Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Proszę o opinie zestaw do lutowania

30 Odpowiedzi, 32620 Wyświetleń
1 2 Dalej

CoolKlim

2013-02-20, 08:12:33
Nowy użytkownik
Witam

Wczoraj znalazłem na stronie bądź co bądź ciekawy zestaw do lutowania :

http://www.klimatyzacja.pl/chlodnictwo/w...chlodnicza

Moje pytanie czy miał ktos juz z czyms takim do czynnienia.. Wyglada ciekawie i przede wszystkim wygodne

Przykładowa sytuacja wchodzisz w jakies trodno dostepne miejsce ze spawalnictwem a tu zajmuje Ci jedną rękę tylko.. Znalazłem informacje ze palnik na wyjściu ma 2500 C :O

Co sądzicie ?

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

stoo

2013-02-20, 16:17:57
Użytkownik
Kiedyś też interesowałem sie takim palnikiem ale po obejrzeniu filmików na youtube jak się nim pracuje szybko zrezygnowałem. Wyglądało to jak powolne konanie...
  • Odpowiedz

elektromechanik

2013-02-20, 17:31:38
Zaawansowany użytkownik
stoo napisał(a):Przykładowa sytuacja wchodzisz w jakies trodno dostepne miejsce ze spawalnictwem

No właśnie i kita szeroka jak z miotacza ognia i malutkie pół godziny grzania Cool
  • Odpowiedz

Shitashii

2013-02-20, 18:17:15
Moderator
Pytanie do CoolKlim: A co chcesz tym lutować, jakie średnice ? Bo jeśli masz tylko 1/4" i 3/8" w pomieszczeniach zamkniętych (bez wiatru, deszczu itp) to możesz śmiało próbować.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

barbie

2013-02-20, 18:47:04
Top użytkownik
testowałem Mapp Gaz .produkt USA ,lutowałem dziury w rurach grubszych niż 30 mm .sprzęt z reklamy ma cenę z księżyca .butle z tym gazem były dostępne w Castoramie ,obecnie są niedostępne--podstawowa wada .Rotenberger jest dostępny i tańszy .
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-02-20, 19:01:45
Top użytkownik
Tak czy siak warto mieć taki przyrząd.Choćby do wspomagania palnika przy dużych przekrojach.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

coldtherm

2013-02-20, 19:20:03
Użytkownik
nie słyszałem podobnej bzdury z wspomaganiem płomienia
największa spawana przeze mnie średnica to 108 i udało się bez magicznej pomocy z zewnątrz
jeśli spawasz zimą we wietrze polecam zasłonę
Polecam ten przyrząd do lutowania miękkiego lub przekrojów jak powiedział kolega wyżej do 12 mm i to srebrem. Mam rotena super ale super jest nazwa ale przydaje się to tajania parowników itp
  • Odpowiedz

mg

2013-02-20, 19:36:16
Top użytkownik
klimatolog napisał(a):Tak czy siak warto mieć taki przyrząd.Choćby do wspomagania palnika przy dużych przekrojach.
Wydaje się że siak, może się mylę.
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-02-20, 19:44:46
Top użytkownik
coldtherm bzdury to wypisujesz i raczej nie masz doświadczenia.Wyobrażasz sobie połączenie zmufowanie 108 za pomocą zestawu propan-butan przy silnym wietrze i temperaturze zewnętrznej - 25 stopni?Moim zdaniem jesteś nie doświadczony a ponadto złośliwy i uczulony.Za pomocą tlenu i acetylenu jest to możliwe.To o Czym piszesz niektórzy nazywają smarkaniem?
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-02-20, 19:45:48
Top użytkownik
Spawacze?
  • Odpowiedz

mg

2013-02-20, 20:03:58
Top użytkownik
klimatolog napisał(a):108 za pomocą zestawu propan-butan przy silnym wietrze i temperaturze zewnętrznej - 25 stopni?
Dlaczego propagujesz chałupnictwo?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-02-20, 20:04:45 przez mg.)
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-02-20, 20:45:49
Top użytkownik
mg napisał(a):
klimatolog napisał(a):108 za pomocą zestawu propan-butan przy silnym wietrze i temperaturze zewnętrznej - 25 stopni?
Dlaczego propagujesz chałupnictwo?
Chałupnictwem jest lutowanie twarde na silnym mrozie i wietrze dużych średnic za pomocą zestawu propan -butan.Jak napisałem smarkanie.A nie lut twardy.Np. mosiężny z BORAXEM?
  • Odpowiedz

coldtherm

2013-02-20, 20:47:10
Użytkownik
przede wszystkim do przekrojów większych niż 28 staram się używać ac a jak już mówiłem proponuje osłone przed wiatrem dla siebie i płomienia
mapp-em na zus nie zarobisz
  • Odpowiedz

bartekyogico

2013-02-21, 07:04:17
Zaawansowany użytkownik
klimatolog napisał(a):Tak czy siak warto mieć taki przyrząd.Choćby do wspomagania palnika przy dużych przekrojach.
Przylutowac jak przylutowac (przyda się wspomaganie) , a jak czasem trzeba coś wylutowac to jest niezbędne.
  • Odpowiedz

CoolKlim

2013-02-21, 13:39:17
Nowy użytkownik
ten zestaw jest przygotowany do rur fi 28 z tego co widzę, z drugiej strony jakaś sprężarka w lodóweczce i zero dostępu opcja rewelacyjna... fakt mały przekrój, przy fi 28 moze byc problem ale do 22 chyba da rade ... musiałbym to zobaczyć na własne oczy
  • Odpowiedz

coldtherm

2013-02-21, 14:39:19
Użytkownik
Do ciasnych miejsc takich jak lodówka ja używam małego palnika propan-butan przetaczany do 1l butli i tlen w butli małej aluminiowej ratowniczej, zestaw warzy 10 kg .
Na pewno może być przydatny tak czy SIAK
  • Odpowiedz

Shitashii

2013-02-21, 17:17:20
Moderator
CoolKlim napisał(a):ten zestaw jest przygotowany do rur fi 28 z tego co widzę, (...)
Wiesz, mój samochód ma na prędkościomierzu 280km/h. Tak samo masz tu fi28.

A widzieliście na tej reklamie ten marny opis osłony termicznej stop flam? Np jest trzy razy napisane, że jest wytrzymała, dwa razy że bez azbestu, wymiary rozbite na 2 podpunkty. I cały opis wyszedł na pół strony. Prawie jak media markt, tyle że dla idiotów.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

coldtherm

2013-02-21, 17:48:41
Użytkownik
reklama jest dźwigną handlu (dlatego mój awatar jest taki wielki) Big Grin
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-02-21, 18:13:32
Top użytkownik
Ludzie warto to mieć tak samo jak opalarkę.Np. do podgrzania zaworu rozprężnego.Po co do bzdur wyciągać zestaw do lutowania.Nikt normalny do montażu tego nie używa.
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-02-21, 18:40:10
Top użytkownik
Wracając do tematu przy przekrojach większych od fi 50 proponuję acetylen.
  • Odpowiedz

mg

2013-02-21, 18:43:58
Top użytkownik
klimatolog napisał(a):Wracając do tematu przy przekrojach większych od fi 50 proponuję acetylen.

Przy tym zestawie narzędzi może padać deszcz, śnieg i wiać wiatr.
  • Odpowiedz

frost-ch

2013-02-21, 20:47:43
Zaawansowany użytkownik
A pod wodą da radę
  • Odpowiedz

coldtherm

2013-02-22, 07:01:13
Użytkownik
jeśli już to 54... a ja bardzie bardziej wymagający i poproszę fote z mapp-em przy trójniku 42 na 2 % lucie
  • Odpowiedz

wit

2013-02-23, 21:11:12
Top użytkownik
przy -7*C robiłem mapem rury 108. "dorywczo" -kilka sztuk
rura 108 -kolano, kolano 108 -redukcja

mapp z tlenem oczywiście. daje to radę -dobrze się robi -ale zużycie gazów jest spore. nie mam foty. Fotki mogę mieć za 2 miesiące. obecnie te " spawy" są niedostępne. robione były właśnie na 2% lucie.

zestawem propan tlen da radę robić nawet 76mm -a może i większe. -ino troszkę dłużej to trwa -no i oczywiście nie może to być malutki palnik... i musi być dość dobry dostęp. dobre warunki bez mrozu, bez opadów... troszkę kłopotliwe ale daje radę. lepiej acetylenem. Ino butle z acetylenem są duże i nieporęczne... czyli też kłopotliwe. zawsze to jakiś kompromis...

osobiście -lubię robić mappem z tlenem. może ktoś ma namiar na większe butle mapp gas niż rothenberowskie jednorazówki? Podobno są produkowane mapp gazy 5kg i 10kg. jednak nigdy takich nie spotkałem... Sad

a odpowiadając -

"A pod wodą da radę"

specjalne palniki na mapp dają radę pod wodą.... właściwie pierwotnie mapp gas został do tego wynaleziony -do spawania pod wodą.

sam mapp -bez tlenu to zabawka -do 22mm przy dobrym dostępie do miejsca lutowanego. nie tyle brakuje temperatury -co przy mappie bez tlenu kita ognia jest wielka jak stodoła i pali wszystko wokół...
  • Odpowiedz

coldtherm

2013-02-24, 09:59:52
Użytkownik
masz racje kolego
na co dzień z tego samego powodu nie używam ac a propan-butan ale w temacie rozmawialiśmy o określonym przypadku.
Mam taki mały komplet przerobiony na większy tlen z map-em ale ten palnik z tego zestawu to maleństwo ale znajduje dla niego zastosowanie
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa