Mam klienta który wydzwania do mnie w temacie komory mroźnej . Chce ograniczyć koszty. Ma komorę o rozmiarach 5 m/7m - 3 metry wysoką. Ostatnio z powodu mniejszych obrotów ( zakład produkcji garmażerki, pierogi , sałatki itp.) część komór chłodniczych musieli wyłączyć . Ponieważ komorę mroźną mają jedną - to muszą ją używać. On się upiera że jak załaduje dużo więcej towaru - to jego zdaniem w dłuższym okresie czasu komora będzie miała mniejsze zużycie energii -" bo większa masa dłużej trzyma chłód , i agregat rzadziej się będzie załączał" . Ponieważ teraz komora jest wypełniona w 1/4 to klient chce włożyć tam kilka beczek z wodą aby zwiększyć objętość cieplną komory. Ja mu proponuję zmniejszenie objętości komory przez przedzielenie jej ścianką z płyty obornickiej lub styropianu . Zmniejszenie komory spowoduje mniejsze straty i mniejsze zużycie energii.
Co proponujecie ?. Jakie macie doświadczenie w tym temacie ?
Komora postawiona przez fachowców - 8 lat temu . Gruba podłoga betonowa , pod nią dobra izolacja . Nie ma nigdzie mostków cieplnych.
Co proponujecie ?. Jakie macie doświadczenie w tym temacie ?
Komora postawiona przez fachowców - 8 lat temu . Gruba podłoga betonowa , pod nią dobra izolacja . Nie ma nigdzie mostków cieplnych.
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY