Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Komora chłodniza -problem z wydajnością

26 Odpowiedzi, 24839 Wyświetleń
1 2 Dalej

Bock

2013-10-28, 19:05:42
Zaawansowany użytkownik
Witam!

U nowego klienta wymieniłem sprężarkę w komorze chłodniczej. Stara uszkodzona mechanicznie Tecumseh CAJ4492Y R134a(przy -5=1,2kW) , ze względu na wysoką cenę wrzuciłem Asperke NJ6220Z też na 134a (przy -5 =1,6kW) Problem mam z wydajnością bo w komorze nie mogę osiągnąć temp. którą klient sobie zażyczył czyli 0 stopni. Max po długim muceniu sprężarki(5h) mam 3 stopnie. TZR jest na r404a dysza 2. Ciśnienia: LP=1,8[bar], HP=8,5[bar], Przegrzanie w okolicach 8K.

Jakieś pomysły...z góry dziekuje!
  • Odpowiedz

mister

2013-10-28, 19:32:29
Zaawansowany użytkownik
a na starej sprężarce było ok ? jaka komora ? jaka chłodnica ?
  • Odpowiedz

Bock

2013-10-28, 19:44:30
Zaawansowany użytkownik
Żałuje jak cholera że w ogóle się tego podejmowałem! Na starej sprężarce było ok ale sprawdziłem gaz który z niej odessałem i jest to R404a! Sprężarka natomiast była na 134a. Komora ok 8m^3 brak izolacji na podłodze tylko blacha nierdzewna, ściany i sufit styropian 10. Parownik ciężko powiedzieć 2 wentylatorowy nie wiem jakiej mocy.
  • Odpowiedz

wit

2013-10-28, 19:49:02
Top użytkownik
Bock napisał(a):Max po długim muceniu sprężarki(5h) mam 3 stopnie. TZR jest na r404a dysza 2. Ciśnienia: LP=1,8[bar], HP=8,5[bar], Przegrzanie w okolicach 8K.

czegoś nie rozumiem -zawór na 404 sprężarki na 134 ? a jaki dałeś czynnik -jaki był poprzednio?

mam psa marki wilczur -dałem mu w kocią miseczkę troszkę mleka -a on zamiast pilnować domu i szczekać tylko piszczy... czyżby był głodny?
PS. miauczeć też nie chce i mysz nie łapie...

i coś dziwnego 1,8bar/r134 -albo mam jakieś zwariowane tabele -albo odparowanie masz około -1,3*C przy temp w komorze +3C -ni diabła nie może być przegrzania 8K w najlepszym przypadku 4K w praktyce około 2K... bo do temp komory czynnik się nie dogrzeje...
przegrzanie 8K to przy tym odparowaniu to w komorze musiałbyś mieć praktycznie około +10*C a teoretycznie jeśli nigdzie żadnych strat temp to +6,7*C -podajesz wzajemnie sprzeczne dane.
  • Odpowiedz

wit

2013-10-28, 19:58:31
Top użytkownik
o w międzyczasie kolejna wypowiedź -jednak r404 -to troszkę zmienia sytuację...

i inna wydajność, i inna temp odparowania przy tym 1,8bar... i przegrzanie byłoby z sensem... i zawór tzr zrozumiały...

aha są w necie strony z danymi technicznymi , gdzie stara sprężarka opisana jest jako do r404... więc albo istniała taka wersja -albo ktoś się tym zasugerował i na r404 puścił -wtedy miała wydajność i zgrywała się z zaworem i trzymała temperaturę -ale... i prędko zdechła z powodu przeciążenia silnika...
  • Odpowiedz

wit

2013-10-28, 20:01:21
Top użytkownik
http://coolstore.pl/product-pol-1828-Spr...4492Y.html

np kontrowersyjne dane starej sprężarki. raczej błędne dane.
  • Odpowiedz

mister

2013-10-28, 20:07:18
Zaawansowany użytkownik
komorę 8m3 ta sprężarka co założyłeś powinna pociągnąć bez problemu chyba ,że załadowana na maxa ciepłym towarem.
  • Odpowiedz

Bock

2013-10-28, 20:07:41
Zaawansowany użytkownik
Tak była zrobiona komora i ponoć działała zawór TZR Danfossa TS2 na R404a sprężarka była CAJ4492Y na R134, a dziś po sprawdzeniu odessanego z układu gazu anlizatorem wychodzi że to 404a. Nową którą założyłem w czwartekjest na 134a i taki jest też gaz w układzie. LP w momencie przyjazdu było 1,6 bara, hp=8, a temperatura w środku 4-5stopni. Robiłem kilka odczytów ciśnień i mogłem je troche pomieszać.
  • Odpowiedz

Bock

2013-10-28, 20:14:05
Zaawansowany użytkownik
Komora własnie jest pusta. Też z tą sprężarką tak myślę że ktoś jej załadował 404a i padła. Starą mam w garażu byłem sprawdzić to jest wersja na r134a wiec musza być dwie tak samo oznaczone!
Co ciekawe na agregacie(skraplaczu) jest naklejka R404a i oznaczenia dla silników 3 fazowych i może to wprowadziło kogoś w bład
  • Odpowiedz

Bock

2013-10-28, 20:22:20
Zaawansowany użytkownik
http://lingdu.en.alibaba.com/product/116...4492Y.html
  • Odpowiedz

Bock

2013-10-28, 20:40:42
Zaawansowany użytkownik
mg napisał(a):A na LPG nie pójdzie? Cool Wink
Podobno jest wysokoenergetyczne.
eeee tam!

Proszę o pomocne wypowiedzi Smile
  • Odpowiedz

Bock

2013-10-28, 21:03:29
Zaawansowany użytkownik
Pomieszczenie gdzie teraz jest komora jest dość małe i zamknięte ok 30m^2 a agregat jest na komorze, obawiam się że latem nie wyrobi ze względu na wysoką temperaturę końca sprężania 404a!?!?
  • Odpowiedz

wit

2013-10-28, 21:11:00
Top użytkownik
a podstawa -czynnik i zawór muszą być zgodne.
oprócz tego, ze sprężarka jest dość mała -to zawór na niewłaściwy czynnik -nadmiernie otwarty "leje" i układ nie jest w stanie uzyskać odpowiednio niskiej temp parowania.

generalnie zastosowana sprężarka powinna dać rade -ale musi być dobrany zawór tzr -i na odpowiedni czynnik i na odpowiednią wydajność. szału nie będzie -zapasy wydajności mało -ale powinno dać radę. zmień tzr na prawidłowy.
pozdrawiam.
  • Odpowiedz

Bock

2013-10-28, 21:15:46
Zaawansowany użytkownik
Tak też myślę i jutro zrobię bo innej alternatywy nie widzę, chyba że wymiana na sprężarkę NJ6220Z /R404a lub większą.
  • Odpowiedz

wit

2013-10-28, 21:16:02
Top użytkownik
albo zostaw istniejący zawór na r404 a daj sprężarkę na r404 będzie lepiej -ale zostajesz z już zakupioną sprężarką na r134...

czyli -albo układ przystosowujesz do r404 -albo do 134. lepiej ale zostaje ci zbędna sprężarka -albo gorzej ale wykorzystujesz już kupiony zamiennik.

nie da się robić układu "mieszanego" -każdy "z innej parafii" - tzr-czynnik-sprężarka -to musi być zgodne.
  • Odpowiedz

Bock

2013-10-28, 21:26:16
Zaawansowany użytkownik
Zawór to koszt ok 150zł sprężarka w granicach 1000zł jutro zaryzykuje z TZR na 134a+ dysza 02 i zobaczę czy coś się poprawi jak nie to wymienię wszystko na 404a.

Dziękuje wszystkim za pomocne wypowiedzi!

Pozdrawiam i miłej nocki
  • Odpowiedz

Bock

2013-10-29, 18:37:43
Zaawansowany użytkownik
Witam!

Wymieniłem dziś zawór na TN2 Danfossa dedykowany pod 134a z dyszą i wszystko działa bez problemów LP spadło momentalnie o 0,8 bara a z nią oczywiście temperatura parowania. Wszystko gra.

Nauczka na przyszłość żeby wymieniać zawór TZR! Widziałem już masę układów działających na innych zaworach, szczególnie instalacje po retrofitach, jeszcze ktoś sprzedał mi taką bajkę że TZR-u nie ma co wymieniać i jakoś tak wyszłoSmile
Dziękuje za odpowiedzi szczególnie koledze WIT !!

Pozdrawiam!
  • Odpowiedz

miezala5

2013-10-29, 19:54:31
Top użytkownik
No i o to chodzi!Smile
Pozdrowienia!
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-10-29, 20:19:37
Top użytkownik
Faktyczcznie ryzykujesz.Zauważając że zero osiągalne dla tego typu czynnika dla komór to paranoja.A biorąc aspekt dobrania o stopień niższy to nie -porozumienie.Może nie jestem doświadczony.Ale nie spotkałem się z układem około-zerowym a tym bardziej chłodnią na 134-a?
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-10-29, 20:22:07
Top użytkownik
Myślę że mało w życiu widziałem.
  • Odpowiedz

barbie

2013-10-29, 20:25:54
Top użytkownik
Leszek-mało widziałeś .niedawno odpaliłem dwie komory na R 134 a.temperatura pięknie spada do zera .
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-10-29, 20:44:57
Top użytkownik
A co jest w układzie przewymiarowane aby hurtownie które myślą z wyprzedzeniem pozbyły się czynnika który będzie wycofany?Może mało widziałem.Lepiej mało widzieć niż mało rozumieć.POLITYKA?
  • Odpowiedz

szumi

2013-10-29, 21:29:37
Nowy użytkownik
Koledzy a czym różni się sprężarka na R134a od R404a? czy ma inne płytki zaworowe czy inną śrubę a może jest wykonana z innego materiału. Z tego co pamiętam to przy zmianie czynnika np. R22 na R404a to wymieniało się tylko olej. Przy nowych centralach chłodniczych sprężarka na R134a lub R404a chodzi na oleju syntetycznym. Widziałem agregaty od klimatyzacji-jednostki zewnętrzne pracujące na czynniku R404a i radziły sobie bardzo dobrze.Zawór rozprężny ma znaczenie ale sprężarka to już chyba nie do końca??
  • Odpowiedz

wit

2013-10-29, 22:03:14
Top użytkownik
sprężarki na 410-404-407-134 różnią się spasowaniem silnika i samej sprężarki.

kolejno -duży (mocny) silnik do mniejszej sprężarki ...................... mały (słaby) silnik -większa sprężarka

na dobór silnika sprężarki wpływa też zakres temperaturowy.

generalnie da się stosować sprężarki na inny czynnik niż fabryka przewidziała -jednak zmienia się "koperta" (dopuszczalny zakres temperaturowy pracy) są produkowane sprężarki uniwersalne -na kilka różnych czynników -oczywiście na każdy z nich są inne dopuszczalne warunki i inna wydajność.
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-10-30, 20:08:52
Top użytkownik
Może dodam że sprężarki wewnątrz posiadają głowicę a one kanały nie zawsze tego samego przekroju.Które są zależne od czynnika któremu są dedykowane.Dlatego wolę jak się podaje wydajność sprężarki w metrach sześciennych.Ta sama sprężarka w układzie napełniona r-22 będzie miała większy przepływ masowy czynnika niż ta napełniona zamiennikiem.A co za tym idzie wydajność układu z zamiennikiem się pogarsza.Podobnie jest w lodówkach.Niby sprężarka opisana134-a-r-600.Przy tak opisanej sprężarce musimy się dowiedzieć jaki olej tam się znajduje.Moim zdaniem bardziej korzystnym olejem dla gazów wybuchowych będzie olej mineralny który będzie lepszy w dystrybucji oleju w obiegu chłodniczym.To na razie tyle.
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa