Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

problem z rurociągiem

6 Odpowiedzi, 5454 Wyświetleń

mister

2014-12-12, 14:53:53
Zaawansowany użytkownik
duża komora mroźnicza ,dwie chłodnice, zespół 2 sprężarek Bitzer ( coś koło 150m3/h) wszystko mrozi jak trzeba, ciśnienia prawidłowe. problem jest z rurociągiem tłocznym fi 28mm . agregat startuje w pierwszej chwili wszystko ok po około 0,5 min rurociąg tłoczny zaczyna podskakiwać z częstotliwością mniej więcej raz na 2sek. rurociąg nie rezonuje , nie drży tylko podskakuje (jak by w środku pracował jakiś tłok) po około 2-3 min wszystko się normuje ,cichnie i pracuje prawidłowo . wygląda to mniej wiecej tak jak by zamykał i otwierał gwałtownie zawór na rórze z wodą . układ pracuje już kilka lat i wcześniej nie było problemu. rurociąg jest dosyć długi -na oko 40m. co za czort ,pierwszy raz w życiu widzę taką sytuację.
  • Odpowiedz

aras

2014-12-12, 16:12:22
Użytkownik
Ciśnienie stabilne ?
  • Odpowiedz

szumi

2014-12-12, 18:05:24
Nowy użytkownik
jeżeli jest to rurociąg cieczowy to może być to zawór rozprężny (miałem podobny przypadek), a jeżeli gazowy to może jakiś zawór regulacji ciśnienia tłoczenia, skraplania.
  • Odpowiedz

mister

2014-12-12, 18:15:49
Zaawansowany użytkownik
ciśnienie stabilne 16 bar , rurociąg cieczowy, raczej to nie zawór rozprężny bo po odcięciu jednej czy drugiej chłodnicy dalej to samo
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-12-12, 23:05:34
Top użytkownik
Moim zdaniem kompensacja rurociągu naruszona przez brygadę dociepleniową.Stabilne ciśnienie 16 bar nic nikomu nie mówi bo nie znamy typka(czynnika).Czasami takie figle płatają silniki wentylatorów skraplacza bądż chłodnicy.Trochę przytarte które zazwyczaj startują póżniej.Wysterowane temperaturą i ciśnieniem.A póżniej jest cisza bo się rozbujały a ciśnienie ni temperatura nie spadły do progu ich wyłączenia.Czy próbowałeś startować sprężarki osobno?Aby te uszkodzenie- mocowanie wyeliminować?
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

Adams7

2015-02-09, 18:41:29
Nowy użytkownik
Spotkałem się z podobną sytuacją, z tym sprawa dotyczyła nowej instalacji. Przyczyną był wadliwy elektrozawór, po wymianie wszystko ruszyło jak trzeba. Nie wiem czy to dobry trop ale u mnie pomogło, też miałem problem ze znalezieniem przyczyny, tak jak kolega pisał na manometrach wszytko wyglądało ok, a potrafiło uchwyty zrywać.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa