Raczej trudno coś polecić bo pamiętaj, że na tym forum urządzenia sprzedaje się razem z usługą montażu, rabaty hurtowe mają dla siebie monterzy Ty płacisz cenę katalogową urządzenia. Tak będzie tak długo jak obowiązki usługowe gwaranta będzie miał monter co ci montował a nie producent! Moim zdaniem to producent powinien mieć sieć serwisantów i pokrywać koszty usług gwarancyjnych tak jak jest to w przypadku np. sprzętu agd. Dopiero wtedy ceny urządzeń były by rynkowe.
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
Jaka klimatyzacja - prośba o pomoc w wyborze
37 Odpowiedzi, 41148 Wyświetleń|
manitou, masz rację tylko że ja już mam wybraną firmę która zamontuje mi klimatyzacje i mam do wyboru dwa modele o których pisałem wcześniej i zastanawiam się co wybrać.
Pzdr.
Kup takie na jakie dadzą Ci 5 lat gwarancji i zapytaj ile potrzeba do jej utrzymania PŁATNYCH przeglądów w roku. Jak chcesz coś ładnego to kup klimatyzator kanałowy i zabuduj go płytą K-G. Ja mam Gree (z nalepką Beko) i używam do grzania 24/7 od 3 lat i działa. Np. nowa Midea ma 5 lat gwarancji, Fujitsu.
manitou, odnośnie gwarancji to na Gree i Lg dają mi 3 lata gwarancji i dwa razy w roku przegląd po ......200zł coś dużo chcą za przegląd bo niektórzy znajomi mają do 150zł ale to jeszcze jest mam nadzieję do negocjacji.
Pzdr.
herik74 ciężka sprawa bo gust to sprawa indywidualna .
Ja lubię jak jednostki wewnętrzne są białe lub szare.... ewentualnie jak są kombinacją tych kolorów. - Mitsubishi MSZ-HJ50VA/MUZ-HJ50VA - Panasonic KIT-RE18 lub Panasonic KIT-UE18 - Daikin Euro Easy FTXB50C/RXB50C warto poszukać poprzednika na wyprzedażach będzie dużo taniej - FUJI RSG18LF / ROG18LF
Części oraz urządzenia firmy Daikin
manitou napisał(a):[...]. Tak będzie tak długo jak obowiązki usługowe gwaranta będzie miał monter co ci montował a nie producent! [...]. Raczej wszędzie odpowiedzialność od dawna jest po stronie producenta... Kupujesz sprzęt z montażem lub bez . Urządzenie montuje firma z uprawnieniami (która ma autoryzację - kserujesz certyfikat montera oraz jego uprawnienia na pewno SEP ewentualnie świadectwo kwalifikacji bo jeszcze nie ma rozporządzenia do ustawy - ważne by dokumenty były aktualne w dniu montażu). Możesz podpisać umowę z firmą która wykona montaż urządzenia lub z każdym innym zakładem serwisowym który ma w/w dokumenty ale wówczas może być drożej . Jeśli sprzęt się zepsuje to potrzebujesz : - fakturę zakupu - kartę gwarancyjną (dobrze posiadać ksero certyfikatu instalatora który montował i protokół montażu w np.2014 r ) - fakturę za konserwację + kartę przeglądu gwarancyjnego (wraz z aktualnym certyfikatem na rok 2015 ) Taniej będzie kupić zlecić montaż i serwisować w jednej firmie (wiele usług wyjdzie taniej) zazwyczaj konserwacja może być nawet od 30 do 50% tańsza . Wszystko zależy na jakiego właściciela/firmę/handlowca trafisz .
DBKlima, dziękuję bardzo za propozycje jak i informacje co potrzebuję żeby firma montująca klime miała mi okazać. Widać u Ciebie fachowość i mniemam, że osoby którym zakładałeś klimatyzację muszą być zadowolone z usługi.
Pozdrawiam herik74 napisał(a):że osoby którym zakładałeś klimatyzację muszą być zadowolone z usługi.... jeszcze się taki nie urodził co by wszystkim pod pasował - problemy też się zdarzają ważne żeby nie zgrywać strusia.
DBKlima napisał(a):herik74 ciężka sprawa bo gust to sprawa indywidualna . witam podepnę się pod temat i zadam pytanie odnośnie wyboru klimy między GREE GWHK12KF LCLH 3,5 kW na chłodzeniu , a MITSUBISHI MSZ-HJ35VA 3,1 KW na chłodzeniu, obie mam w tej samej cenie. Ktoś doradzi? chodzi mi tylko o porównanie tych dwóch klimatyzatorów i producentów.
.... na chłodzeniu ale jaka praca ? przy jakich warunkach ? całym rokiem ?
Jak całym rokiem to HJ35 odpada kompletnie .... ...to klimatyzacja typowego komfortu cicha ekonomiczna dobra i sprawdzona . No ale jak masz dla chłodu to ja rozumiem że również przy temperaturze zewnętrznej na przykład zera stopni chcesz schładzać salkę konferencyjną czy pomieszczenie techniczne i tu absolutnie Mitsubishi HJ być nie może. Napisz do czego to ma być . Zamiast Gree wolał bym klimatyzator marki Midea .
Swatt ma sporo rzeczy pod instalacje klimatyzacyjne, w tym same urządzenia jak i rury w otulinie. Na swatt.pl można sobie doczytać o parametrach. Przy doliczeniu rabatów dla instalatora nie wychodzą mi tutaj zamówienia jakoś drogo, można rzeczywiście sensownie zaoszczędzić. Poza tym wysyłka jest szybka. Nie było też problemów dogadać się przy wydłużeniu terminu płatności.
Rabaty się odlicza,a nie dolicza jak się domyślam handlowcu. Rusz się w teren,bo na forum za reklamę się płaci.
Witam, chciałabym kupić klime, która ma głównie ogrzewać mój lokal w okresie grzewczym. Latem jest tam bardzo chłodno więc raczej chłodzenie będzie bardzo sporadyczne. Lokal ma 62m2 przeglądałam przeróżne fora i w niejednym pisali, że na ten metraż 3,5kw spokojnie wystarczy. Dostałam parę poleceń na klimatyzator ścienny KAISAI ECO - 3,5kw. Będę ogromnie wdzięczna za wskazówki odnośnie klimatyzacji na tą powierzchnię a może jest jakiś inny klimatyzator, który mi polecacie? Zaznaczę też, że mam w planach zamontować fotowoltaikę na początek 3,5kw, dlatego też wyborem moim jest klimatyzator z funkcją grzania.
Dziękuję za każdą odpowiedź. |
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY