Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klimatyzator pobierający powietrze zewnętrzne ?

7 Odpowiedzi, 14017 Wyświetleń

kicek99

2006-06-22, 00:16:18
Nowy użytkownik
Witam. Chciałbym zainstalować klimatyzator w pomieszczeniu ok.20 m2 gdzie utrudniony jest dopływ świeżego powietrza z zewnątrz (brak okien). Czy są takie urządzenia typu split które mogą pobierać powietrze zewnętrzne ?
  • Odpowiedz

IK

2006-06-22, 16:38:08
Nowy użytkownik
Hitachi Air exchanger wyciąga i nawiewa zewnetrzne powietrze.
nawiewnik nascienny czyli zwykły "split".
więcej info mogę na priva.
pzdr.
  • Odpowiedz

YN

2006-06-23, 10:21:21
Użytkownik
Szanowny Panie kicek99
Dla pomieszczenia ok. 20 m2 należy zastosować klimatyzator split (rozdzielny) o mocy chłodniczej 2,0 do 2.5 kW pod warunkiem,że w pomieszczeniu nie występują dodatkowe, nietypowe źródła ciepła. W tym zakresie mocy nie ma, w ogóle !!! klimatyzatorów posiadających zaczerp powietrza zewnętrznego. Jedynym wyjątkiem jest klimatyzator typu okiennego, który ma możliwość nawiewania powietrza zewnętrznego. Jest to jednak urządzenie nieestetyczne i głośne.
Proponuję dodatkowo, oprócz klimatyzatora, zainstalować najmniejszą z centralek nawiewno-wywiewnych z odzyskiem energii cieplnej lub chłodu. Takim urządzeniem jest rekuperator Lossnay VL produkcji MITSUBISCHI ELECTRIC o wydajności 105 m3/h, co gwarantuje 2-krotną, w ciągu godziny, wymianę powietrza w Pana pokoju. Ten rekuperator posiada niespotykaną właściwość, a mianowicie przekazywanie wilgoci pomiędzy powietrzem nawiewanym i wywiewanym, dzięki specjalnie spreparowanym przekładkom papierowym w wewnętrznym wymienniku krzyżowym. Rekuperator ten należy zainstalować wewnątrz pomieszczenia jednak na ścianie zewnętzrnej, a wygląda on bardzo podobnie jak naścienna jednostka wewnętrzna klimatyzatora typu splitp.
Najprawdopodobniej to podobieństwo wrowadziło zamieszanie w rozumowaniu i bardzo skromnej wiedzy Pana IK, który dokładnie pomieszał klimatyzator z urządzeniem nawiewno-wywiewnym okraszając to bardzo łądnym słowen split.
Zapraszam Panów do zapoznania się z portalem http://klimatyzacja.pl do lektury artykułu "Maksimum komfortu przy minimum" energii mojego autorstwa, a także na stronę internetową www...............pl, gdzie zamieszczonych jest wiele interesujących informacji technicznych. m.in. z zakresu centralek nawiewno-wywiewnych.
Jestem otwarty na pomoc i współpracę.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

IK

2006-06-23, 21:04:28
Nowy użytkownik
[Obrazek: aex1.jpg]
[Obrazek: aex2.jpg]
[Obrazek: aex3.jpg]
  • Odpowiedz

IK

2006-06-23, 21:08:54
Nowy użytkownik
Panie Jankowski klapki z oczu są jeszcze inne marki niż mitsubishi, często lepsze.

Podesłać Panu pdf na email?
Może by Pan zrezygnował z tego słowa "ekspert".

ciekawe czy wykasują moją wypowiedź.

pzdr.
  • Odpowiedz

kicek99

2006-06-25, 12:14:34
Nowy użytkownik
Dzięki za odpowiedzi chociaż niewiele mi one wyjaśniły z powodu różnicy zdań. Jeśli chodzi o pomieszczenie które ma być ochładzane to nie ma w nim żadnych urządzeń wytwarzających nadmierne ilości ciepła.
Znalazłem coś takiego
Co o tym myślicie.
  • Odpowiedz

awax

2006-06-25, 19:36:37
Top użytkownik
Do IK
Może i ekspert ,ale z etyką nigdy się nie spotkał.
Podpisując się w ten sposób reklamowanie konkretnych wyrobów jest poniżej poziomu stażysty,
Ciekawe ile praktycznych realizacji (Wykonanych osobiście )ma Pan ekspert.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa