Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Chłodzenie płynu chłodniczego w obrabiarce

35 Odpowiedzi, 27749 Wyświetleń
Wstecz 1 2

DF

2016-07-22, 20:31:21
Użytkownik
chyba że w wannie na płyn jest tak duży przepływ oleju (raczej nie sądzę żeby aż tak tam wirowało) żeby dać taki wymiennik
  • Odpowiedz

jacek 64

2016-07-25, 18:34:00
Zaawansowany użytkownik
Wykonałem ten układ . Parownik - wężownicę wykonałem z rury 1/2 cala . Wykonałem 7 okręgów o obwodzie długości 1,2 m każdy . Co daje razem 8,4 m długość wężownicy. Powierzchnia zewnętrzna wężownicy to 0,31 m2.
Pozostałe elementy : Agregat skraplający CMX18TB3M agregat skraplający (T0=-3stC, tot=7K)
1,74 kW. Zawór termostatyczny TES2 -40/+10 TZR skręcano-lutowany bez MOP 068Z34. Dysza zaworu term.
Dysza 01 do T/TE2 068-2010. Do układu weszło 1,2 kg R404. Oczko pełne. Ciśnienie na skraplaczu 16 bar, Na odparowaniu 3,6-3,8 bar. Przegrzanie 6 ( pomiar test 570) . Na powrocie rura gazowa mocno oszroniona do samego agregatu (w miejscach gdzie nie było izolacji). Krótko wykonywałem test wydajności . temperatura 500 litrów oleju w czasie 20 min spadła z 23,8 do 23,5 st C. Z tym że maszyna nie pracowała i olej nie był pompowany . W załączniku zdęcie wężownicy przed zanurzeniem w oleju .
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-07-25, 18:35:30 przez jacek 64.)
  • Odpowiedz

mg

2016-07-25, 19:44:41
Top użytkownik
Gdy pompa ruszy, wszystko się zmieni Smile
Parownik pracuje jako mokry czy suchy?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-07-25, 19:46:49 przez mg.)
  • Odpowiedz

Amfan

2016-07-25, 20:13:23
Top użytkownik
Jeżeli jest to roztwór (emulsja =woda+ olej) to ,czy przy parametrach (-) nie oddziela wody w postaci lodu na parowniku?, czy to jest 100% skład oleju . Wiem ,że tego typu płyny są mętne i może nie widać co się dzieje na parowniku.
  • Odpowiedz

jacek 64

2016-07-25, 21:12:10
Zaawansowany użytkownik
Dowiedziałem się od inwestora , ze chłodziwo to czysty olej mineralny bez żadnych dodatków - ani wody ani innych substancji
  • Odpowiedz

jack63

2016-07-27, 09:40:43
Zaawansowany użytkownik
jacek 64 napisał(a):W załączniku zdęcie wężownicy przed zanurzeniem w oleju .
Może to już musztarda po obiedzie, ale na zdjęciu nie widać syfonu przy wyjściu z parownika przed odcinkiem pionowym rury.
  • Odpowiedz

jacek 64

2016-07-27, 18:49:58
Zaawansowany użytkownik
Syfon wykonałem trochę wyżej , po włożeniu wężownicy do zbiornika z olejem . Na poziomym odcinku rury . A wracając do tematu wydajności to zastanawiam się nad przedłużeniem wężownicy . Nie cała moc wydziela się na niej - bo mam oszronioną rurę powrotną . Przydało by się jeszcze parę metrów . Dopiero jutro obrabiarka będzie pracowała cały dzień i będzie można dokonać pomiarów -czy wystarcza mocy .
  • Odpowiedz

mg

2016-07-27, 19:28:34
Top użytkownik
mg napisał(a):Gdy pompa ruszy, wszystko się zmieni Smile
  • Odpowiedz

Amfan

2016-07-27, 19:31:34
Top użytkownik
mg napisał(a):
mg napisał(a):Gdy pompa ruszy, wszystko się zmieni Smile

I rurka przestanie szronić Wink
  • Odpowiedz

jacek 64

2016-10-23, 11:32:12
Zaawansowany użytkownik
Jestem winien kolegom opis zakończenia całej inwestycji . Musieliśmy cały układ wymienić . Zamontowany układ o mocy chłodniczej 1,7 kW nie dawał rady. Powiększyliśmy moc dwukrotnie do 3,4 kW. Wężownicę tak samo . Dwie pętle po 11m długości rura 1/2 cala . Odpowiednie syfony itd. Zamontowaliśmy dodatkowo w pomieszczeniu klimatyzację o mocy 5 kW. Cały problem polegał na tym że chłodząc olej musiałem też chłodzić pomieszczenie. Wcześniej nie brałem pod uwagę nagrzewania się oleju od ciepłego pomieszczenia. Jeżeli olej miał mieć stałą temperaturę np 21 st C , a w pomieszczeniu było 25 st. C (w lecie ) to olej cały czas ogrzewał się od ciepłego powietrza. Sama maszyna nie wytwarzała takiej ilości ciepła , ale sprężarki pracujące obok nagrzewały powietrze. Sprężarki zostały przez inwestora przeniesione na zewnątrz. Dopiero jak w całym pomieszczeniu ustabilizował się temperatura 21 st. to wtedy dopiero można było utrzymać temperaturę oleju. Inaczej musiałbym zamontować chłodzenie oleju na poziomie 7-8 kW aby zbilansować temperaturę . Nauka kosztuje Smile. Teraz sprężarka załącz się co kilka , kilkanaście minut . Jest zapas. W zimie klimatyzacja będzie podgrzewać pomieszczenie aby utrzymać stałą temperaturę 21 stC. W przypadku tego urządzenia ważne jest aby produkowane elementy były bardzo dokładne - i dlatego temperatura ma być na stałym poziomie . Może być to stale 25 st C - ale przez cały czas produkcji .
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-10-23, 11:35:50 przez jacek 64.)
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 11 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa