Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Pojekt -44 amonia pomocy

13 Odpowiedzi, 10450 Wyświetleń

m4ciej

2014-10-25, 21:51:37
Nowy użytkownik
Cześć mam okazję studiować chłodnictwo w Anglii. Mam zrobić projekt, dla heat load 200kW chłodni. Mój problem polega na tym ze nie wiem jak najlepiej dobrać komponenty. Korzystam z programu CoolPak i bazuje na produktach Bitzer. Czy byłby mi ktoś w stanie pomoc.

Chłodnia -35 czyli na parowniku -42.
Parownik najlepiej zalany (nie wiem jak się w Polsce nazywają ale w en, Flooded Evapurator)
Mam wybrać pomiędzy dwoma czynnikami, mysle ze amonnia i 507a będą najlepiej pasować.

Proszę o pomoc Maciej

Czy może znacie jakiś dobre programy do tworzenia projektów? Jakieś symulatory lub cokolwiek przydatnego w projektach.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-10-25, 22:05:39 przez m4ciej.)
  • Odpowiedz

freegass

2014-10-26, 08:36:30
Użytkownik
m4ciej napisał(a):studiować chłodnictwo... Korzystam z programu CoolPak
Nie obraź się, ale to absolutnie nie idzie w parze. Albo studiujesz chłodnictwo, albo uczysz się obsługi aplikacji komputerowych.
Co do projektu i wyboru czynników, to zamiast amoniaku pomyśl o CO2, bo to jest teraz trend w chłodnictwie przemysłowym. Z amoniakiem jest ten problem, że przy tej zakładanej wydajności należałoby zaprojektować już system pompowy, a to powoduje już komplikację instalacji i konieczność doboru większej ilości komponentów oraz wykonania dodatkowych kalkulacji (no i nie ma do tego ogólnie dostępnego programu Wink). R507 jak najbardziej OK.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-10-26, 08:37:09 przez freegass.)
  • Odpowiedz

m4ciej

2014-10-26, 12:19:21
Nowy użytkownik
Wiec anomia odpada ponieważ przy temp -43 musiała by być w próżni. Tak studiuje chłodnictwo, w tym projekt design. Wiec musze robić wszystkie kalkulacje. Dla (heat load) 200kN chyba niezbędny jest system z pompą. Bo tak działają zalana parowniki.
  • Odpowiedz

Amfan

2014-10-26, 15:55:36
Top użytkownik
Nie lepiej zacząć od czegoś mniejszego,albo zbudować to na kilku mniejszych układach żeby razem dawał 200kW . ten parownik 200kW -42 to już kosmos? .Na takim układzie to nie jeden konstruktor by się przejechał a co dopiero student .
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-10-26, 15:58:09 przez Amfan.)
  • Odpowiedz

m4ciej

2014-10-26, 16:14:51
Nowy użytkownik
Mam pytanie odnośnie 507a. Jak obliczyć dokładnie temperaturę na skraplaczu? Temperatura otoczenia 32 średnio.

Rozumiem ze ma to bezpośredni związek ze sprężarką i proporcjami kompresji. A wiec temperatura na skraplaczy będzie mniej więcej taka jak przy wyjściu z kompresora tak?

Co do ilości parowników to myślę nad dwoma.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-10-26, 17:15:18 przez m4ciej.)
  • Odpowiedz

Amfan

2014-10-26, 18:30:03
Top użytkownik
Jeśli masz wykonać projekt to musisz zajrzeć do kart katalogowych producenta skraplaczy tam powinno być podane jaka jest (delta) temperatura skraplania dla danego czynnika. dla niskich temperatur parowania delta na skraplaczu może to być 8K dla wyższych 15K
  • Odpowiedz

m4ciej

2014-10-26, 19:42:35
Nowy użytkownik
Tak, delta jest ale na powietrzu ze skraplacza. Mi chodzi o temperaturę skraplania, wydaje mi się ze ciśnienie będzie takie same jak przy wyjściu z kompresora czyli temperatura tez. Masakra, nie wiem jak to dobrać wszystko. Mając tylko danie, temperatury jaka chcemy osiągnąć w mroźni. Czyli -35C.
  • Odpowiedz

freegass

2014-10-26, 21:23:40
Użytkownik
m4ciej napisał(a):nie wiem jak to dobrać wszystko
Zmartwię Cię. Dobrać urządzenia włącznie z przekrojami rurociągów i automatyką to można w ciągu kilku minut, oczywiście z tolerancją wystarczającą do poprawnego zbilansowania instalacji. Jednak Twoje zadanie polega na wykonaniu ciągu obliczeń dotyczących wymiany ciepła i transportu energii, wyliczenia strumieni masowych czynnika i powierzchni wymiany dla określonego (zwykle skrajnego) punktu pracy. Dopiero w oparciu o wytworzone wyniki bierze się do ręki katalogi i dobiera modele urządzeń im odpowiadające.
  • Odpowiedz

m4ciej

2014-10-26, 23:38:08
Nowy użytkownik
Właśnie polega to na tym ze to jest pierwszy rok. A ja skończyłem technikum chłodnicze w Polsce 11 lat temu. Ten projekt ma za zadanie:

-Zaprojektować chłodnie -35
-Wybrać odpowiedni czynnik i olej (specyfikacja jak z katalogów)
-Stworzyć zarys teoretyczny w oparciu o rozwiązanie pojedynczego stopnia i podwójnego stopnia
-Sprecyzować i opisać kompresor, parownik, skraplacz, i rozmiar przekroju rur użytych w instalacji.
-Musze przestawić standardy jakimi się kierowałem EU itd.
-Optymalizacja dla oszczędności energii.

To jest w zasadzie raport. 4000 słów
-Ph diagram (Coolpak)
-Bardziej na zasadzie właściwego doboru są w tym drobne obliczenia.

Właśnie problem w tym ze takiego katalogu nie mogę znaleźć. Nie wiem jakie dane powinienem wpisać w Coolpak tak żeby w odniesieniu od nich zrobić wyliczenia sprawdzające. Bardzo mi zależy na tym żeby to zrobić. Szukam wszędzie w google ciekawych stron które mogą mi w tym pomóc ale nie znalazłem nić interesującego. Lub nie wiem czego szukać. Problem polega na tym że inni studenci mają kogo się zapytać o pomoc. Ja jestem nowy, wiec ciężko uzyskać jakąś ciekawą odpowiedź.

Jeśli możesz podać mi jakiś: przykład katalogu i urządzeń które mogę wykorzystać w oparciu o ten raport/projekt. Będę bardzo wdzięczny.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-10-26, 23:44:25 przez m4ciej.)
  • Odpowiedz

freegass

2014-10-27, 08:22:08
Użytkownik
Skoro tak...
Na początek zakładasz punkt pracy, czyli te Twoje -42 parowanie i przypuśćmy +45 skraplanie (zakładając parownik i skraplacz powietrzny). To w zupełności wystarcza aby otworzyć katalog sprężarek, parowników, skraplaczy i wybrać odpowiedni model, wszystko jest podane na tacy. Jeśli chodzi o przekroje rurociągów to podstawiając te wartości w coolpacku, program wyliczy strumienie masowe czynnika, następie w oparciu o dopuszczalne prędkości w poszczególnych przewodach wyliczasz przekroje i biorąc pod uwagę, że rury występują w określonym typoszeregu, dobierasz średnicę.
  • Odpowiedz

m4ciej

2014-10-28, 20:53:57
Nowy użytkownik
Jak dobrac kompresor? Myślę ze dwustopowy system będzie najlepszy. Problem w tym ze nie moge znalezc systemow z katalogow z cooling capacity 200kW. Jesli znasz jakies katalogi wate uwagi to prosze o pomoc. Bitzer ma kilka rozwiązań ale żadne nie ma takiej zdolności chłodniczej.
  • Odpowiedz

TOMEK1

2014-10-29, 06:37:08
Użytkownik
Chłodnia -35 czyli na parowniku -42. (raczej odparowanie -42)
Co to jest ? Co chcesz mroźić?Tunel zamrażalniczy? Ilość sprzecznych informacji kieruje Cię z powrotem do technikum . Niestety muszę tak napisać.
Zacytuję freegas'a Nie obraź się, ale to absolutnie nie idzie w parze. Albo studiujesz chłodnictwo, albo uczysz się obsługi aplikacji komputerowych.
  • Odpowiedz

freegass

2014-10-29, 17:38:11
Użytkownik
Jeśli na R507 mogą to być dwa Bitzery HSN8591-160, na R717 może być 1 szt. Sabroe SAB193L. Jeśli tłokowe to rzeczywiście raczej dwustopniowe, dla rozważań teoretycznych można sobie takie dobrać, w praktyce lepiej nie.
Mam nadzieję, że Twoje następne pytanie nie będzie dotyczyło podania modeli parowników, skraplaczy, itd...
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa