Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Jaki agregat do zamarażarki.

4 Odpowiedzi, 6179 Wyświetleń

volume29

2014-09-07, 17:52:12
Użytkownik
Witam.
Dostałem zlecenie na naprawę trzech zamrażarek skrzyniowych.Zamrażarki są duże o pojemności 500l.Uszkodzone są sprężarki.Tu pojawia się problem , urządzenia pracowały na R12.Nie wiem jakiego czynnika użyć do napełnienia,który sprawdziłby się w tym układzie 404 czy 134.Z mojego doświadczenia wiem że zamrażarki pracują na R134.
I mam jeszcze jedno pytanie.Podam przykład sprężarka danfoss sc18cl w niewielkim monobloku chłodzi komorę chłodniczą i identyczna sprężarka w zamrażarce skrzyniowej 400l schładza do -50 !.Od czego to zależy ?Od wydajnosci sprężarki ? Czyli "mała zbije do -18 a "duża" do -50 ?
  • Odpowiedz

DIGI80

2014-09-08, 22:50:19
Nowy użytkownik
Kolego, daj sobie spokój z tymi skrzyniami, jeśli padły w nich sprężarki, to na 80% są one nieszczelne i nadają się tylko na recykling.Poza tym w nich, w większości nasiąka wodą izolacja i nadaje się do wymiany.
Jak wyobrażasz sobie zamianę r12 na r134a a tym bardziej na r404a, przecież są to czynniki o całkiem różnych parametrach, co gorsze pracują na oleju syntetycznym, a r12 na mineralnym.
Dla 404 skraplacz okaże się za mały.
Zamierzasz płukać cały układ i pruć izolacje, żeby wymienić kapilarę? :lol:
Ja osobiście w mniejszych układach r12 często ze względów ekonomicznych( lodówka polar u emeryta) daję używane sprężarki na izobutan. Jest ich wszędzie pełno, bo nowoczesne lodówki nie wytrzymują dłużej niż średnio 5 lat.Nie trzeba wtedy nic zmieniać. Dobrze "suszysz" układ mocną pompą próżniową,dajesz R600a na -0,5 bara i nawet jakoś to działa.
Tu jest problem, bo Ty potrzebujesz dużo większej wydajności. :/
Co do danfossa to wydajność chłodnicza,zależy od temperatury parowania na jaką zbudowany jest układ i spada wraz z temperaturą parowania.Komora chłodnicza plusowa jest ustawiana na -5, a mroźnicza na -40.Temperatura parowania zależy bezpośrednio od ciśnienia parowania, a to od właściwego doboru układu chłodniczego.
Spójrz w kartę tego danfosa;
przy -5 daje 2022 W mocy chłodniczej, a
przy -40 masz tylko 313 W.
To tak po krótce. Pozdrawiam.
  • Odpowiedz

jack63

2014-09-09, 09:04:35
Zaawansowany użytkownik
Kiedys podawało się tylko wydajność objętościową i max dopuszczalne ciśnienia dla sprężarki. Teraz producenci i sprzedawcy robią wodę z mózgu ludziom mającym małe pojęcie o chłodnictwie podając jakieś kosmiczne moce w nierealnych warunkach.
Nie ma czegoś takiego jak moc chłodnicza sprężarki! Wszystko zależy od układu w którym ona pracuje: Czynnik, temp. odparowania, skraplania itd. itp.

Odstaw te stare czupy na złom. Więcej zarobisz. Naprawa tego dziadostwa to mina. Kolega DIGI80 ci napisał dlaczego. Dodatkowo masz małe pojęcie o chłodnictwie i wtopisz w bagno.
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-09-09, 19:24:17
Top użytkownik
jack63 napisał(a):Kiedys podawało się tylko wydajność objętościową i max dopuszczalne ciśnienia dla sprężarki. Teraz producenci i sprzedawcy robią wodę z mózgu ludziom mającym małe pojęcie o chłodnictwie podając jakieś kosmiczne moce w nierealnych warunkach.
Nie ma czegoś takiego jak moc chłodnicza sprężarki! Wszystko zależy od układu w którym ona pracuje: Czynnik, temp. odparowania, skraplania itd. itp.

Odstaw te stare czupy na złom. Więcej zarobisz. Naprawa tego dziadostwa to mina. Kolega DIGI80 ci napisał dlaczego. Dodatkowo masz małe pojęcie o chłodnictwie i wtopisz w bagno.
Brawo.Moc chłodnicza to wydajność chłodnicy-parownika.Od montażu chłodnicy zaczynamy montaż podobnie jak dobór chłodnicy do obciążenia.Jeśli dobierzemy za dużą sprężarkę okaże się że posiadamy w układzie zbyt niską temperaturę parowania i oczywiście szybkie oblodzenie lamel tego parownika owocujące obniżeniem wydajności całego układu chłodniczego.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa