Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Chłodnia - problem z wydajnością?

11 Odpowiedzi, 11284 Wyświetleń

k4be

2014-08-10, 17:58:52
Nowy użytkownik
Witam. Najpierw zaznaczę, że nie jestem specjalistą od urządzeń chłodniczych (chociaż znam podstawy działania) - jestem elektronikiem.
Urządzenie było oryginalnie zbudowane w latach 90, czynnik chyba R12. Po ciągłych problemach z działaniem sprężarki (nieszczelności itp) cały agregat został wymieniony na nowy - około 10 lat temu. Zdaje się, że teraz używany czynnik to R134a. "Nowa" sprężarka jest wyższa od starej, więcej żeber - jest to jedyna widczona na oko różnica, którą zapamiętałem.
Agregat miał być wiosną tego roku znowu wymieniony, na taki ze sprężarką zintegrowaną z silnikiem - głównie ze względu na mniejsze zużycie energii i mniejszy hałas. Ale fachowiec, który miał kupić odpowiednie części i je zainstalować, gdzieś zniknął.
Problem jest taki, że przy zadanej temperaturze w pomieszczeniu 4,5°C agregat niemal bez przerwy pracuje. Czas pracy około 15 minut, czas przerwy poniżej 1 minuty. Parownik krótko po uruchomieniu zarasta szronem w górnej połowie (na zdjęciu stan po około 8 godzinach po uruchomieniu po całkowitym rozmrożeniu). Po pewnym czasie dolna część parownika zakleja się całkowicie twardym lodem (prawdopodobnie zamarznięta z powrotem woda powstała przy topnieniu szronu), co z pewnoścą powoduje dalsze pogorszenie wydajności.
Sprężarka cała jest silnie gorąca. Pamiętam, że dawniej jej lewa część - tam, gdzie jest kanał w głowicy od strony ssącej - mial temperaturę poniżej temperatury otoczenia, i skraplała się na niej woda.
Brak jednego z wentylatorów ani plamy po oleju na ścianie obok nie są problemem - skraplacz jest chłodzony kilkudziesięcioma wentylatorami "komputerowymi" o dużej wydajności zamontowanymi od tyłu, a plamy są pozostałością po dawnych, usuniętych już usterkach.
Skraplacz oczywiście dokładnie przedmuchałem sprężonym powietrzem (nie wiem, na ile ta metoda jest skuteczna - w innym wątku na forum ktoś ją odradzał), wydmuchałem wielką ilość kurzu, ale brak jest zauważalnej zmiany w działaniu.
Skutkiem niemal nieprzerwanej pracy agregatu jest ciągły hałas i duże zużycie energii elektrycznej. Czy można to jakoś rozwiązać, bez wielkiego wysiłku i kosztów (bo maszyna i tak ma być wymieniana)?
Poniżej kilka zdjęć urządzenia.
[Obrazek: 2620863800_1407693389_thumb.jpg] [Obrazek: 3201652300_1407693391_thumb.jpg] [Obrazek: 5130201000_1407693392_thumb.jpg] [Obrazek: 2253768500_1407693393_thumb.jpg]
  • Odpowiedz

barbie

2014-08-10, 18:07:51
Top użytkownik
oddaj ten sprzęt do muzeum techniki .
  • Odpowiedz

k4be

2014-08-10, 18:12:31
Nowy użytkownik
Prędzej przerobię go na kompresor do powietrza. Ale póki nie ma niczego innego, musi chłodzić Smile I tak jest dobrze, od 6 lat nikt nie dotykał układu chłodniczego a nadal działa.
  • Odpowiedz

MarioO

2014-08-10, 18:26:14
Zaawansowany użytkownik
LOL SAF na skraplaczu od trójki!!!???Ojciec u lisiarza 30 lat temu takie 2 zmontował Jako 8 letni chłopiec podawałem narzędzia Big Grin .Rok temu jego syn przyjechał do nas do domu bo wtedy tel mieli nieliczni i zameldował że w jednym parowniku PŁYTOWYM własnej roboty rurki tak do połowy idą
  • Odpowiedz

k4be

2014-08-10, 18:31:11
Nowy użytkownik
Czym jest SAF, wiem. A czym jest "trójka"? Chętnie się nauczę czegoś nowego Smile
  • Odpowiedz

MarioO

2014-08-10, 18:43:12
Zaawansowany użytkownik
Trójka to była pół hermetyczna sprężarka tłokowa na którą potocznie się tak mówiło Paskudztwo które sie często psuło jak i Safy w których normalny był wyciek freonu przez dławicę urywały się korbowody i padały płytki zaworowe Z czasów nauki jak byłem na remontach dobrze wspominam DDR owskie DH 10 ,14 i 28 W porównaniu z całą resztą wytworów komunistycznych wypadały całkiem dobrze
  • Odpowiedz

MarioO

2014-08-10, 18:52:32
Zaawansowany użytkownik
Z drugiej strony jak pomyśleć co przechodziły wtedy te maszyny to może nie były aż tak złe bo żadna nowa z tych czasów nie wytrzymała by w tamtych warunkach pewnie tygodnia
  • Odpowiedz

MarioO

2014-08-10, 19:05:58
Zaawansowany użytkownik
U Ciebie też jest wyciek z dławicy i z uszczelki pod głowicą stąd prawdopodobnie parownik szroni tylko do połowy i dla tego przy sprężarce po stronie ssącej brak tzw zwrotu czyli zaszronionej rury jak to zwykle bywa w tych maszynach
  • Odpowiedz

Amfan

2014-08-11, 05:45:52
Top użytkownik
Wezwij fachmana, niech uzupełni czynnik, bo sprężarka puchnie i nie wiadomo czy nie chodzi już na oparach oleju. Tutaj czynnik jest transporterem oleju i ma zapewnić powrót do sprężarki.
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-08-11, 14:16:18
Top użytkownik
Korozja głowicy wskazuje na zbyt male przegrzanie w przeszłości pracy tego urządzenia.Widoczny AZR albo dostaje zbyt małą ilość czynnika lub posiada przydławione sitko filtrujące.Niestety bez posiadania wiedzy odnośnie czynnika i ciśnień panujących w układzie to wróżenie z fusów.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

AniaPa

2014-08-12, 06:49:03
Nowy użytkownik
Wydaje mi się, że najlepszym rozwiązaniem byłby zakup nowego sprzętu...
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa