Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Jak rozumieć te parametry ?

14 Odpowiedzi, 15107 Wyświetleń

wacus

2015-07-14, 10:12:02
Nowy użytkownik
Witam,
jestem nowy na forum.
Chciałem się zapytać o taką sytuację.

W domu stała od dawna pewna chłodziarka z czasów gdy dziadkowie prowadzili sklep. A my teraz chcemy go teraz reanimować.

Jest to regał z agregatem zewnętrznym. Chcemy to uruchomić ale nie mamy informacji o ilości czynnika ani ciśnieniu pracy tego urządzenia

Mam zagadkę jaką ilością czynnika mam napełnić instalację aby urządzenie działało prawidłowo.
Z racji że nie mam podanej wagi czynnika (r404a) postanowiłem nabić chłodziarkę r404a (był zapas w butli) wciągnęło go ładnie około 7 kg !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ( nie sądziliśmy że tak go zje ) Ciśnienie pracy 4,6bara ale agregat ciągle chodzi z małymi przerwami raz jedna część się schłodzi to od razu druga się załącza i tak w koło Macieju.

Zagłębiłem się w literaturę i wyczytałem że muszę ustalić współczynnik przegrzania i o to co mi wychodzi

Temperatura na ssaniu przy sprężarce dla 404 przy 4,6bar = -2 zaś a temperatura parownika -7 czyli przegrzanie = 5 ? i czy to jest dobre ustawienie i dobra ilość ?bo nie wiem jak to interpretować ?
Bo jeśli jest dobra wartość to czemu agregat tak długo chodzi
  • Odpowiedz

miezala5

2015-07-14, 14:09:28
Top użytkownik
Ile ten regał ma metrów że wciagnoł 7kg!
Oj chyba dużo zadużo!:0
  • Odpowiedz

wacus

2015-07-14, 15:21:24
Nowy użytkownik
Dwa regały po 2 metry stoją obok siebie 1przy2 niezależne sterowanie mają.
  • Odpowiedz

radekklimat

2015-07-14, 19:18:24
Moderator
Przegrzanie mierzy sie na rurze ssacej wychodzacej z parownika i dla regału chłodniczego powinno wynosic od 8 do 10K czyli jak rura ssaca ma temperature 9 stopni a parowanie przy 4 barach wynosi 0stopni to przegrzew jest OK.
  • Odpowiedz

wacus

2015-07-15, 06:38:01
Nowy użytkownik
więc wydaje mi się że jest dobrze ustawione.
Czy mam rozumieć że z tego urządzenia nic więcej nie wycisnę ?

Jak chciałbym zrobić żeby parownik miał np.-10 C to ciśnienie na ssaniu musiało by być 3,8 bara tylko żeby uzyskać takie ciśnienie wystarczy odciągnąć czynnik do takiego ciśnienia na ssaniu ?
  • Odpowiedz

wacus

2015-07-15, 06:43:36
Nowy użytkownik
no tak Panowie ale skoro mam na manometrze na 4,8 i mam temp -2 z manometru to czemu parownik ma -7 ?
  • Odpowiedz

wacus

2015-07-17, 09:08:57
Nowy użytkownik
Przegrzanie mam teraz ustawione że ssące z parownika przed zaworem są całe białe i przy takim skręceniu zaworów to jakoś działa temperatura schodzi szału niema ! Muszę zmniejszyć ilość czynnika ale nie wiem na ile i nie wiem jak muszę kupić pustą butle po r404a i tam go odessać. Tylko czym się sugerować ciśnieniem ssania wyłącznie ? to może zrobię na 3bary na ssaniu przegrzanie może uda się ustawić na TZR i parownik będzie miał z -15 C.

Gdzie znajdę jakąś tabelę właściwości ciśnienia w przełożeniu na temperaturę parowania na r404a bo nie mogę znaleźć lub nie umiem tego czytać . Chodzi mi o takie coś że np. Ciśnienie tłoczenia przed zaworem rozprężnym to temp parowania po opuszczeniu zaworu xxx? czy tylko w chłodnictwie patrzy się na ciśnienie ssania? i przegrzanie
  • Odpowiedz

Amfan

2015-07-17, 19:07:55
Top użytkownik
to ustaw na wziernik tak żeby się nie pieniło .Tabela właściwości na telefon "sklep play" suwak chłodniczy Danfoss
  • Odpowiedz

miezala5

2015-07-17, 20:54:54
Top użytkownik
7kg to za dużo czynnika!
  • Odpowiedz

wacus

2015-07-18, 16:27:03
Nowy użytkownik
Ooo dzięki za tą aplikację czyli rozumiem że ustawiając niskie ciśnienie ssania poprzez mniejsza niż mam ilość czynnika uzyskam niższa temperaturę parownika? Dobrze rozumiem? Przy tym co mam według aplikacji 4,6 bara na ssania daje -8 C i regał chlodzi średnio jak będę miał ciśnienie ssania 3bary to parownik będzie miał -20? I pozostaje problem żeby na spręźarkę niedosEdl lód. Czyli 3,5 bara -15C tylko tam są ustawienia manometr lub absolutne i się różnią. Ale czy tok myślenia że niższe ciśnienie ssania daje niższa temperaturę parownika????
  • Odpowiedz

wacus

2015-07-18, 16:32:09
Nowy użytkownik
Ten suwak daje inne wartości temperatur niż mój manometr ehhhhhhhh mój daje że na r404a 3,5 bara daje -10C
  • Odpowiedz

Amfan

2015-07-19, 19:51:00
Top użytkownik
Zmień telefon albo manometr.
  • Odpowiedz

wacus

2015-07-22, 05:36:21
Nowy użytkownik
cześć po przerwie
słuchajcie odzyskałem czynnik zrobiłem próżnię i nabiłem w instalację na początek 3,6 kg
Rura cieczowa idąca do parowników jest ciepła około 20C ale ssąca taka byle jaka urządzenie działa marnie.
Dobiłem czynnika do 5 kg też działa byle jak
Ciśnienie ssania na 2 parownikach 4,4 bara jak się jeden wyłączy spada do 3,5 bara na ssaniu
We wzierniku na pracującej sprężarce jest około 90% napełnione to szkło.

Ktoś coś poradzi jakieś podpowiedzi?
  • Odpowiedz

wacus

2015-07-22, 05:40:55
Nowy użytkownik
na 7kg działało to lepiej !!!!!!!!!!! ale nie dobijałem bo chce się poradzić jakie mamcie przemyślenia
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa