Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

przeniesienie skraplacza

20 Odpowiedzi, 15494 Wyświetleń

jacek 64

2016-09-22, 21:20:34
Zaawansowany użytkownik
Witam Kolegów. Mam klienta u którego zaistniała konieczność oddzielenia chłodnicy skraplacza od lady mroźniej na lody. Nie wykonywałem jeszcze takiej usługi i mam pytanie na co mam zwrócić szczególną uwagę ? Ponieważ skraplacz emituje zbyt dużo ciepła -trzeba go przenieść 5 metrów wyżej na zewnątrz. Czy wystarczy przedłużyć rury, przewody , uzupełnić czynnik , czy coś jeszcze ? Lada ma oznaczenie VetrinaG. Giola 24F, 3,8 kg R404 , 2,35 kW
  • Odpowiedz

coolmaker1

2016-09-22, 21:30:50
Zaawansowany użytkownik
Witam. Czy właściciel mobilnego sprzętu do sezonowej sprzedaży wie ,że nie będzie mógł radośnie jeździć nim z kąta w kąt?
  • Odpowiedz

jacek 64

2016-09-23, 05:05:51
Zaawansowany użytkownik
to jest stacjonarna kawiarnia w galerii handlowej
  • Odpowiedz

barbie

2016-09-23, 06:21:36
Top użytkownik
lepszy skraplacz wodny podłączony do wody technologicznej .
  • Odpowiedz

DBKlima

2016-09-23, 07:30:35
Top użytkownik
... ale cena już będzie inna i przydział na wodę lub dodatkowy przepływ dla lokalu i projekt by musiał być .
... a tak kolega zarobi 10% do 20% tego co klient musiał by wydać skraplacz pod wodę tech.
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

august200

2016-09-23, 08:58:29
Nowy użytkownik
Robiłem wycenę dla podobnego tematu klient wymiękł choć to duża firma Zielona bud.... .
Galeria Handlowa ostatnie piętro konserwator do lodów a pod nim skraplacz który daje po nogach gorącym powietrzem dla ekspedientek.
Zakres robót to linia freonowa na dach otwór wiertnica w stropie wycinka membrany stryopianiu wełny itp na dachu do otworu i jakiegoś stojaka .Bez firmy dekarskiej sie nie poradzi raczej. No i oczywiście wszystkie prace w godzinach 21:00 - 06:00.Koszty spore ale w galerii handlowej z biedy nikt nie siedzi.
  • Odpowiedz

jacek 64

2016-09-23, 18:45:08
Zaawansowany użytkownik
Galeria jest w budowie. Skraplacz ma być za sufitem kasetonowym w przestrzeni pod dachem . Dużo miejsca i duża przestrzeń. Pytanie: czy są jakieś ważne wytyczne techniczne aby to wykonać ?
  • Odpowiedz

miezala5

2016-09-23, 20:34:15
Top użytkownik
Głównie odległość!
Mała sprężarka hermetyk ma ograniczone możliwości tłoczenia a 5m pod góre to sporo ale sam skraplacz powinna dać rade!Tylko żeby się nie okazało że tam w tej przestrzeni latem bedzie 40C i lody beda płynąć!
p.s wzierniczek sobie wstaw na dole!
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-09-23, 20:38:02 przez miezala5.)
  • Odpowiedz

wit

2016-09-24, 13:06:38
Top użytkownik
obliczyć prędkości przepływu gazu i prawidłowo dobrać średnicę rury.
dać pułapki olejowe.
chyba, że agregat ma odolejacz -w co szczerze wątpię.

i oszacować ile ciepła rozproszy ta przestrzeń pod sufitem... bo układ może "się zagotować"
Pojecie "dużo miejsca i duża przestrzeń miedzy stropem a sufitem kasetonowym" jest bardzo ogólnym i złudnym pojęciem...
  • Odpowiedz

jacek 64

2016-09-24, 19:39:45
Zaawansowany użytkownik
Myślę , że syfony nie są potrzebne - bo powinny być w kierunku parownika. Wykonuje się je na drodze powrotnej do sprężarki . Ponieważ chłodnica skraplacza będzie na górze to olej zawsze spłynie .
  • Odpowiedz

wit

2016-09-24, 21:36:14
Top użytkownik
źle myślisz - gdzie spłynie -do sprężarki ? tłoczeniem ?

Może sporo oleju "wisieć" w pionie tłocznym - na postoju ścieknie rurą tłoczną do głowicy i przy kiepskawych zaworach wprost do cylindra...
przewód tłoczny zaraz za sprężarką zalany olejem = ciekawy start.
jeśli więcej oleju dostanie się pod zawory do cylindra = jeszcze ciekawszy.

jeśli pion i cały rurociąg tłoczny długi -to troszkę oleju może w nim zaginąć -jeśli sprężarka ma nominalnie mało oleju -to nawet taki mały brak może powodować, że zbyt mało zostanie w sprężarce...
widziałem sprężarki zacierające się z bardziej błahych powodów...
  • Odpowiedz

barbie

2016-09-25, 06:58:38
Top użytkownik
skraplacz pod sufitem musi być dostępny do czyszczenia i naprawy .na tłocznej najlepiej dać zawór zwrotny .
  • Odpowiedz

freegass

2016-09-25, 07:18:15
Użytkownik
Nie wiem czy w każdej galerii, ale we wszystkich w których byłem lokale są wyposażone w powietrzne pompy ciepła zasilane z pętli wodnej. Jeśli tak jest i w tym przypadku to nie ma lepszego rozwiązania niż skraplacz wodny. Kwestia tylko dogadania się z administratorem. Koszty modernizacji może większe, ale eksploatacja bezproblemowa.
  • Odpowiedz

wit

2016-09-25, 07:50:27
Top użytkownik
koszty skraplacza wodnego jeśli jest go pod co podłączyć nie są duże -dobieramy wymiennik płytowy i hula.

Problemem i kosztem może być woda -ale jeśli woda "w pętli" jest do dyspozycji...
  • Odpowiedz

Amfan

2016-09-25, 11:43:18
Top użytkownik
W tych wszystkich galeriach pętle zawsze nie domagają .A to za małe przepływy,a to za bardzo przegrzana woda . Nigdy to nie jest dopracowane jak powinno być. No i jeszcze syf w instalacji .No bo trzeba oszczędzać zatrudnić jednego Pana z uprawnieniami elektryka do wszystkiego: kible ,światło, wentylacja ,klima, płytki na podłodze, malowanie, tynkowanie i akrobacje.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-09-25, 11:48:01 przez Amfan.)
  • Odpowiedz

jacek 64

2016-09-25, 13:05:26
Zaawansowany użytkownik
Wymiennik płytowy w tym przypadku odpada. Nie będzie układów na wymiennikach . Nie ma wody obiegowej.
Planuję wynieść ten skraplacz na wysokość ok 5 m . Zrobię dwa syfony na tłoczeniu. W załączniku zdjęcie tabliczki znamionowej . Chciałem wkleić więcej zdjęć ale admin pisze , że za duże pliki ...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-09-25, 13:14:21 przez jacek 64.)
  • Odpowiedz

wit

2016-09-25, 13:36:45
Top użytkownik
wrzuć jakieś dane sprężarki - po typie lady to mało kto zna konkretny typ -ja np nie mam pojęcia co w tej ladzie siedzi -a szukać dokumentacji -zwyczajnie mi się nie chce .

2 syfony OK. rób jak najmniejsze -żeby mało oleju w nich zalegało..

sprawdź wydajność sprężarki -i średnicę rury tłocznej. jak skraplacz obok sprężarki to rurka montowana jak wygodniej i jak taniej -przy małej długości niedokładny dobór średnicy mało szkodzi.

5m pionu -to trzeba dobrać -niech prędkość gazu ma 12-15m/s to będzie ładnie podrywać krople oleju do skraplacza -ze skraplacza same pójdą w dół z cieczą -na parownik a potem wrócą na ssanie do sprężarki. Chodzi o to żeby nie zalewało pionu tłocznego.
  • Odpowiedz

jacek 64

2016-09-25, 20:11:03
Zaawansowany użytkownik
zbiornik
  • Odpowiedz

jacek 64

2016-09-25, 20:20:33
Zaawansowany użytkownik
sprężarka
  • Odpowiedz

snoze

2017-02-21, 07:40:24
Nowy użytkownik
Witam, i jak kolego "jacek 65" układ śmiga bez problemu? mam podobny temat. Ile masz tego luzu nad sufitem? jakieś fotki? dzięki i pozdrawiam
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa