Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

ogrzewanie klimatyzacją

5 Odpowiedzi, 6845 Wyświetleń

supermaciej

2016-04-05, 19:47:09
Nowy użytkownik
witam
wysłałem zapytanie do pewnej firmy dot ogrzewania 91m2
zapotrzebowanie całego domu na ciepło wynosi ok 5KW wg OZC

w odpowiedzi dostałem ofertę na 2 klimatyzatory gree: 1 multisplit 8,5KW 3jednostki wewnętrzne
i 1 split o mocy 7KW na salon

dodam ze mieszkam w IE i temp nie spada tutaj poniżej -5

wiec troszke nie rozumiem czy faktycznie potrzebna mi taka moc

inna sprawa to czy eksploatacja klimatyzatora w domu nie jest uciążliwa

pozdrawiam Maciej
  • Odpowiedz

Amfan

2016-04-06, 15:01:37
Top użytkownik
OZC to obliczenia na komputerku .Wystarczy ,że się zmieni kilka współczynników i wynik będzie inny. Jeśli robił to audytor za 200zł to granica błędu jest większa niż 10%(prawdopodobnie nie bierze za to odpowiedzialności).Druga sprawa to ,czy materiały użyte do budowy są takie jak w obliczeniach .Prawdopodobnie tańsze materiały nie będą trzymać rzeczywistych parametrów. Firma dobierała klimę z myślą o opcji chłodzenia w lato. Może masz duże okna w salonie to się będzie przegrzewało pomieszczenie, w dodatku nie podałeś co to są za modele .Być może już przy -5 tym urządzeniom spada drastycznie moc cieplna ?
  • Odpowiedz

supermaciej

2016-05-03, 23:44:59
Nowy użytkownik
Amfan napisał(a):OZC to obliczenia na komputerku
woof no spoko niech to obliczenie na komputerku będzie obarczone błędem 50% o zgrozo! to neich bedzie 7.5KW
nadal jest to prze wartościowanie o extra 120%
w zapytaniu dokładnie napisałem do czego klima ma być wykorzystana (nie do chłodzenia!)
dodam jako ciekawostkę ze ta sama firma zaoferowała również pompę ciepła powietrze woda panasonic o mocy 7KW

a -5*c to chyba przy takich wartościach się podaje COP'a wiec jakos drastycznie to tam wydajnosci nie spadaja
co do modeli to bez znaczenia czy podam tutaj czy nie bo jezeli bys zerknął w katalog to multisplit jest tylko 1 rodzaj rożne moce....

mimo wszystko dzięki za jedyna wypowiedz w temacie
  • Odpowiedz

Amfan

2016-05-04, 12:04:42
Top użytkownik
Skoro twoje OZC jest na poziomie 5kW, przyjmując z granicą błędu 7,5 Kw, to poproś o ofertę na klimatyzacje ,która będzie miała 7,5KW(przy -5C) i po sprawie .
  • Odpowiedz

crocens

2016-05-04, 17:08:56
Top użytkownik
supermaciej napisał(a):co do modeli to bez znaczenia czy podam tutaj czy nie bo jezeli bys zerknął w katalog to multisplit jest tylko 1 rodzaj rożne moce....

Wiesz co kolego, nie dość że jesteś ignorantem to i chamem.
Nie wiesz nic na temat klimatyzacji, i tu nie ma nic złego.
Problem w tym, że jak ktoś się Ciebie pyta, to ma to znaczenie, a odsyłanie go z hasłem, że ON ma zerknąć, jest chamskie bo to TWOJ problem i TWOJ psi obowiązek to podać, jeżeli przychodzisz do kogoś o pomoc a on prosi Cię o informację.

Pozdrawiam.
.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa