Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

szron

11 Odpowiedzi, 9687 Wyświetleń

lambdaaa

2014-09-23, 14:23:53
Nowy użytkownik
Jaki wpływ ma obecność szronu na charakterystykę cieplno-przepływową podczas osadzania się na chłodnicy powietrza (parownika)?
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-10-07, 18:53:52
Top użytkownik
Np.utrudniona wymiana ciepła-migracja i zaleganie oleju w układzie (parowniku).Olej nie sprzyja wymianie ciepła.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

mg

2014-10-07, 19:26:35
Top użytkownik
Koledze lambada zapewne rozchodzi się o bardziej wysublimowane zjawiska.
  • Odpowiedz

Vlad24

2014-10-08, 07:56:33
Użytkownik
Lód przezroczysty, zwarty poprawia wymianę ciepła. Stron niestety ma znacznie gorsze współczynniki przewodzenia, dodatkowo znacznie szybciej ogranicza przepływ powietrza. Mniejsza delta parowanie powietrze sprzyja powstawaniu lodu, mniejsza prędkość przepływu powietrza powstawaniu szronu.
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-10-23, 18:00:29
Top użytkownik
Vlad24 napisał(a):Lód przezroczysty, zwarty poprawia wymianę ciepła. Stron niestety ma znacznie gorsze współczynniki przewodzenia, dodatkowo znacznie szybciej ogranicza przepływ powietrza. Mniejsza delta parowanie powietrze sprzyja powstawaniu lodu, mniejsza prędkość przepływu powietrza powstawaniu szronu.
Jestem innego zdania co do lodu przezroczystego zalegającego parownik-chłodnicę.Przez szklankę powietrze nie przejdzie.Zazwyczaj symptomem narastającego od dołu parownika przezroczystego lodu rosnącego w górę są problemy z odtajaniem parownika.Np. zbyt krótki czas ociekania i dziesiątki innych przyczyn.I jestem przekonany że ten sam wymiennik zastany w formie resublimacji będzie posiadał większą wydajność niż parownik zaglutowany czystym lodem.W lawinach zasypani śniegiem posiadającym mniej wilgoci mają większe szanse na oddychanie w czasie niż ci pozbawieni resublimacji.
  • Odpowiedz

Vlad24

2014-10-24, 07:37:49
Użytkownik
Znów Ci się nie udało Wink
Nikt nie ma na myśli totalnie zawalonej chłodnicy, bo dla prawie wszystkich jasne jest, że wtedy potrzebny jest defrost. Ja pisałem o różnicach w wymianie ciepła w zależności od gęstości lodu i szronu na lamelach. Lód zwarty przezroczysty ma dobre współczynniki i dodatkowo powiększa powierzchnię wymiany ciepła lameli. Jego nadmiar z kolei blokuje przepływ powietrza.
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-10-24, 19:54:10
Top użytkownik
Rozważamy zalodzenie chłodnicy szronem i lodem?Tak.Narciarz zasypany mokrym śniegiem ma mniejsze szanse.
  • Odpowiedz

bxz

2014-10-24, 20:40:12
Zaawansowany użytkownik
Vlad24 napisał(a):Lód zwarty przezroczysty ma dobre współczynniki i dodatkowo powiększa powierzchnię wymiany ciepła lameli.

A ja twierdze że blokuje przepływ ciepła między wymiennikiem a otoczeniem.
NO
  • Odpowiedz

Vlad24

2014-10-24, 21:57:28
Użytkownik
Co ma narciarz do chłodnicy?

Sięgnij do literatury i zobaczysz, że zawsze w początkowej fazie oblodzenia zwiększa się wymiana ciepła i poprawiają się parametry w porównaniu do czystej chłodnicy.
  • Odpowiedz

Amfan

2014-10-25, 10:54:50
Top użytkownik
Coś na zasadzie sprzężenia zwrotnego, im więcej szronu tym większe opory przepływu powietrza ,czyli mniejsze możliwości odbioru ciepła .Co dalej prowadzi do obniżenia parametrów parowania i zwiększania powierzchni oszronienia/zalodzenia.Oprócz oporów lód ma większe ciepło właściwe od metali kolorowych więc jest w tym przypadku izolatorem. .
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-10-25, 10:59:39 przez Amfan.)
  • Odpowiedz

Vlad24

2014-10-25, 12:16:38
Użytkownik
http://zapodaj.net/e4f460795f57f.jpg.html
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-10-25, 12:18:17 przez Vlad24.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa