga kwestia to wypłukanie oleju ze sprężarki po jej zalaniu otóż czynnik miesza się z olejem i migruje po instalacji w tym okresie jest ona nie dostatecznie smarowana jeżeli chodzi o różnicę ciśnień to mały pikuś sprężarki mają zawór zwrotny po stronie tłocznej więc czynnik się nie cofnie w samej sprężarce ciśnienie się wyrówna po kilku sekundach natomiast sprężarka powinna mieć pauzę pomiędzy zatrzymaniem a startem ze trzy minuty mam nadzieję że w sposób zrozumiały przedstawiłem istotę problemu . Powodzenia
  • Odpowiedz

pno8472

2013-01-06, 10:46:11
Nowy użytkownik
frost-ch napisał(a):Rozruch sprężarki jest ciężki w sytuacji kiedy sprężarka zalana jest czynnikiem innymi słowy napełniona czynnikiem z chwilą rozruchu ma do przepchnięcia dużą porcję czynnika i to w postaci cieczy dopiero jak sam zauważyłeś po chwili praca się uspokaja a prąd maleje opcja z zaworem zapobiega zalaniu sprężarki i lżejszą pracę oraz lżejszy rozruch logiczne jest to że jeżeli nie ma co pompować to i opór jest mały druga kwestia to wypłukanie oleju ze sprężarki po jej zalaniu otóż czynnik miesza się z olejem i migruje po instalacji w tym okresie jest ona nie dostatecznie smarowana jeżeli chodzi o różnicę ciśnień to mały pikuś sprężarki mają zawór zwrotny po stronie tłocznej więc czynnik się nie cofnie w samej sprężarce ciśnienie się wyrówna po kilku sekundach natomiast sprężarka powinna mieć pauzę pomiędzy zatrzymaniem a startem ze trzy minuty mam nadzieję że w sposób zrozumiały przedstawiłem istotę problemu . Powodzenia

Zaobserwowałem raczej wzrost strumienia. Szkło się wypełnia po fazie niespokojnego przepływu. Ale fakt że moc pobierana przez sprężarkę spada więc i pewnie opory ruchu.

1. Czyli wlutowanie zaworu (mój począkowy pomysł) między obwodem cieczowym a ssaniem sprężarki tylko uszkodzi sprężarkę.
2. Ciekawi mnie jeszcze kwestia kondensacji czynnika w sprężarce. Teoretycznie czynnik powinien się skroplić w najzimniejszych częściach - u mnie to parownik i filtr sprężarki. Sama sprężarka jest najcieplejsza w całym układzie. Wykraplanie w filtrze nie powinno być problemem. Sprężarka powinna zasysać tylko pary, ciecz powinna zostać w filtrze. Dobrze myślę?
3. Zakładając że czynnik zalewa sprężarkę i to jest powodem problemu ze startem. Da się jakoś wyjaśnić zjawisko że dopiero po 20 minuach sprężarka staruje. Czynnik powinien szybciej odparować.
  • Odpowiedz

frost-ch

2013-01-06, 11:37:11
Zaawansowany użytkownik
Może krótki kurs chłodnictwa sprężarka zasysa pary czynnika tłoczy do wymiennika zwanego skraplaczem w między czasie wzrasta temperatura i ciśnienie czynnika co jest bardzo istotne w pc w tym też skraplaczu następuje odbiór ciepła i wkroplenie czynnika który to wędruje dalej do zbiornika wyrównawczego filtra zaworu (elementu dławiącego) do drugiego wymiennika zwanego parownikiem różnica ciśnień powoduje parowanie i co za tym idzie obniżenie temperatury oraz najważniejsze pobranie energi z dolnego żrudła . Problem pojawia się z chwilą zatrzymania sprężarki otuż po stronie tłocznej ciśnienie jest wyższe o ponad 10 barów czynnik dalej jest tłoczony do parownika i jest to najchłodniejszy element ponieważ sprężarka nie odbiera pary czynnik się wykrapla i zalewa parownik po napełnienia parownika przepychany jest dalej do sprężarki i ją zalewa. Odp na p3 po 20 minutach układ się ostudza i ciśnienie w całym układzie spada o około 10 b. również sprężarka stygnie co pomaga w rozruchu . Jeżeli zawodzą argumenty pozostaje już tylko wiara.
  • Odpowiedz

coldtherm

2013-01-06, 12:39:13
Użytkownik
pompa-ciepla napisał(a):Nie do końca rozumiem część z pump downe-em. Zawór elektromagnety przed zaworem rozprężnym jest zamykany gdy sprężarka jeszcze pracuje i tym samym wypompowuje czynnik do skraplacza. Presostat niskiego ciśnienia wyłącza sprężarkę. Zawór elektromagneyczny pozostaje zamkniety gdy sprężarka nie działa. Dzięki temu zapobiegamy skraplaniu się czynnika w sprężarce. Czy o to chodzi?

kolego opisałeś właśnie to co sugerowałem pump-down /odessanie
co do bezpieczeństwa smarowania to w przypadku wypłukiwaniu oleju ze sprężarki stosuje się grzałkę karteru spr lecz podejrzewam ze to nie twój problem bo możesz nie mieć wziernika na karterze
obstaje prze odessaniu w razie konieczności dodał bym zawór zwrotny zaraz za sprężarką na gorącym gazie
ponieważ po pierwsze urządzenie jest już wcześniej eksploatowane a po drugie te zawory w spr rotacyjnych są zawodne
  • Odpowiedz

pno8472

2013-01-06, 17:04:11
Nowy użytkownik
frost-ch napisał(a):Może krótki kurs chłodnictwa sprężarka zasysa pary czynnika tłoczy do wymiennika zwanego skraplaczem w między czasie wzrasta temperatura i ciśnienie czynnika co jest bardzo istotne w pc w tym też skraplaczu następuje odbiór ciepła i wkroplenie czynnika który to wędruje dalej do zbiornika wyrównawczego filtra zaworu (elementu dławiącego) do drugiego wymiennika zwanego parownikiem różnica ciśnień powoduje parowanie i co za tym idzie obniżenie temperatury oraz najważniejsze pobranie energi z dolnego żrudła . Problem pojawia się z chwilą zatrzymania sprężarki otuż po stronie tłocznej ciśnienie jest wyższe o ponad 10 barów czynnik dalej jest tłoczony do parownika i jest to najchłodniejszy element ponieważ sprężarka nie odbiera pary czynnik się wykrapla i zalewa parownik po napełnienia parownika przepychany jest dalej do sprężarki i ją zalewa. Odp na p3 po 20 minutach układ się ostudza i ciśnienie w całym układzie spada o około 10 b. również sprężarka stygnie co pomaga w rozruchu . Jeżeli zawodzą argumenty pozostaje już tylko wiara.

Jestem amatorem dlatego dopytuje, chce dobrze zrozumieć problem. Dziekuje wszystkim za odpowiedzi.
  • Odpowiedz

frost-ch

2013-01-06, 17:40:15
Zaawansowany użytkownik
Przepraszam nie chciałem nikogo urazić chodziło mi raczej o to że jeżeli nawet nie wszystko rozumiemy to warto skorzystać z dobrej rady ot tak choćby na wiarę.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

pompa-ciepla

2013-01-08, 18:19:48
Użytkownik
I od razu sie robi miło jak cos co zostało zrobione ,, tymi,, rekami działa i to nie gorzej od produktu fabrycznego.
  • Odpowiedz

mg

2013-01-08, 19:26:36
Top użytkownik
Do pompa -ciepła
Wcześniej zużywałeś 45m3 gazu na miesiąc, a teraz zużywasz 1150kW energii elektrycznej miesięcznie?, dobrze to skalkulowałeś bo ja tu oszczędności nie widzę :/ Smile
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-01-08, 19:34:08 przez mg.)
  • Odpowiedz

pompa-ciepla

2013-01-08, 20:07:30
Użytkownik
Tak , wczesniej tak miałem 45m3 gazu na miesiąc ( tylko dla celów c.w.u )
Pozniej by ogrzać tyle samo ciepłej wody w ciagu miesiąca zużywałem 90 kWh en. elektrycznej
Teraz od zużycia które wpisuje w tabelce nalezy odjąć 90 kWh ( c.w.u ) i wyjdzie wynik ile zużyłem energi dla celów centralnego ogrzewania
p.s. mysle ze nie namieszałem Smile
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-01-08, 20:11:40 przez pompa-ciepla.)
  • Odpowiedz

mg

2013-01-08, 20:20:02
Top użytkownik
1060x2 = 2120kWh
2120x0.5 = 1060 PLN za dwa miechy nie srogiej zimy.

Tak orientacyjnie CO POMPĄ CIEPŁA wyjdzie około 3,5 tysia. Nie rewelacja
  • Odpowiedz

barbie

2013-01-08, 20:33:18
Top użytkownik
to jest duży dom--270 metrów kwadratowych .
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa