Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

2 pytania odnośnie kaskady i skraplacza

10 Odpowiedzi, 8122 Wyświetleń

happer

2015-05-02, 21:17:36
Nowy użytkownik
Czy mógłby mi ktoś odpowiedzieć na 2 pytania odnośnie kaskady i skraplacza. Gdyż szukam informacji w internecie na ten temat i nie mogę znaleźć:

1) Jaką rolę pełni w kaskadzie wymiennik skraplaczo-parowacz i co go powinno cechować.

2) Jak zmiany warunków pracy skraplacza wpływają na działanie całego układu. Nie chodzi mi o wpływ na samo urządzenie, tylko na cały układ.
  • Odpowiedz

Amfan

2015-05-03, 16:35:19
Top użytkownik
1) przekazuje ciepło, skraplacz oddaje a parownik pobiera i oddaje w skraplaczu swojego układu.
2) pytanie zbyt ogólne (o jakie warunki chodzi np:brak obciążenia cieplnego ,zmiany temperatury )
  • Odpowiedz

happer

2015-05-03, 17:06:57
Nowy użytkownik
1. A można coś więcej o ile jest i czym powinien się charakteryzować?
2. Co do tego pytania to może ten wykres z tej strony http://www.specjalnoscchk.pl/osiagi/Szczepanski_art.pdf (str. 2) coś nakieruje, bo muszę wiedzieć jak wpływa na urządzenie oraz cały układ.
  • Odpowiedz

joker

2015-05-03, 17:08:32
Zaawansowany użytkownik
o jaką kaskadę chodzi? Smile
Jeśli myślisz że kłócisz się z idiotą.To ten drugi myśli to samo co Ty.
  • Odpowiedz

happer

2015-05-03, 17:19:57
Nowy użytkownik
Ogólnie, nie ma sprecyzowanego.
  • Odpowiedz

Amfan

2015-05-04, 14:03:13
Top użytkownik
2) masz podane jak na tacy jak się układ zachowuje dla różnych temperatur skraplania.Wszystko jest opisane w tym artykule.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2015-05-04, 14:04:55 przez Amfan.)
  • Odpowiedz

happer

2015-05-04, 19:16:59
Nowy użytkownik
No z tego arytkułu wyciągnąłem parę wniosków, ale czy np. jest coś więcej - dlatego tu pytam i go wklejam.

Tak więc brakuje mi jeszcze czym powinien się cechować wymiennik skraplaczo-parowacz w układzie kaskadowym oraz czy ma jakieś inne funkcje oprócz niżej wymienionych:
Amfan napisał(a):1) przekazuje ciepło, skraplacz oddaje a parownik pobiera i oddaje w skraplaczu swojego układu.
Co do tego to jeszcze znalazłem jedną z funkcji:
- odizolowanie w celu uniknięcia strat ciepła do otoczenia, min. różnica temp. pomiędzy skraplaniem, a parowaniem jednego i drugiego czynnika wynosi 5 K.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2015-05-04, 19:25:21 przez happer.)
  • Odpowiedz

joker

2015-05-04, 19:27:21
Zaawansowany użytkownik
Kaskada to dmuchanie na zimno.czym jest zimno?ciepło może być kakadą? Smile
Jeśli myślisz że kłócisz się z idiotą.To ten drugi myśli to samo co Ty.
  • Odpowiedz

happer

2015-05-04, 19:39:41
Nowy użytkownik
Nic nie rozumiem za bardzo. Big Grin Z definicjiu Układ kaskadowy jest układem regulacji wykorzystującym PID. Idea jego działania polega na rozdzieleniu obiektu sterowanego na dwie części i posłużeniu się 2-oma regulatorami zamiast 1.

Czyli tym ciepłem jest nierozdzielanie obiektu?
  • Odpowiedz

Shitashii

2015-05-11, 20:50:39
Moderator
Opiszę Ci temperaturowo.
Pierwszy układ ma parowanie np -5*C, a skraplanie 45*C ( zatem różnica w układzie to 50K) . Skraplacz jest chłodzony przepływającym powietrzem o temp np 25*C.
Drugi układ ma podłączony skraplacz do parownika z pierwszego układu, zatem jest chłodzony czynnikiem o temp. -5*C (tam było powietrze +25*C), zatem obniżenie temperatury skraplania pozwoli nam obniżyć temperaturę parowania w tym drugim układzie do np -40*C, czego nie uzyskałbyś jednym stopniem.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa