Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klimatyzacja w klubie muzycznym.

5 Odpowiedzi, 8576 Wyświetleń

konkretgce

2013-06-21, 10:11:12
Nowy użytkownik
Zastanawiam się nad instalacją klimatyzacji w klubie muzycznym, który znajduje się w piwnicy. Biorę pod uwagę każde możliwe rozwiązanie, oczywiście mam tez ograniczony budżet.

Na starcie mam dwa nurtujące mnie pytania:
1. Czy w takim klubie może być zastosowana wyłącznie klimatyzację typu split (oczywiście w odpowiedniej ilości). Pytam w takim sensie czy wystarczy chłodzenie i suszenie powietrza czy potrzebny by był także nawiew świeżego powietrza z zewnątrz?
2. Czy klimatyzacja typu split albo okienna jest w stanie chłodzić lokal w zimie np. przy temperaturze -20 na zewnątrz i jak z wydajnością?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-06-21, 13:14:10 przez konkretgce.)
  • Odpowiedz

tommatiz

2013-06-21, 16:34:26
Moderator
Witam. Po pierwsze klimatyzacja to drugi plan. W 100% musisz skupić się na wentylacji z nadmuchem świeżego powietrza i wydmuchem zużytego. Wentylacja Wentylacja i jeszcze raz Wentylacja. Tak , klimatyzacją typu split możesz chłodzić pomieszczenie pytanie jak duży klub i jakie będzie zapotrzebowanie na moc chłodniczą. O klimatyzatorze okiennym możesz zapomnieć chyba że klub będzie na 5 osób w pomieszczeniu 20m2. Pzdr
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-06-21, 16:36:52 przez tommatiz.)
  • Odpowiedz

barbie

2013-06-21, 20:12:31
Top użytkownik
montowałem okienniak 24000 btu .są nie tylko małe bzyki .
  • Odpowiedz

konkretgce

2013-06-23, 22:06:53
Nowy użytkownik
tommatiz napisał(a):Wentylacja Wentylacja i jeszcze raz Wentylacja.
Takiej odpowiedzi niestety się obawiałemSmile

Klub składa się z wielu wąskich korytarzy o nieregularnym kształcie, niskiego sufitu (ok. 2,7m), wielu nadproży w formie łuków itp. Montaż kanałów będzie bardzo ciężko zrobić i wolałbym tego uniknąć.

Poza tym rozumiem że chodzi o taką wentylacje z centralą na zewnątrz klubu? Tu pewnie potrzebna będzie nagrzewnica. To znowu jest dla mnie kolejny minus bo w kamienicy nie ma ani CO ani gazu, więc musiałaby być jakaś na prąd co pewnie znowu podniesie koszty użytkowania.

A jeśli chodzi o klimatyzator okienny to właśnie zastanawiałem się nad nim pod kątem wykorzystania opcji wentylacji. Czy da się go włączyć tak aby nawiewał świeże powietrze i od razu je chłodził, czy są to dwie różne opcje których nie da się załączyć za jednym razem?
  • Odpowiedz

tommatiz

2013-06-25, 19:57:23
Moderator
Witam. Hmm... tak na forum się tego nie opisze. Najlepiej jak zaprosisz jakąś firmę wentylacyjno klimatyzacyjną która będąc na obiekcie zrobi wizję lokalną i powie Tobie co będzie najlepsze i na jakie koszty eksploatacji musisz się szykować. Wentylacja z klimatyzacji to nie to co myślisz... Inaczej, musisz liczyć się na SPORE wydatki jak nie chcesz ludzi ugotować i udusić z braku tlenu.... Pzdr
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa