Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

ogrzewanie małego domu..

10 Odpowiedzi, 17311 Wyświetleń

No gas No coal

2012-09-09, 22:27:52
Nowy użytkownik
Witam wszystkich. Jestem nowym forumowiczem. A wizyty dotyczyć będą waszych rzeczowych mam nadzieję porad /sugestii co do rozwiązania ogrzewania bądź tez wspomagania ogrzewania systemem klimatyzacji.
Dom to bliżniak, wykonany z bala drewnianego, docieplony styropianem 12 cm ściany, 20 cm od gruntu, 20 cm wełny w poddaszu.
Moja częśc ma ok 90 m2 ale = ok 60 m2 (30m2 parter +30m2 antresola)to wysokie na 6mb pomieszczenie typu studio z salonem i małą kuchnią na dole oraz podwieszoną sypialnią na antresoli. Za drzwiami drugie pomieszczenie ok 25 o wysokości 3 m to osobny pokój. W domu mieszkaja 2 osoby. Wyposażenie 'grzejące lodóka, komputer, TV. Oświetlenie jest energooszczedne typu led więc nie grzeje. Centralnie zamontowany jest kominek, którego komin z kwasowki idzie aż do kalenicy. Kominek dobrze ogrzewa to 60 m2, ale by zniwelowac 'poduszkę powietrzną' zbierającą się najpierw na górze/poddaszu, zamontowany jest wolnoobrotowy wiatrak o dużej średnicy, który rotuje ciepłe powietrze na dół.
System prosty i działa. Jednakze chciałbym miec coś bardziej komfortowego=bez koniecznosci dokładania co 3-4 godziny Dlatego tutaj po na dole myślałem o splicie o wydajnosci min na 60m2. Gorzej z tym drugim pomieszczeniem za drzwiami-tam nie dociera ciepło kominka, wiec tez pomyśląłem o drugim splicie o mocy odpowiedniej na ok 25 m2.
Dom usytuowany jest w Łodzi, okna nowe plastikowe wychodzą na zachód i na wschód i przypominam to jest to połowa bliżniaka-wiec jedną ścianą chroni mnie sąsiad.Odległości od jednostki centralnej do splitów nie przekroczą 3-4 metrów .
Proszę o sugestie jakie urządzenia, ile BTU, czy warto większe mocowo i o ile, jakie marki, w którym miejscu umieścic urządzenia etc. Jesli znajdzie się fachowiec chcący się podjąc wsparcia i montażu to OK Jeśli nie, będę więcej wiedział przy szukaniu wykonawcy.
Nie chcę wydawać mega dużo, bo czasem to się nie opłaca w czasie,ale tez nie chce miec problemu za dwa lata.
WIem że np systemy Blyss z castoramy działają nadzwyczaj poprawnie i w sumie bez usterek, (opinia od uzytkowników i montera) ale efektywnośc zaczyna się przy -5st.
A zalezy mi od -15 st, poza tym COP min 3.5, inwerter, 220v -instalację mam tylko 220 v, ale dwutaryfową.
Na razie słyszałem że tylko Mitsubishi, Fuji dadzą radę ale czy przy takiej ilości producentów nikt więcej nie ma sprzętu DZIAŁAJĄCEGO od -15 st ??

Nie wiem co w tej chwili podac, dlatego odniosę się do każdej rady, sugestii podając co potrzeba.
Liczę na wsparcie a najchętniej o dopasowanie i montaż rozsądnego rozwiązania.
  • Odpowiedz

Shitashii

2012-09-10, 09:51:57
Moderator
Moja odpowiedź to nie będzie złoty środek ani panaceum, ale zanim wybierzesz producenta to odpowiedz sobie na pytanie: z jaką nazwą (firmą, marką) spotkałeś się już kiedyś, wcześniej? Jeśli jednak było to jakiś blyss, to dziękuję za uwagę.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-09-10, 16:52:01
Top użytkownik
Czyli są niesamowite skoro efektywnośc zaczyna się przy -5st..
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

No gas No coal

2012-09-11, 16:17:09
Nowy użytkownik
No super, sądziełem że TU spotkam się z rzeczową poradą czy konstruktywnymi wypowiedziami..
Mitsubishi, Fuji, Dalkin, Akai, Gree, Samsung, LG, Airwell, MC Quey,Hitachi, Whirpool etc etc. Jakie to ma znaczenie-nie wiem, natomiast dlaczego wielmożnych fachowców oburza wymienienie sprzętu blyss-nie wiem, są i zadowolenie z tych urządzeń.
Po to zwracam się z zagadnieniem o szersze potraktowanie tematu i pomoc a nawet ofertę podjęcia sie realizacji tu na forum, by mieć sprawdzone, działające rozwiązanie. Więc może kolega 'klimatolog' się wykaże teraz Smile
Liczę ,że w tym gronie znajdę jednak praktyczne sugestie i realizatorów.
Z poważaniem czekam na posty
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-09-11, 17:22:43
Top użytkownik
Znaczenie ma efektywność.
<reklama-pozdrawiam, admin>
  • Odpowiedz

adamem

2014-02-26, 12:33:32
Nowy użytkownik
Ja osobiście nie polecałbym dogrzewania klimatyzacją - u nas nie zdało to egzaminu. Polecam raczej zainteresować się dogrzewaniem DGP - Według mnie to rozwiązanie optymalne.
  • Odpowiedz

miezala5

2014-03-03, 20:56:26
Top użytkownik
adamem napisał(a):Ja osobiście nie polecałbym dogrzewania klimatyzacją - u nas nie zdało to egzaminu. Polecam raczej zainteresować się dogrzewaniem DGP - Według mnie to rozwiązanie optymalne.

A czemusz to nie zdało egzaminu jeżeli można wiedzieć?
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-03-12, 19:40:43
Top użytkownik
miezala5 napisał(a):
adamem napisał(a):Ja osobiście nie polecałbym dogrzewania klimatyzacją - u nas nie zdało to egzaminu. Polecam raczej zainteresować się dogrzewaniem DGP - Według mnie to rozwiązanie optymalne.

A czemusz to nie zdało egzaminu jeżeli można wiedzieć?
Nie mylmy pojęć pomiędzy dogrzewaniem za pomocą powietrze -powietrze a ogrzewaniem innej pompy ciepła.Inną sprawą jest akumulator ciepła nie mający nic wspólnego ze skraplaczem typowego podgrzewacza pomieszczeń ponieważ jego przewymiarowanie jest odpowiednie aby zapewnić odzysk ciepła nawet z powietrza arktycznego.
  • Odpowiedz

KrystianGBX

2014-04-09, 16:54:33
Nowy użytkownik
Polecam zapoznać się z ofertą multi-split firmy MDV (Midea), pracuje od -20 do 45, tani, 3 lata gwrancji, serwis części natychmiastowy. U ciebie efektywne będzie 2x5kW, 8kW nie ma co montować bo nikt nie wytrzyma głośności wydmuchiwanego powietrza z jednostki wew. Oczywiście mowa tutaj o sprężarce inwerterowej.

Jeżeli istnieje możliwość instalacji rur wentylacyjnych, można też pomyśleć o wymienniku ciepła i rekupercji z nagrzewnicą wodną bądź elektryczną.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-04-09, 16:58:25 przez KrystianGBX.)
  • Odpowiedz

Tomm

2014-08-11, 14:10:52
Użytkownik
A jaki to przedział cenowy będzie ? urządzenia i osobno jego instalacji ?
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa