Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Dlaczego stare lodówki działały po 20 lat

19 Odpowiedzi, 30986 Wyświetleń

piotr8642

2013-02-01, 17:52:15
Nowy użytkownik
Panowie, ostatnio rozwaliła mi sie lodówka która przezyła jedynie gwarancje, u moich znajomych lodówka innej firmy pochodziła chyba ze 4 lata i tez padła. Zastanawiam się dlaczego tak się dzieje? Przecież stare lodówki działające na freonie działały po 20 lat. Jakiś majster powiedział mi też że problemem oprócz tego że dziś w lodówkach jest izobutan, jest to że w lodówkach w obudowie stuje się mniej aluminium niż kiedyś i dlatego ulegają szybszemu rozszczelnieniu- to prawda?
  • Odpowiedz

mg

2013-02-01, 18:06:09
Top użytkownik
Efekt postarzania produktu. Rurki cienkie do granic rozsądku(ściśniesz w palcach), jakość elektroniki można powiedzieć odpustowa. Jeszcze kilka słabych punktów ale jak się uda to pracuje z osiem lat. Smile
Tak naprawdę to psuły się i te PRL-wskie tylko że rzadziej.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-02-01, 18:33:53 przez mg.)
  • Odpowiedz

piotr8642

2013-02-01, 18:37:42
Nowy użytkownik
A czy problemem samsym w sobie nie jest też sam gaz (r600a), bo ktos na forum napisał że jest on bardziej suchy niz freon więc wnioskuje że gorzej "współpracuje" z olejem w lodówce? Z tego co sie poczyta w necie to podobno tez przy jego wymianie trzeba bardziej dbać o zachowanie szczelnośći. I im wiecej o tym czytam tym bardziej jest to martwiące bo jak ogladam modele lodówek to okazuje sie że wszystkie są na r600a i tak naprawde już odgórnie jestem skazany na zakup lodówki ktora najprawdopodobniej pochodzi pare lat i się popsuje. Dobrze kombinuje? Sad
  • Odpowiedz

frost-ch

2013-02-01, 19:17:29
Zaawansowany użytkownik
Dobrze kombinujesz jest to efekt planowanego postarzania produktu wyroby powstające w czasach PRL były robione z myślą ich napraw tak aby służyły jak najdłużej psuły się ot tak same z siebie teraz psują się w taki sposób aby nie można było ich naprawić i jest to zaplanowane w fazie projektowania chyba z myślą o ochronie naszej matki Ziemi Cool
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-02-01, 19:51:14
Top użytkownik
Kiedyś nieświadomie szanowano środowisko.Dzisiaj świadomie się je niszczy będąc na prawie u nich.Uni dopuszczają tandetne materiały.Brak starej polskiej normy.Chociażby o grubości miedzi.A nowe czynniki pochłaniają więcej energii.To nie ochrona środowiska tylko obrona interesów.Dlaczego taka nowoczesna ASPERA czy DANFOSS mniej mniej wytrzymują do dzisiaj działającej EDZIE z Poniatowa?Bo użyto odpowiednich materiałów?Zaciągniętych np. od producenta firmy DONBAS.ZSRR,
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-02-01, 20:10:24 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

elektromechanik

2013-02-01, 20:42:02
Zaawansowany użytkownik
Tak 30 lat temu za małą lodóweczkę trzeba było dać tyle kasy ,ze mało kogo było stać aby kupić za gotówkę. Prawie każdy > brał < na raty i jeszcze kombinował dobrze żeby stać go było spłacać raty.

Dziś bez > urazy babci < babcia za miesięczną emeryturę kupuje chłodziarko- zamrażarkę.
Więc gdzie ma być jakość?????? Na rynku tyle towaru i jeden przez drugiego chce sprzedać jak najwięcej. musi zjeżdżać z ceną. Więc klepie jak najtańszym kosztem.

Niedawno przyszedł do mnie facet z wiertarką ( spalony wirnik ). Mówię mu że nie do naprawy ( przezwojenie wirnika w zakładzie to około 80zł. ) To on na to powariowali fachowcy za naprawę drożej dużo niż dał za wiertarkę ( podobno 65 zł ). No i gadka co > za bubel panie teraz robią < . Mam panie wiertarkę polską ze 30 lat, wymieniłem sam łożyska i panie chodzi jak zegarek a tu panie taki bubel.
Więc ja do niego ile dał za łożyska ? Niecałe 30zł. No to mówię ze ma ponad pół wiertarki ( tej nowej ) a gdzie koszt produkcji, importu, podatków zysku sprzedawcy? Więc ma za byle grosze- byle sprzęt.
Powiedziałem że mógł kupić sprzęt za taką wartość jaką dał za tę starą 30 lat temu to by mu się nie psuła.
Wyszedł obrażony bo jak ja mogę tłumaczyć sprzedawanie takiego bubla. Ale tego że dał bublarskie pieniądze to już nie widział.
  • Odpowiedz

mg

2013-02-01, 20:45:16
Top użytkownik
EDA Poniatowa, wymieniłem tego trochę, fakt gdyby nie nieszczelności, dziwne napięcia w sieci, byłyby niezniszczalne.
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-02-01, 21:02:09
Top użytkownik
mg napisał(a):EDA Poniatowa, wymieniłem tego trochę, fakt gdyby nie nieszczelności, dziwne napięcia w sieci, byłyby niezniszczalne.
Nieszczelności i dziwne napięcia w tych bardzo dobrych sprężarkach nie wynikały z ich konstrukcji.Tylko od konstrukcji w którą zostały zainstalowane apropo.
  • Odpowiedz

mg

2013-02-01, 21:06:38
Top użytkownik
Ale tego nie wytrzymywały, rozumiesz?
  • Odpowiedz

piotr8642

2013-02-02, 13:36:24
Nowy użytkownik
A to prawda że r600a jest gazem "gorszym" niż freon i róznież przez to lodówki krócej dzialają bo szybciej i łatwiej sie rozszczelniaja?
  • Odpowiedz

Shitashii

2013-02-02, 17:24:04
Moderator
Nie całe 2 lata temu szukałem lodówki i szukałem takiej na R134a, ale było ciężko coś znaleźć. Jak mnie pamięć nie myli to widziałem Gorenje ze sprężarką Danfossa właśnie na 134a, ale jej nie kupiłem. Myślę, że jeszcze jakieś będzie można spotkać, ale sprzedawców raczej nie ma co o to pytać, trzeba samemu zaglądać w etykietę.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-02-02, 17:57:53
Top użytkownik
Jeśli chodzi o aspekt wydajności pomiędzy czynnikiem r-12 a r-600a to to tak.To moje zdanie z którym kolega crocens zapewne się nie zgodzi i zamiast pisać na temat lepiej mu wychodzą psychologiczne rysopisy sprawców.Wracając do szczelności w układach z r-600a aby nadrobić wydajność zastosowano tak zwane wyparki,czyli kilka zwoi rurek które powodują odparowanie skroplin z nowoczesnych lodówek aby poprawić sprawność energetyczną.Niestety rozwiązanie to powoduje rozszczelnianie takich układów.Cienka ścianka CU nie wytrzymuje zachodzących reakcji chemicznych.Przy dawnych czynnikach stosowano w celu odparowania wody ciepło głowicy sprężarki.Taki talerzyk leżący na sprężarce do którego kapały skropliny które odparowywały i poprawiały pracę sprężarki zmniejszając temperaturę jej głowicy.A co za tym idzie poprawiając jej wydajność z powodu zmniejszenia objętości sprężanego czynnika w postaci gazu.Mam pewne wątpliwości odnośnie ekologii.Która lodówka jej bardziej szkodzi.Ta która pracuje 35-lat z czynnikiem kontrolowanym,czy ta nie z kontrolowanym która wytrzymuje średnio 6 lat i trzeba ją z utylizować a na jej miejsce wyprodukować nową do której potrzeba wygenerować energię.
  • Odpowiedz

awax

2013-02-02, 18:36:52
Top użytkownik
Leszku,jesteś Genialny
  • Odpowiedz

coldtherm

2013-02-03, 14:37:27
Użytkownik
nic nie wiadomo mi na temat agresywności r-600 i jego zgubnym wpływie na układ
jest to czynnik niewygodny ze względu na serwis bo łatwo palny i wybuchowy
a odpowiedź na pytanie jest proste:
tak jak w przypadku branży motoryzacyjnej producentom nie opłaca się tworzenie niezniszczalnych maszyn
tym bardziej klient patrzący na ekonomie zakupu skraca żywot produktu poprzez nacisk właśnie na cene
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-02-03, 18:17:32
Top użytkownik
Fakt.Łatwo skrytykować cytując odważnie napisaną wypowiedż.Szkoda że nie którzy tylko cytują nie mając wyrobionego zdania.Wycieki w nowoczesnych urządzeniach zapewne biorą się z innowacji.To dlaczego te stare urządzenia żyją do tej pory?A drzwi zamrażalnika nadal się otwierają bez konieczności ogrzewania futryny w procesie skraplania się gorącego gazu wokół tej futryny?Zapewne mądry wie że silnik napędzany gazem ma gorsze smarowanie i moc przydzieloną przez producenta danego silnika.Wzrost temperatury sprężania nie zawsze ma dobry wpływ na moc.
  • Odpowiedz

Bock

2013-02-17, 22:20:48
Zaawansowany użytkownik
Indesit chyba ładuje jeszcze sprężarki na R134a
  • Odpowiedz

krzysiekwolorz

2016-01-21, 13:41:35
Nowy użytkownik
Z jednej strony urządzenia żyją dłużej i to o wiele, ale również pobierają zdecydowanie więcej prądu. Sam mam starą lodówkę w piwnicy do trzymania jakichś mrożonek i innych rzeczy - wiem ile ten dziad pobiera. Ale z sentymentu nie wyrzucę Smile
Tutaj zaś można poczytać o eko lodówkach - sam jestem ciekaw czy to jest naprawdę takie "eko" jak każdy pisze..
[REKLAMA]

Sam mam samsunga ++ i nie widzę wielkiej różnicy pomiędzy tą nową z dwoma plusami czy starym samsungiem z jednym.
  • Odpowiedz

tst357

2016-01-22, 11:43:47
Nowy użytkownik
A ja się zastanawiam jak w takich lodówkach produkowanych seryjnie sprawdza się szczelność układu?
  • Odpowiedz

eryk_wiking

2016-01-22, 15:11:26
Zaawansowany użytkownik
Manometrem Tongue
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa