Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

[Xarios 350 MT] Problem z wypłukaniem układu

4 Odpowiedzi, 6906 Wyświetleń

zimnepiwo

2016-07-30, 20:40:52
Nowy użytkownik
Witam.
Po zatarciu sprężarki wypłukałem układ wymieniłem odolejacz, filtr, gumki oraz kompresory.
Układ działał prawidłowo ale po paru godzinach pracy pokusiłem się sprawdzić olej i tu niespodzianka bo kolorek szary.To znów płukanie (pod prąd z prądem+odolejacz) Nowy filterek próżnia 48h swieży olej po 4 godzinach pracy kontrola oleju i znów to samo.Do płukania użyłem Belnet (ciężki i ten lżejszy) jakies 10l razem. Urządzenie do płukania to takie małe niebieskie 1,5l oraz kompresor 200l 890l/min.Po drugim płukaniu wymieniłem króciutki kawałek przewodu i okazało się że w środku jest szlam na sciankach.Ciekawostka jeszcze taka że wymieniałem ostatnio w xariosie wąż i też był zaszlamiony ale olek w kompresorze czysty.Gdzie leży problem? :/
  • Odpowiedz

radekklimat

2016-07-30, 22:06:00
Moderator
Problem polega na tym że musisz rozebrać cały agregat i płakać części pojedynczo i to najlepiej benzyną ekstrakcyjna, zauważ że w agregacie występują zawory zwrotne i maszynką do płukania nie dasz rady bez demontażu
  • Odpowiedz

Konrad_M

2016-08-03, 22:39:06
Nowy użytkownik
Przerabiałem ostatnio podobny problem. Trzeba też wymienić, bądź dobrze wypłukać odolejacz i sprawdzić czy jest drożny, dodatkowo rozkręcić zawory rozprężne i wyczyścić sitka i dysze. Później po kilku godzinach pracy wymienić olej, żeby to dobrze zrobić trzeba ponownie zdemontować sprężarkę i odolejacz.
  • Odpowiedz

Gmst

2018-10-09, 14:03:11
Nowy użytkownik
Belnet jest słaby i rzeczywiście benzyna lepiej się sprawdza, ja wyciągam kompresor, osuszacz , zawór, odolejacz i płucze każdy odcinek osobno i to 3krotnie. Może też być konieczność wymiany skraplacza, bo w 100% nigdy nie wyczyścisz Sad
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa