Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Maszyna do lodów DDR

15 Odpowiedzi, 18557 Wyświetleń

elektromechanik

2008-06-02, 19:37:37
Zaawansowany użytkownik
Nosił wilk razy kilka - .

Naprawiam te maszyny od paru lat. Do tej pory nie miałem z tym żadnego problemu ( z którym bym sobie nie poradził ).

Ale i na to nadeszła jak widać pora. Mam taki problem.

Wymieniłem w maszynie parownik [komory mrożące] od innej maszyny ( w tej był dziurawy ). Nabiłem R 134a. Oczywiście dla pewności wymieniłem olej i klops.
Masa lodowa nie osiąga temperatury.Przy temperaturze parowania -25 szron jest od zaworu prawie do sprężarki a lody jeszcze rzadkie. Przy próbie dalszego obniżenia temperatury po chwili parowanie prawie - 35 szron się cofa a temperatura masy dalej nie spada. Kombinuję na wszystkie sposoby i nic.

Może ktoś się spotkał z takim wybrykiem albo wie o co chodzi. Będę wdzięczny za wszelkie rady i sugestie bo już zdurniałem.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

radekklimat

2008-06-03, 18:28:01
Moderator
jak chodzilo na r12 to na 134a nie bedzie działac, musisz wymienic zawor rozprezny
  • Odpowiedz

elektromechanik

2008-06-04, 06:37:04
Zaawansowany użytkownik
Olej -lak wcześniej napisałem wymieniłem na syntetyk. Mam pytanie do kolegi Artic
czy wymieniałeś także zawór rozprężny, czy pracują na starym - oryginalnym DDR?.

Poza tym jeszcze dochodzi to że R 507 ma dużo wyższe ciśnienia.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2008-06-04, 07:03:08 przez elektromechanik.)
  • Odpowiedz

elektromechanik

2008-06-05, 06:00:37
Zaawansowany użytkownik
Tak ale to prawie 2 razy tyle co na R12.

Widziałem jedną na R22 - sprężarka terkocze że hej.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2008-06-05, 06:02:01 przez elektromechanik.)
  • Odpowiedz

elektromechanik

2008-06-11, 20:08:51
Zaawansowany użytkownik
Artic napisał(a):wiem ale naprawde nie przejmuj się do nie ma czym. Z resztą maszyny do lodów na R22? to fakt lipa bo
Kolego Artic praca maszyny na 507 jest nie do przyjęcia nawet dla mnie a lodziarz to by mnie pewnie psem poszczuł.

Załadowałem MP39 i jest dobrze. Trochę wyższe ciśnienie skraplania niż R 12 ale dorobiłem dodatkowy skraplacz wodny i facet szczęśliwy bo przy tych upałach lody sprzedawał bez przerwy i ani chwili nie musiał czekać na schłodzenie masy - maszyna nadążała.
  • Odpowiedz

elektromechanik

2008-06-12, 20:35:00
Zaawansowany użytkownik
Co będzie za rok - będę się martwił za rok. Na razie MP 39 jest legalne.

Jak padnie sprężarka na 507 a cwany klient weźmie Cię za gardło to co wtedy zrobisz?

Ja właśnie dziś inną maszynę zapuściłem na R 134 ( zmieniając zawór na taki na R 134 za radą kol. radekklimat ) i jak na razie klient nie zgłaszał zastrzeżeń.
  • Odpowiedz

elektromechanik

2008-06-13, 13:34:36
Zaawansowany użytkownik
Mam obydwie te książki a właściwie 3 bo jest dokładnie z tej serii trzecia o nazwie klimatyzacja. Ale to nie lektura fantastyczna żeby czytać od deski do deski. Chłodnictwo znam a w takich książkach szukam konkretów. Natomiast jeśli robisz chłodnictwo to powinieneś wiedzieć że bardzo często teoria swoje a praktyka swoje.
  • Odpowiedz

elektromechanik

2008-06-13, 20:55:45
Zaawansowany użytkownik
Jeśli nie wiesz czym różni się praca sprężarki na R12 ( w tej chwili zamienniki ) od pracy na gazach o podwójnie większym ciśnieniu parowania i skraplania i o 50-60% większej wydajności chłodniczej to może się dowiesz jak Ci padnie < czego nie życzę >!!!!!

PS. Za co mam się czuć urażony - za to że mamy różne zdania????
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2008-06-13, 21:00:35 przez elektromechanik.)
  • Odpowiedz

radekklimat

2008-06-14, 14:55:40
Moderator
kompresor moze pasc bo do roznych czynnikow stosuje sie rozne moce silnikow w sprezarkach
  • Odpowiedz

elektromechanik

2008-06-14, 18:04:17
Zaawansowany użytkownik
z r12 r22 na r507 czy r404

R 22 na 507 - OK . Na 404 pod pewnymi warunkami też.

Ale 12 na 507 albo 404 ----- ?????

Kolega radekklimat napisał dlaczego. To jest 1 i chyba najważniejszy powód < dlaczego nie>.
Drugi bardzo ważny to płyty zaworowe - kilka razy zdarzyło mi się wymieniać sprężarki R 12 z popękanymi płytkami - puszczone na r22 przez jakichś magików.

Jeśli ten Twój góru tak sumiennie przeczytał te książki- poradniki i ma takie doświadczenie to się trochę dziwie że nie wie ( albo Ci nie powiedział )że mogą się dziać takie rzeczy.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2008-06-14, 18:06:09 przez elektromechanik.)
  • Odpowiedz

elektrofrost

2008-06-14, 20:51:26
Użytkownik
własciciel lodziarni niech doleje więcej wody do masy lodowej a lody się zamro za sa za tłuste
  • Odpowiedz

elektromechanik

2008-06-14, 20:55:56
Zaawansowany użytkownik
elektrofrost napisał(a):własciciel lodziarni niech doleje więcej wody do masy lodowej a lody się zamro za sa za tłuste
Stara zasada NIE UCZ OJCA DZIECI ROBIĆ
  • Odpowiedz

byniom

2008-06-16, 17:06:26
Moderator
Dziękuję i mam nadzieję że więcej takich sytuacji nie będzie Smile
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

byniom

2008-06-16, 21:03:23
Moderator
Artic usunoł swoje feralne posty i wypadało by aby ze strony elektromechanik nastapiło to samo za co z góry pięknie dziękuję . Po co ma być na forum coś co jest z nim nie związane .Pozdrawiam i życze miłej nocy
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

Artic

2008-06-16, 21:03:34
Zaawansowany użytkownik
Tak jak byniom chce by te forum było przyjazne i otwarte dlatego usunełem posty.

Przepraszam Pana elektromechnika za przykre słowa. Mam nadzieję że i Pan usunie posty w których padły słowa które nigdy nie powinny paść
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa