Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

klient stwierdził że nie zarejestruje urządzenia w CRO

4 Odpowiedzi, 3467 Wyświetleń

jacek 64

2016-08-16, 18:25:41
Zaawansowany użytkownik
Witam Kolegów . Klientowi w restauracji zamontowałem klimatyzację kanałową 14 kW zawierająca czynnik R410 w ilości 4,3 kg. poinformowałem go , że według ustawy powinien zarejestrować urządzenie w CRO. Odpowiedział mi następująco, cytuję : "Nie będę wychodził przed szereg, nie będę generował sobie dodatkowych kosztów, chyba że jest to darmowa usługa ..... Nie znam nikogo kto by to uczynił, a znam miejsc sporo gdzie są takie urządzenia. Wszyscy o tym mówią nikt tego nie robi itd." Generalnie według ustawy to inwestor ma za zadanie zarejestrować się w CRO. Jeżeli ja na niego nie doniosę - to co dalej ? Czy ja mam tylko powiadomić klienta ( co uczyniłem -przesyłając mu cały zestaw dokumentów) . Czy mam "umyć ręce " ? Nie bardzo wiem jak mam się zachować w tej sytuacji
  • Odpowiedz

p.obelix

2016-08-16, 20:20:09
Zaawansowany użytkownik
Obowiązek rejestracji należy do właściciela urządzenia tzw. operatora. Takich cwaniaków to ja omijam szerokim łukiem i nie podłoże swojej głowy dla byle głąba. UDT tylko liczy na takich gości i liczy ich kasę. Ja uważam że skoro taki sanepid ma czas aby obejść wszystkie lokale gastronomiczne i sklepy spożywce to tym bardziej UDT też znajdzie czas sprawdzenie takich lokali. Miałem okazje parę razy z nimi współpracować są naprawdę sumienni i nie dadzą się pojechać.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy a nic nie działa,
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a nikt nie wie dlaczego.
  • Odpowiedz

Bolas

2016-08-16, 21:13:30
Zaawansowany użytkownik
To pierwszy rok obowiązywania ustawy. Prędzej czy później będzie się musiał z tego wyspowiadać. Jeżeli dostarczyłeś wszystkie dokumenty to ty jesteś czysty. Prędzej czy później sprawdzą go w ten czy inny sposób na razie czekają Big Grin
  • Odpowiedz

Ingar

2016-10-20, 07:53:28
Nowy użytkownik
No to jak nie chce rejestrować to nie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-10-20, 07:54:11 przez Ingar.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa