Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klimatyzacja w klubie muzycznym.

5 Odpowiedzi, 7846 Wyświetleń

konkretgce

2013-06-21, 10:11:12
Nowy użytkownik
Zastanawiam się nad instalacją klimatyzacji w klubie muzycznym, który znajduje się w piwnicy. Biorę pod uwagę każde możliwe rozwiązanie, oczywiście mam tez ograniczony budżet.

Na starcie mam dwa nurtujące mnie pytania:
1. Czy w takim klubie może być zastosowana wyłącznie klimatyzację typu split (oczywiście w odpowiedniej ilości). Pytam w takim sensie czy wystarczy chłodzenie i suszenie powietrza czy potrzebny by był także nawiew świeżego powietrza z zewnątrz?
2. Czy klimatyzacja typu split albo okienna jest w stanie chłodzić lokal w zimie np. przy temperaturze -20 na zewnątrz i jak z wydajnością?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-06-21, 13:14:10 przez konkretgce.)
  • Odpowiedz

tommatiz

2013-06-21, 16:34:26
Moderator
Witam. Po pierwsze klimatyzacja to drugi plan. W 100% musisz skupić się na wentylacji z nadmuchem świeżego powietrza i wydmuchem zużytego. Wentylacja Wentylacja i jeszcze raz Wentylacja. Tak , klimatyzacją typu split możesz chłodzić pomieszczenie pytanie jak duży klub i jakie będzie zapotrzebowanie na moc chłodniczą. O klimatyzatorze okiennym możesz zapomnieć chyba że klub będzie na 5 osób w pomieszczeniu 20m2. Pzdr
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-06-21, 16:36:52 przez tommatiz.)
  • Odpowiedz

barbie

2013-06-21, 20:12:31
Top użytkownik
montowałem okienniak 24000 btu .są nie tylko małe bzyki .
  • Odpowiedz

konkretgce

2013-06-23, 22:06:53
Nowy użytkownik
tommatiz napisał(a):Wentylacja Wentylacja i jeszcze raz Wentylacja.
Takiej odpowiedzi niestety się obawiałemSmile

Klub składa się z wielu wąskich korytarzy o nieregularnym kształcie, niskiego sufitu (ok. 2,7m), wielu nadproży w formie łuków itp. Montaż kanałów będzie bardzo ciężko zrobić i wolałbym tego uniknąć.

Poza tym rozumiem że chodzi o taką wentylacje z centralą na zewnątrz klubu? Tu pewnie potrzebna będzie nagrzewnica. To znowu jest dla mnie kolejny minus bo w kamienicy nie ma ani CO ani gazu, więc musiałaby być jakaś na prąd co pewnie znowu podniesie koszty użytkowania.

A jeśli chodzi o klimatyzator okienny to właśnie zastanawiałem się nad nim pod kątem wykorzystania opcji wentylacji. Czy da się go włączyć tak aby nawiewał świeże powietrze i od razu je chłodził, czy są to dwie różne opcje których nie da się załączyć za jednym razem?
  • Odpowiedz

tommatiz

2013-06-25, 19:57:23
Moderator
Witam. Hmm... tak na forum się tego nie opisze. Najlepiej jak zaprosisz jakąś firmę wentylacyjno klimatyzacyjną która będąc na obiekcie zrobi wizję lokalną i powie Tobie co będzie najlepsze i na jakie koszty eksploatacji musisz się szykować. Wentylacja z klimatyzacji to nie to co myślisz... Inaczej, musisz liczyć się na SPORE wydatki jak nie chcesz ludzi ugotować i udusić z braku tlenu.... Pzdr
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa