Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Dobór chillera

11 Odpowiedzi, 13976 Wyświetleń

piotrdevil

2014-04-22, 08:03:55
Nowy użytkownik
Witam,

Mam pewien problem w uzyskaniu informacji, a mianowicie poszukuję kogoś, kto pomógł by mi dobrać chiller do danego urządzenia. Próbowałem uzyskać takie informacje od niejednego sprzedawcy, lecz wynika z tego, że nie mają bladego pojęcia o tym o czym sprzedają.
Moje urządzenia chłodzone jest wodą, której przepływ wynosi 30+/- 10l min. Temperatura tej o to wody, musi być w przedziale 15 - 23C, aby uzyskać prawidłowe skraplanie. W związku z tym byłoby bez sensu, aby woda szła do kanału...
Pytanie moje teraz brzmi - jakiej mocy powinien powinien być chiller, aby mógł osiągnąć dane parametry??
Ew. jakiej firmy mogłoby być takie urządzenie??

PS
Może ktoś także mógłby mi pomóc z jakimś wzorem, czymkolwiek...

Z góry dziękuję za pomoc
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-04-22, 15:26:24
Top użytkownik
Mam obawy że nikt na tym forum Tobie nie pomoże.To podobnie jak byś chciał oświetlić dwoma żarówkami 100 watowymi całą stocznię Gdańską nie podając Mocy efektywnej.Może podasz Ciepło właściwe Produktu oraz jego masę oraz różnicę temperatur.Każdy dobrze zaprojektowany Chiller posiada bufor.Warto określić się co w tym obiegu się znajduje i podać jego masę włącznie.Podać moc pomp ich ilość.Jeśli chodzi o wzór mając te podstawowe dane zapotrzebowanie na moc chłodniczą obliczamy ze wzoru osobno dla bufora i osobno dla środowiska od którego chcemy odebrać ciepło.Jak sam widzisz nie jest to rzeczą prostą.Nie dziw się firmie sprzedającej skoro nie potrafisz im podać podstawowych danych zysków ciepła.A za projekt i jego ubezpieczenie płaci się nie małe pieniądze.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

freegass

2014-04-22, 17:11:28
Użytkownik
Dla tak podanego przepływu zapotrzebowanie na moc chłodniczą wynosi od 11 do 22 kW.
Wzór jest prosty: masa wody w jednostce czasu x ciepło właściwe wody x różnica temperatur, dopilnować jednostek i wyliczyć. Żadna filozofia, czysta fizyka.
Dobór urządzenia to odrębna sprawa, ponieważ wydajność ich podawana jest standardowo dla temperatur 12/7 i trzeba ją przeliczyć lub oszacować z nomogramów dla wartości 23/15.
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-04-22, 18:11:50
Top użytkownik
I co dalej?Znamy tylko masę jej przepływu przez urządzenie.Nie znamy masy rzeczywistej ilości wody w buforze.I nie znamy izolacji tego bufora.Nie znamy czasu wydajności.ile wtryskarek?
  • Odpowiedz

freegass

2014-04-23, 08:57:04
Użytkownik
klimatolog napisał(a):I co dalej?
I nic. Wszystko co potrzebne zostało podane, ale Ty jak zwykle próbujesz być mądrzejszy od telewizora i dzielisz włos na czworo. Polemika z Tobą to kopanie się z koniem. Żal, że nie można ignorować Twojej twórczości.
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-04-23, 17:10:38
Top użytkownik
freegass napisał(a):
klimatolog napisał(a):I co dalej?
I nic. Wszystko co potrzebne zostało podane, ale Ty jak zwykle próbujesz być mądrzejszy od telewizora i dzielisz włos na czworo. Polemika z Tobą to kopanie się z koniem. Żal, że nie można ignorować Twojej twórczości.
Wszystko można.Gdybyś nie odpowiadał być może poczuł bym się zignorowany.Masz moc umysłową ale nie potrafisz z niej skorzystać.
  • Odpowiedz

piotrdevil

2014-04-24, 07:13:15
Nowy użytkownik
Dziękuję za odpowiedź.

Niestety nie jest to mój temat, dlatego zdecydowałem się napisać na tym forum...

Jedyną informację, którą mogę dodać to, że układ chłodniczy ma 2 kompresory (kaskada) o mocy elektrycznej 2x10 + 7 KW. Czyli w sumie 27 kW.

Może to jeszcze jakoś pomoże?
  • Odpowiedz

freegass

2014-04-24, 08:22:19
Użytkownik
Czyli, że masz agregaty ze skraplaczami wodnymi i chcesz tą wodę zamknąć w obieg zamknięty i chłodzić chillerem ?!
  • Odpowiedz

piotrdevil

2014-04-25, 06:09:11
Nowy użytkownik
Tak - woda będzie w układzie zamkniętym...

Jakieś pomysły??
  • Odpowiedz

freegass

2014-04-25, 07:22:51
Użytkownik
1. Mokra chłodnia wentylatorowa
2. Sucha chłodnia wentylatorowa (drycooler)
3. Przeróbka na skraplacze chłodzone powietrzem
Wybierz sobie
  • Odpowiedz

TOMEK1

2014-04-26, 19:56:17
Użytkownik
Witam,
Mam pewien problem w uzyskaniu informacji, a mianowicie poszukuję kogoś, kto pomógł by mi dobrać chiller do danego urządzenia. Próbowałem uzyskać takie informacje od niejednego sprzedawcy, lecz wynika z tego, że nie mają bladego pojęcia o tym o czym sprzedają.
Moje urządzenia chłodzone jest wodą, której przepływ wynosi 30+/- 10l min. Temperatura tej o to wody, musi być w przedziale 15 - 23C, aby uzyskać prawidłowe skraplanie. W związku z tym byłoby bez sensu, aby woda szła do kanału...
Pytanie moje teraz brzmi - jakiej mocy powinien powinien być chiller, aby mógł osiągnąć dane parametry??
Ew. jakiej firmy mogłoby być takie urządzenie??
PS
Może ktoś także mógłby mi pomóc z jakimś wzorem, czymkolwiek...
Z góry dziękuję za pomoc

Chiller do schładzania urządzenia chłodniczego(skraplanie)
Ktoś wyżej podał ci wzór na dobór mocy chłodniczej w przypadku wody
jako medium 4,19 (kJ/sxK) rx różnica temp. x masowy przepływ czynnika (kg/s) przelicz sobie ,
Urządzenie chłodnicze do urządzenia chlodniczego dziwne . Są różne rozwiązania np. bufor pojemnościowy czyli zlewasz wodę do zbiornika gdzie się schładza i krąży w układzie zamkniętym (twardoąć węglanowa) .Ponadto jak urządzenie funkcjonuje zimą (z logiki wynika że jest to pomieszczenie zamknięte) medium woda. Z opisu wynika że sekundowy przepływ wynosi 0.16kg/s godzinowy 600kg/h.Zamiast chillera do schladzania wody ze skraplacza(wyniennika ) zamontowałbym skraplacz powietrzny mając na uwadze że jego wydajność powinna być z praktyki 10-20% większa od wydajności chłodniczej ukladu i mocy elektrycznej silników sprężarek(Wentylatory skraplacza załączane mikropresostatami)
Mozna pokombinować z odzyskiem ciepła i wodą w układzie zamkniętym .
Kolego masz wezwanie .Napewno nie szedłbym w stronę chillera do skraplacza woda -czynnik chłodniczy
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa