Witam Kolegów. Mam klienta u którego zaistniała konieczność oddzielenia chłodnicy skraplacza od lady mroźniej na lody. Nie wykonywałem jeszcze takiej usługi i mam pytanie na co mam zwrócić szczególną uwagę ? Ponieważ skraplacz emituje zbyt dużo ciepła -trzeba go przenieść 5 metrów wyżej na zewnątrz. Czy wystarczy przedłużyć rury, przewody , uzupełnić czynnik , czy coś jeszcze ? Lada ma oznaczenie VetrinaG. Giola 24F, 3,8 kg R404 , 2,35 kW
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
przeniesienie skraplacza
20 Odpowiedzi, 15491 Wyświetleń|
Witam. Czy właściciel mobilnego sprzętu do sezonowej sprzedaży wie ,że nie będzie mógł radośnie jeździć nim z kąta w kąt?
to jest stacjonarna kawiarnia w galerii handlowej
lepszy skraplacz wodny podłączony do wody technologicznej .
... ale cena już będzie inna i przydział na wodę lub dodatkowy przepływ dla lokalu i projekt by musiał być .
... a tak kolega zarobi 10% do 20% tego co klient musiał by wydać skraplacz pod wodę tech.
Części oraz urządzenia firmy Daikin
Robiłem wycenę dla podobnego tematu klient wymiękł choć to duża firma Zielona bud.... .
Galeria Handlowa ostatnie piętro konserwator do lodów a pod nim skraplacz który daje po nogach gorącym powietrzem dla ekspedientek. Zakres robót to linia freonowa na dach otwór wiertnica w stropie wycinka membrany stryopianiu wełny itp na dachu do otworu i jakiegoś stojaka .Bez firmy dekarskiej sie nie poradzi raczej. No i oczywiście wszystkie prace w godzinach 21:00 - 06:00.Koszty spore ale w galerii handlowej z biedy nikt nie siedzi.
Galeria jest w budowie. Skraplacz ma być za sufitem kasetonowym w przestrzeni pod dachem . Dużo miejsca i duża przestrzeń. Pytanie: czy są jakieś ważne wytyczne techniczne aby to wykonać ?
Głównie odległość!
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-09-23, 20:38:02 przez miezala5.)
Mała sprężarka hermetyk ma ograniczone możliwości tłoczenia a 5m pod góre to sporo ale sam skraplacz powinna dać rade!Tylko żeby się nie okazało że tam w tej przestrzeni latem bedzie 40C i lody beda płynąć! p.s wzierniczek sobie wstaw na dole!
obliczyć prędkości przepływu gazu i prawidłowo dobrać średnicę rury.
dać pułapki olejowe. chyba, że agregat ma odolejacz -w co szczerze wątpię. i oszacować ile ciepła rozproszy ta przestrzeń pod sufitem... bo układ może "się zagotować" Pojecie "dużo miejsca i duża przestrzeń miedzy stropem a sufitem kasetonowym" jest bardzo ogólnym i złudnym pojęciem...
Myślę , że syfony nie są potrzebne - bo powinny być w kierunku parownika. Wykonuje się je na drodze powrotnej do sprężarki . Ponieważ chłodnica skraplacza będzie na górze to olej zawsze spłynie .
źle myślisz - gdzie spłynie -do sprężarki ? tłoczeniem ?
Może sporo oleju "wisieć" w pionie tłocznym - na postoju ścieknie rurą tłoczną do głowicy i przy kiepskawych zaworach wprost do cylindra... przewód tłoczny zaraz za sprężarką zalany olejem = ciekawy start. jeśli więcej oleju dostanie się pod zawory do cylindra = jeszcze ciekawszy. jeśli pion i cały rurociąg tłoczny długi -to troszkę oleju może w nim zaginąć -jeśli sprężarka ma nominalnie mało oleju -to nawet taki mały brak może powodować, że zbyt mało zostanie w sprężarce... widziałem sprężarki zacierające się z bardziej błahych powodów...
skraplacz pod sufitem musi być dostępny do czyszczenia i naprawy .na tłocznej najlepiej dać zawór zwrotny .
Nie wiem czy w każdej galerii, ale we wszystkich w których byłem lokale są wyposażone w powietrzne pompy ciepła zasilane z pętli wodnej. Jeśli tak jest i w tym przypadku to nie ma lepszego rozwiązania niż skraplacz wodny. Kwestia tylko dogadania się z administratorem. Koszty modernizacji może większe, ale eksploatacja bezproblemowa.
koszty skraplacza wodnego jeśli jest go pod co podłączyć nie są duże -dobieramy wymiennik płytowy i hula.
Problemem i kosztem może być woda -ale jeśli woda "w pętli" jest do dyspozycji...
W tych wszystkich galeriach pętle zawsze nie domagają .A to za małe przepływy,a to za bardzo przegrzana woda . Nigdy to nie jest dopracowane jak powinno być. No i jeszcze syf w instalacji .No bo trzeba oszczędzać zatrudnić jednego Pana z uprawnieniami elektryka do wszystkiego: kible ,światło, wentylacja ,klima, płytki na podłodze, malowanie, tynkowanie i akrobacje.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-09-25, 11:48:01 przez Amfan.)
Wymiennik płytowy w tym przypadku odpada. Nie będzie układów na wymiennikach . Nie ma wody obiegowej.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-09-25, 13:14:21 przez jacek 64.)
Planuję wynieść ten skraplacz na wysokość ok 5 m . Zrobię dwa syfony na tłoczeniu. W załączniku zdjęcie tabliczki znamionowej . Chciałem wkleić więcej zdjęć ale admin pisze , że za duże pliki ...
wrzuć jakieś dane sprężarki - po typie lady to mało kto zna konkretny typ -ja np nie mam pojęcia co w tej ladzie siedzi -a szukać dokumentacji -zwyczajnie mi się nie chce .
2 syfony OK. rób jak najmniejsze -żeby mało oleju w nich zalegało.. sprawdź wydajność sprężarki -i średnicę rury tłocznej. jak skraplacz obok sprężarki to rurka montowana jak wygodniej i jak taniej -przy małej długości niedokładny dobór średnicy mało szkodzi. 5m pionu -to trzeba dobrać -niech prędkość gazu ma 12-15m/s to będzie ładnie podrywać krople oleju do skraplacza -ze skraplacza same pójdą w dół z cieczą -na parownik a potem wrócą na ssanie do sprężarki. Chodzi o to żeby nie zalewało pionu tłocznego.
zbiornik
sprężarka
Witam, i jak kolego "jacek 65" układ śmiga bez problemu? mam podobny temat. Ile masz tego luzu nad sufitem? jakieś fotki? dzięki i pozdrawiam
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY