Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Poszukuję zestawu narzędzi

11 Odpowiedzi, 18290 Wyświetleń

ColdHeat

2011-10-18, 19:34:59
Nowy użytkownik
cześć,

jestem nowy w branży i mam prośbę o pomoc. Staram się o dofinansowanie z Unii i potrzebuję zestawienie narzędzi. Czy możecie polecić mi jakieś marki sprawdzonych, porządnych narzędzi, chodzi o zestaw manometrów, pompę próżniową, kielicharke, gieterka itd. Potrzebuję jeszcze jakiegoś
sprawdzonego dostawcę, u którego mogę je zakupić, najlepiej kompleksowo, cały zestaw. Macie może jakieś sprawdzone kontakty?

Z góry dzięki
  • Odpowiedz

ColdHeat

2011-10-24, 16:33:56
Nowy użytkownik
Hej, mogę liczyć na jakąś pomoc z Waszej strony? Wspomóżcie nowego w nowym interesie Smile
  • Odpowiedz

wit

2011-10-24, 17:24:16
Top użytkownik
a ile masz kasy na narzędzia?

manometry tradycyjne wystarczą refco. jeśli masz więcej kasy i wolisz -to cyfrowe testo 550 lub lepsze 570.

waga np -CPS cc 220. troszkę prymitywna -ale nie do zepsucia.
pompa próżniowa CPS.
wykrywacz -cps LS3000.
palnik -propan tlen -nasz polski perun + reduktory. + butle.
możesz kupić gotowy komplet zestaw -drogo. albo sam skompletować.

stacja odzysku... zależy co i do czego potrzebujesz. typowo są drogie i droższe -zazwyczaj awaryjne i mało wydajne.
koniecznie cęgi ditsa i miernik uniwersalny -raczej porządne - nie tańsze niż około 200zł. ja używam uni-t
ut 203, ut204, ut58c -ale są i inne firmy.
wiertarka, wkrętarka, sds do pracy to raczej markowe.... makita, hilti lub de`walt.
kielichownica -tylko "dziadkowa"
dostawca... -kompleksowo będzie pewnie drożej. a jest co najmniej kilku dostawców- zależy skąd jesteś.
narzędzia są różne i wiele jest dobrych. Często lepsze są te co konkretnej osobie lepiej do ręki pasują. zakup -lepiej jechać osobiście, obejrzeć i obmacać niż zamawiać wysyłkowo.
Chyba, że się dokładnie wie czego się chce. Ty -chyba nie wiesz.
  • Odpowiedz

mg

2011-10-24, 18:23:01
Top użytkownik
Wit, jak się sprawuje UNI-T w chłodnictwie?, jest pewien model bez odpowiednika... obserwuję zmianę jakości tych mierników, czy na lepsze?.
Miałem kilka mierników tej firmy, może dlatego nie jestem przekonany.
  • Odpowiedz

wit

2011-10-24, 19:21:33
Top użytkownik
mierniki tej firmy to zarówno straszny złom -te tańsze

-jak i całkiem niezłe trwałe i dokładne mierniczki -"czerwona seria" ale one już są droższe.
Praktycznie mierniki uniwersalne i cęgi uni-t -a powyżej około 200 zeta są całkiem niezłe. mam i dużo używam od około 3 lat cęgi -a uniwersalny prawie 2 lata. bez zastrzeżeń -ino dbam -nie rzucam, nie topię w kałużach...

jak pracowałem jako serwisant -namówiłem szefa -i kilka cęgów ditsa UT204 kupił do firmy. Niby były pilnowane -żeby uważać -ale ludzie przesadnie nie dbali. 2 lata cęgi uni-t ut204 w firmie wytrzymały -dalej nie wiem... -zwolniłem się.
natomiast tańsze cęgi -takie ciut większe brązowe podpisane uni-t i mierniki po 30-40zł -z firmą uni-t niewiele mają wspólnego... a z jakością to już absolutnie się nawet nie widziały. Chińskie ordynarne podróby... chińskich mierników.
  • Odpowiedz

mg

2011-10-24, 19:42:54
Top użytkownik
UT233 mi podchodzi, jak pisałem mam uprzedzenia jednak niema odpowiednika.
  • Odpowiedz

wit

2011-10-24, 20:23:18
Top użytkownik
UT233 nie znam tego modelu. z cęgów uni-t-a -używałem ut203 i ut204 -oba typy mogę polecić.

ten UT233 wygląda na dość wysoki model z czerwonej "dobrej" serii. Stare -czarne i brązowe serie były kiepskie.
A czy te cęgi mają pomiar prądu stałego (bo nie widzę w specyfikacjach) czy tylko zmiennego?
obecnie w dobie invertorów coraz częściej trzeba mierzyć i prądy stałe i prądy impulsowe, przebiegi odkształcone (niesinusoidalne) . Ponadto pomiar prądu zmiennego w cęgach często robiony jest prostą mało dokładną metodą "transformatorową"

pomiar prądów stałych wymusza zastosowanie czujników halotronowych -zazwyczaj dokładniejszych...
a jak są czujniki i obwody kompensujące konieczne do pomiarów prądu stałego (DC) -to i przy zmiennym się ich używa... często występuje zbieżność, że cęgi z pomiarem prądów stałych są ogólnie dokładniejsze -także jak mierzyć prądy zmienne.

cęgi mierzące tylko prąd zmienny (AC ) -producenci lubią przyoszczędzić na częściach.
  • Odpowiedz

Robert81r

2011-10-24, 22:07:38
Zaawansowany użytkownik
ja myslalem na zakupem troche tanszego UT232. Do stalego mam osobny i tam nie ma AC.
tak z ciekawosci jaki godny polecenia model ktory ma w jednym AC i DC ?
  • Odpowiedz

Piertum

2013-04-23, 07:48:22
Nowy użytkownik
ja bym leciał po ofertach firm, wy googlował kilka z branzy przewertował oferte i zrobił liste. Rolleyes a potem zamawiał.
  • Odpowiedz

klimanovum

2013-04-23, 22:24:26
Nowy użytkownik
tylko Meterman AC 75 mam od 5 lat , jedyną wadą cena powyżej 600 zl
  • Odpowiedz

TOMEK1

2014-04-27, 20:42:46
Użytkownik
Ogólnie jak Pan Klubowicz radzi ,.Zapytaj WIGMORS ,SYSTHERM, BERLING S,A.
Manometry elektroniczne osobiście nie polecam Mastercoll"a,waga do 150 kg z dużą dokładnością (mniej wrażliwa na uderzenia np upadek butli z azotem).
Ja też kiedyś stałem przed podobnym problemen ,Nie popełniłem zbyt dużego błędu ,Propnuję Ci zapytać o manometry Fieldpiece, pompa próżniowa CPS ,,końcówki na butle szt 2,klucze do zaworów,. stacja odzysku , miernik uniwersalny, zestaw gientarka do rur ,obcinarka,,gradownik,urządzenie do prostowania lamel,ekspandory do rur . klucze , ekektronarzędzia. To tak pokrótcePóźniej jest praktyka i okazuje się ze musisz mieć przyrząd do szybkiego sprawdzenia grzakek,do montażu grzałek itp.itd,. Kolego życzę Ci powodzenia. i przyjmij zasadę po wykonanej pracy CO BYŁO DOBRE CO BYŁO ZŁE. Coś ci komplikue prace -.zmień. zauważyłeś coś dobrego ,Idź tą drogą. Jeszcze jedno literatura . Nie martw się tym że będziesz komuś chleb zabierał. Ciesz się tm co osiągnołeś ,ale idź dalej.Lykaj wiedzę jak młody rekin mięso.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa