Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

zlece przeróbkę klimatyzatora Szczecin

16 Odpowiedzi, 14010 Wyświetleń

uc8051

2014-08-08, 14:13:19
Nowy użytkownik
Klimatyzator taki z Castoramy z czynnikiem R-410A. Przeróbka ma polegać na wymianie chłodnicy na wymiennik wodny żeby zamiast oddawać ciepło do powietrza grzało wodę. chodzi o samo zamontowanie wymiennika automatykę itd.. dalej zrobię sobie sam.
Co trzeba zrobić:
spuścić gaz z układu (tak żeby nie uciekł).
Wyciąć chłodnice w jej miejsce wlutować wymiennik ciepła R410a/woda (nie mam wymiennika nie wiem jak go dobrać liczę na propozycję).
Sprawdzić szczelność.
Napuścić gaz podejrzewam że w mniejszej ilości niż obecnie.

Głównie po przeróbce ma działać Smile. Jeśli trzeba wymienić coś jeszcze to proszę o informację.
  • Odpowiedz

Amfan

2014-08-08, 16:20:41
Top użytkownik
który wymiennik chcesz wyciąć ten z wewnętrznej ,chcesz zrobić pompę ciepła ,czy chcesz się chłodzić i przy okazji podgrzewać wodę. Koszt przeróbki pewnie przekroczy wartość klimatyzatora z castoramy .Napisz ile możesz wydać .Może się okazać że taniej cię wyjdzie kupno chińskiej pompy ciepła niż zrobienie samoróby bez gwarancji .Mam do takich dostęp( chińskich pomp).
  • Odpowiedz

uc8051

2014-08-08, 16:55:49
Nowy użytkownik
Chce grzać wodę (efekt uboczny) chodzi o to żeby łatwiej wywalić ciepło z budynku. Po prostu w gorące dni planuję ustawić basen dmuchany 3m3 lub jak to nie wystarczy dam chłodnice z wentylatorem.

Tania pompa ciepła powietrze woda to co znalazłem minimum 3000zł.

Klimatyzator mam i w klasycznej formie nie jest do wykorzystania.

Co tu będzie tyle kosztować ? Jak ktoś ma automat do odzysku czynnika to go wypompuję ciachnie rurki wywali chłodnice i wstawi wymiennik. Nie znam się na tym ale chyba nie jest to aż takie kosztowne.
Jedyne co nie wiem czy można dać zwykły wymiennik płytowy taki jak woda/woda czy trzeba coś samemu z rurek miedzianych sklecić.
  • Odpowiedz

Amfan

2014-08-08, 19:00:32
Top użytkownik
Najszybciej i najłatwiej wylutować wymiennik z jednostki zewnętrznej wstawić go w szczelny zbiornik i połączyć ponownie z układem .Przez zbiornik przepuszczać wodę pompką z regulacją wydajności.
  • Odpowiedz

Shitashii

2014-08-08, 21:48:36
Moderator
uc8051 napisał(a):(...) Nie znam się na tym ale chyba nie jest to aż takie kosztowne. (...)
Hehe, no niby nie jest, ale ludzie też się cenią :-) .
Zawsze to jakieś nowe doświadczenie.

Aha, jakiej mocy ten klimatyzator?
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

Amfan

2014-08-09, 04:28:41
Top użytkownik
No właśnie, jakiej mocy jest ten klimatyzator .Obliczę, bo ciekawi mnie ile czasu będziesz musiał się chłodzić żeby nagrzać wodę do temperatury np.25C.Nie wykluczone że trzeba będzie otwierać okna .Podgrzać 3 tony wody z 10Cdo 25C.
  • Odpowiedz

uc8051

2014-08-09, 12:01:00
Nowy użytkownik
3kW moc klimatyzatora

Już pisałem nie chodzi mi o grzanie wody tylko chłodzenie pomieszczeń. Ciepa woda to efekt uboczny.

Po prostu chce mieć przenośny klimatyzator który będę mógł przenosić biuro/warsztat/sypialnia/garaż w zależności gdzie akurat mam robotę. węże z wodą 1/2 cala to nawet 10m to nie problem a z rurami gorącego powietrza 150mm (trzeba by je zaizolować żeby nie grzały) i wielka dziura w elewacji. Jak się układ sprawdzi to położę sobie rurki z pp do każdego pomieszczenia i będę po prostu przełączał.

Amfan - To jet klimatyzator nie ma jednostki zewnętrznej. Twoja koncepcja jest jedną z rozważanych tylko jeśli można zastosować zwykły płytowy wymiennik za 150zł to szkoda się bawić .

Jeszcze nikt konkretnie nie napisał ile może kosztować spuszczenie czynnika i ponowne napełnienie i czy trzeba przy okazji wymieniać osuszacz.
  • Odpowiedz

barbie

2014-08-09, 12:51:09
Top użytkownik
wodzu ! .tam brak osuszacza .
  • Odpowiedz

uc8051

2014-08-09, 14:13:06
Nowy użytkownik
czyli problemu nie ma nie trzeba wymieniać Smile.
  • Odpowiedz

Amfan

2014-08-09, 15:27:44
Top użytkownik
A ja głupi cały czas myślałem że to split z castoramy a to jednorurowiec
  • Odpowiedz

barbie

2014-08-09, 16:50:03
Top użytkownik
prosty montaż splita kosztuje 1000 złotych-4 godziny pracy .myślisz rze ktoś będzie się babrał przez kilka dni za dwieście złotych ? .
  • Odpowiedz

MarioO

2014-08-09, 18:56:34
Zaawansowany użytkownik
uc8051 napisał(a):Głównie po przeróbce ma działać
Wiec lipa z tych 200 Big Grin
  • Odpowiedz

Amfan

2014-08-09, 19:12:31
Top użytkownik
Widzę że jakieś oferty padają .Wymiennik 410/woda alfa laval 300 euro
  • Odpowiedz

uc8051

2014-08-10, 10:36:49
Nowy użytkownik
Czyli jak rozumie za spuszczenie czynnika i potem go napuszczenie pewno z 1000zł a wymiennik 410/woda 1200zł. Dobrze wiedzieć to ja się zaczynam zastanawiać nad zmianą branży + rozpoczęciem produkcji wymienników Smile. Przy takich kwotach spróbuję zabudować skraplacz bez demontażu.
  • Odpowiedz

Amfan

2014-08-10, 12:48:16
Top użytkownik
Ja mogę spuścić i napełnić za 200zł. Lecz zbudowanie nowego układu żeby dobrze pracował + gwarancja to zupełnie inne ceny. Właściwy dobór elementów spędzenie kilku /nastu godzin przy komputerze i na telefonie to tego nikt nie liczy. 200zł to kosztuje spuszczenie i napełnienie czynnikiem klimatyzacji w samochodzie gdzie jeszcze dodatkowo musisz podjechać na warsztat .Podzwoń po hurtowniach chłodniczych niech ci dobiorą części im zależy na sprzedaży,tam siedzą fachowcy z wieloletnim doświadczeniem, na pewno się dogadacie. Jak już będziesz miał wszystkie części + azot i palniki i dobry lut z domieszką srebra (bo to wszystko tez kosztuje) To daj znać na forum to pojadę i spuszczę czynnik przylutuję wymiennik,sprawdzimy szczelność i z powrotem napełnimy.
  • Odpowiedz

MarioO

2014-08-10, 17:33:04
Zaawansowany użytkownik
W dzisiejszych czasach w Adama Słodowego nikt się nie bawi.W czasach PRL gdzie nic nie było potrzeba była matką wynalazków Teraz masz potrzebę musisz mieć kasę i kupujesz gotowy produkt. Chyba że będziesz się upierał to tak jak koledzy wyżej napisali.Sam nie zrobisz a za czapkę śliwek nikt przy tym nie będzie siedział bo to nie jest tak jak sobie myślisz cheftnąć do ramy spawarką samorubą zardzewiały ajzol z pod płota
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa